Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Dominik Tim
Foto:EPA-EFE/DAVE HUNT/EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO/EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Danil Medvedev je pobedom u finalu US Opena protiv Novaka Đokovića sa 3:0 u setovima sprečio ispisivanje istorije, ali se čini da je u pozadini ostala činjenica da počinje novo tenisko doba.

Novak Đoković je već nekoliko godina apsolutni vladar svetskog tenisa i u tom periodu je oborio mnoge rekorde, a paralelno sa njegovom dominacijom prestalo je postojanje velike trojke.

Federer se već dugo bori sa povredama i vremenom kao njegovim surovim rivalom protiv kojeg nema šanse, dok je Nadal uspevao da do ove godine sačuva svoju tvrđavu u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ

Za to vreme je stasavala i profilisala se nova generacija tenisera kojoj je godinama unazad prognoziran proboj na teniski Olimp. Taj uspon je odložen jednim delom jer nova generacija nije bila dovoljno spremna, a drugim delom jer su bogovi odbijali da siđu sa Olimpa.

Ipak, smena je bila neminovnost i bilo je pitanje samo ko će da je povede i koliko će brzo da se dešava.

Dominik Tim probio led

U godini kada je svet pogodila velika pandemija koronavirusa, došlo je i do velikih tumbanja u teniskom kalendaru. Otkazan je Vimbldon, Rolan Garos je odigran na jesen, a na US Openu smo videli novog grend slem šampiona.

Na turniru koji je obeležila bizarna eliminacija Novaka Đokovića, jer je lopticom pogodio linijskog sudiju Lauru Klark, do meča za titulu su stigli Dominik Tim i Aleksandar Zverev.

Iako po godinama ne spada u mlađe tenisere, Tim je definitvno deo novog talasa, s obzirom na njegovo kasnije sazrevanje. On je uspeo da napravi preokret i nadoknadi dva seta zaostatka protiv Zvereva i tako osvoji svoju debitantsku grend slem titulu.

Bio je to signal i za sve ostale da novo vreme dolazi, a ono što je usledilo u 2021. je to samo potvrdilo.

Dva finala i jedna titula Medvedeva

Iako je Đoković obeležio godinu za nama sa tri grend slem titule, ne treba smetnuti sa uma da je ključne mečeve igrao protiv nadolazećih snaga.

U finalu Australijan opena je titulu osvojio protiv Danila Medvedeva koji će postati njegov dželat u Njujorku. Rus je već tada nagoveštavao da bi mogao da igra završnice najvećih turnira, a Njujork je stigao kao nagrada za veliki napredak i osvojene masters titule.

Osim trofeja, Medvedev se etablirao i kao svetski broj dva koji će u dogledno vreme napasti i prvo mesto koje drži srpski teniser.

Trofeji i konstantnost su postali njegov zaštitni znak i svi se slažu da njegovo vreme dominacije tek dolazi.

Zverev kralj Tokija

Aleksandar Zverev je na ATP tur stigao kao jedan od najvećih talenata, ali ispostaviće se i kao jedan od mentalno nestabilnijih igrača. Bljeskovi i pobede nad najvećim imenima bile su dokaz njegovog talenta, ali bi vrlo brzo doživeo veliki pad i poraze od anonimusa ili igrača ispod njegove klase.

Ipak, pomenuto finale protiv Tima i solidan početak ove godine, bili su zamajac za nemačkog tenisera, a konačni iskorak je usledio posle Vimbldona.

Pobeda protiv Novaka Đokovića i kasnije osvojeno zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, donele su mu neophodno samopouzdanje koje je potvrdio osvajanjem mastersa u Sinsinatiju.

Serija od 16 pobeda u nizu i velika bitka sa Đokovićem u polufinalu US Opena, bile su potvrda da je novi Zverev došao na scenu.

Ako na pomenutu trojicu koji su u prethodnih godinu dana uspeli da osvoje velike titule dodamo i da je Đoković trofeje na Rolan Garosu i Vimbldonu osvajao protiv igrača nove generacije i da su mu na putu do trofeja uvek stajali mladi lavovi, jasno je da je smena u toku.

Stefanos Cicipas je bio na set od osvajanja Rolan Garosa, a Mateo Beretini je dobro oznojio Novaka u finalu Vimbldona.

Federera i Nadala već neko vreme nema u vrhu, a Đokovićev tron je ozbiljno poljuljan.

Novi šerifi su u gradu.

BONUS VIDEO Novak se rasplakao u finalu US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar