Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković je uspešno započeo odbranu titule na Vimbldonu i u prva dva kola uz manje probleme lako eliminisao svoje rivale.

PROČITAJTE JOŠ

Za sada sve ide po planu i deluje da je Đokovićev put do završnice turnira prilično otvoren.

Ipak, jedan detalj nikome nije promakao kada je u pitanju ovogodišnje izdanje Vimbldona.

Brojni igrači su se žalili da je ove godine trava izuzetno opasna i klizava i da je povećan rizik od povreda.

Organizatori su pronašli opravdanje za takvu situaciju.

„Priprema travnatih terena je bila ista i rađena je po posebnim standardima kao proteklih godina. Svaki teren je proveravan od strane supervizora, sudijske kancelarije i tima radnika koji održavaju terene, svi su bili zadovoljni uslovima i dali su dozvolu za igranje. Vremenski uslovi u prva dva dana su bili najvlažniji koje smo imali u skoro deset godina, što je zahtevalo da krov na Central kortu i Terenu 1 bude zatvoren u dužem periodu“, kažu sa Vimbldona.

Ipak, to nije sprečilo da se igrači klizaju kao na ledu. Đokovićev stil je takav da prilikom svojih kretanja ima mnogo proklizavanja na terenu, ali je situacija na travi postala opasna.

Srbin je oba svoja meča igrao sa krovom zbog kiše pa je kondenzacija koja se stvara zbog zatvorenog terena napravila dodatne probleme.

Novak je istakao da je njegov stil igre uzrok proklizavanja, a ne tereni i podsetio i da dve godine nije igrao na travi.

Đoković je u meču drugog kola imao jedno opasno proklizavanje koje su zabeležili fotoparati, a Novak je iskoristio priliku da se na tu temu i našali.

„Kako statistika kaže, jedan sam od bržih na turu, sama brzina je nekada kontraproduktivna na travi. Dinamični prvi korak je previše dinamičan, pa se okliznem. Tereni nisu problem, ovo su najbolji travnati tereni na svetu. Ovlažila je i kiša teren, ali nisam igrao dve godine na travi, došao sam posle nekoliko meseci na šljaci. Ne želim da padam, to je rizik, ali eto, za sada je sve dobro. Dok padam i pobeđujem, nije loše“, rekao je Novak.

On je okačio sliku tog proklizavanja uz komentar „Spajdermen se vratio. Može da počne sa šalama“.

Novak kao Spajdermen inače nije nova priča.

Na turniru u Dubaiju pre početka epidemije koronavirusa prošle godine, Novak Đoković je izveo sličan potez kada je imao spektakularno proklizavanje na betonu.

Usledile su momentalna poređenja sa slavnin strip junakom, a po internetu su krenule da kruže montaže Đokovića i Spjadermena u identičnoj pozi.

Jednu od najoriganlnijih šala je napravio sam ATP tur koji je napravio malu video montažu Novaka kako kliza van granica planete zemlje.

Neke je ovogidišnji potez sa Vimbldona podsetio na Žan Klod Van Dama uiz reklame kada sroji između dva kamiona.

I organizatori Vimbldona su se pridružili zabavi kada su kao odgovor na Đokovićev tvit okačili sliku proklizavanja američke teniserke Koko Gof.

Naravno da nije moglo da prođe ni bez čuvenog „Big Bena“ u Londonu.

Iako sa strane sve izgleda poprilično rizično i opasno, Đoković je očigledno u svom elementu u takvim situacijama. Čovek od gume kako ga mnogi zovu, spreman je na zahtevne uslove koje donosi trava na Vimbldonu.

Srbin je rešen da ove godine ispiše istoriju, a prvi sledeći korah je pehar na najvećem turniru na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare