Kejt Midlton
Kejt Midlton; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ostao je još samo jedan dan do kraja Vimbldona i spuštanja zavese na najmanje godinu dana (sada se ovo mora ponekad i reći jer turnir nije bio odigran 2020. godine), ali ono pravo tek sledi.

Grafika: Slađana Đermanović

Čak i da sam se probudio i da nisam mogao više da ispratim koji je dan Vimbldona to bih ubrzo saznao. Ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što je zvanična prodavnica opustošena, pa ćete teško pronaći ono što tražite iz prve. Ako uopšte nađete u jednoj od 10 različitih prodavnica u kojoj je izbor raznih malih i velikih predmeta zaista gotovo frapantan.

PROČITAJTE JOŠ

Znao bih i to po tome što je promenjen protokol prijavljivanja za mečeve, pa sada dan unapred šaljete mejlove, zahtevate jednu ili drugu stvar. Znao bih i po tome što je po prvi put morao da se formira ljudski zid redara da bi se ljudi fizički sprečili da negde prođu. Jedan od njih me je prepoznao sa pauze za cigare, pa je umalo prekinuo „užičko kolo“ da bi me pozdravio, a ja sam počeo da mu vičem „To si ti!“.

Završeno je finale onako kako samo život zna da se poigra sa pričom. Scenario kakav mnogi ne bi zamislili. Na kraju je na turniru gde je po prvi put sprovedena diskriminacija na nacionalnoj osnovi (Rusima i Belorusima je bilo zabranjeno da se takmiče) trofej podigla Moskovljanka koja sada nastupa pod zastavom Kazahstana. Savladala je u velikom finalu Ons Džabir posle preokreta, ali je Tunižanka svejedno postala heroj čitavog arapskog sveta, ali i Afrike.

Po prvi put je jedna devojka sa tog podneblja stigla do finala, a šta god da se desilo u finalu ona je za njih pobednica. Dugo su navijači skandirali „Ons je šampionka“ dok je davala intervjue na terasi, a masa je potpuno poludela kada je sišla da se pozdravi sa njima. Selfiji, pozdravi, poljupci, bilo je sve toliko glasno da se čitav Vimbldon našao odjednom na tom mestu. Svi su morali da prisustvuju tome.

Ons Džabir
Ons Džabir; Foto: Nova.rs

Ribakina je bila potpuno pogubljena dok je davala izjavu, pa su svi prasnuli u smeh kada je poručila „Da nije bilo mojih roditelja ni ja ne bih bila ovde“. Za trenutak je zastala, a onda je shvatila kako je to zvučalo. Istovremeno su svi gledali u Kejt Midlton, obučena u žutu haljinu srpske kreatorke, ona je odlučila da razgovara sa dečacima i devojčicama na mreži. To je jedan od onih mali vanprotokolarnih stvari koja pokazuje da su i u kraljevskog porodici samo ljudi. Ima bio je ovo nesvakidašnji gest, a čak je i ona odlučila da se okrene kada je čitav stadion počeo da se smeje.

Bilo je tu i kvalitetnog srpskog humora jer je kolega Saša sa međunarodno lakoizgovorivim prezimenom završio najpre na storiju Nika Kirjosa, a onda i Novaka Đokovića. Tako je odjednom postao poveznica dvojice igrača koji su se opkladili javno pre finala, a onaj ko bude slavio moraće da časti poraženog. U trenutku pisanja ovog teksta i dalje su većali da li će biti večera ili noćni klub.

Kejt Midlton
Foto: Nova.rs

Podsetimo pre toga su se susreli na terenima za trening kada je Đoković dobacio Australijancu: Trebalo ti je pet godina da kažeš nešto lepo o meni. Nasmejao se naravno, a Kirjos je uzvratio „Da, ali sam te podržao kada ti je bilo najpotrebnije“. Nakon toga je Novak dodao samo „Istina, u pravu si“ i sve je nastavljeno tamo gde je za trenutak stalo.

Nakon boćanja u kom je učestvovalo najmanje 10 ljudi, Novak je krenuo ka prostoriji za igrače, a Kirjos je i dalje radio trening. Australijanac je nekoliko puta bacio pogled na to šta Đoković radi, a Novak je do tada već završio onaj važniji deo, pa je mogao da sakrije ostatak plana.

U velikom finalu će Đoković pokušati da dođe do 21. titule, a dok je ćaskao sa navijačima i potpisivao autograme bilo je i priče da pokloni reket. Eto takav odnos ima sa najvatrenijim pristalicama.

U Srbiji će od 15.00 biti barem na par sati najvažnija stvar na svetu šta se dešava u Londonu, tačnije na jednom travnatom terenu na kom Đoković može da dođe i do više titule od Rodžera Federera. A posle u noćni klub…

Kirjos je sam najavio finale sa Đokovićem kao meč za kojim svi „balave“. Novak je ocenio da ih čeka „vatromet emocija“, ali nema nikakve dileme da će to biti spektakl.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare