Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

"Kada god se nešto loše desi - okrivite Novaka Đokovića", kao da je deviza kojim se vodi većina ljudi u teniskom svetu, ali i veliki svetski mediji koji već deceniju i po ne gledaju blagonaklono na uspehe našeg asa. Kao po pravilu, udarci su sve učestaliji kako se bliži prvi grend slem u sezoni.

Povremeno ih Novak vrhunskim igrama natera da progutaju gorku pilulu i da prevale preko tastatura i po koju, doduše šturu i retku, pohvalu. Ipak, to je tako izolovan slučaj da bi verovatno to mogli da izbrojimo na prste jedne ruke.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kada im treba žrtveni jarac, krivac, neprijatelj, pa možda čak i zločinac, samo prebace lopticu na Novakovu stranu mreže. Srbin godinama ne odgovara ni na jednu od ovakvih optužbi, a koliko puta su mu samo razni novinari priređivali neprijatne scene na konferenciji za medije… Sećate se svađa sa Benom Rotenbergom, jednim od najvećih mrzitelja našeg asa?

Ne bi Novaku bili preterano teško kada bi samo ovaj novinar „Njujork Tajmsa“ imao nešto protiv njega, ali je on samo jedan od niza glasova koji, pre svega iz Engleske i Sjedinjenih Američkih Država, kritikuju Srbina.

Poslednji u nizu neverovatnih optužbi stiže nam iz kuhinje britanskog „Tajmsa“ koji je okrivio Novaka što je Australijan open umalo otkazan?!

Da li oni odražavaju mišljenje većine sunarodnika ili „samo“ kreiraju atmosferu, tek Novak se često nalazi i na meti publike u Londonu ili, doduše malo manje, Njujorku. Upravo ova dva velika teniska, ali i medijska centra, daju poseban pečat u priči po kojoj je „Novak kriv za sve“.

Otišlo se toliko daleko da ga krive zbog toga što je Vlada Australije umalo zabranila prvi grend slem u sezoni, zbog „Adria Tour“ koji je održan tačno 15.397 kilometara daleko… Slučajnost nikako ne postoji. A nekako su prevideli da se Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA), koje je osnovao Novak, izborilo da i slabije rangirani teniseri budu bolje plaćeni za trijumfe u uvodnim kolima turnira i kvalifikacijama.

Ipak, tenisu je potreban negativac, pa u trenutku kada je kontroverzni Nik Kirjos gotovo godinu dana bez tenisa, teret je morao da padne na Srbina koji je trn u oku velikom rivalstvu Rafeala Nadala i Rodžera Federera. Za strane medije postoji istinsko rivalstvo postoji samo između njih dvojice, dok su mečevi Novaka sa istim rivalima za njih, ipak, klasa ispod toga. Naravno, ne i za legende tenisa koje imaju potpuno drugačije mišljenje.

Ne sumnjamo da ćemo se i narednih dana načitati o nekom novom „grehu“ Novaka, koji će uslediti nakon još jednog „greha“ i to bi moglo da Srbinu bude samo dodatna motivacija da po deveti put pokupi trofej na Australijan openu i tako zapuši usta kritičarima. Naravno samo privremeno jer će ga, u to ne sumnjamo ni u jednom momentu, opet počastiti sočnim i njima beskrajno zabavnim nadimcima poput „Kovidiota godine“ ili „Novaksa Đokovida“…

I mnogi su se do sada zapitali, a šta povodom svega ovoga radi Đoković? Pa, istina je da ne čini ništa, što je zapravo i jedino mudro u ovoj situaciji. Ne čini ništa da spreči da se njegovo ime povlači kroz blato, osim što neprestano donira narodu Srbije i Italije, što otvara važne teme o statusu tenisera koji su tokom leta radili i za po 450 evra da prežive, poziva na rodnu jednakost i izjednačavanje primanja u tenisu…

Dakle, iz vizure stranaca – ništa.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

I u tom „ničemu“ on vredno trenira i priprema se za odlazak u Melburn. Najkasnije do kraja ove sedmice (do 17. januara) mora da sleti u Australiju, kako bi odradio obavezni dvonedeljni karantin. Biće testiran ukupno pet puta, a nakon drugog negativnog testa će moći da trenira i da se priprema za, najpre, ATP Kup koji se igra od 1. februara i na kome Srbija brani titulu osvojenu prošle godine.

Uz sve to je Novak odbio privilegovan tretman po kome bi mogao da povede sve članove stručnog štaba, pa čak i ljude koji se ne nalaze u njegovom timu. Odbio je luksuzniji smeštaj u Adelejdu, a sve to je zasmetalo medijima koji su ga osudili jer želi jednak tretman kao ostali?!

I tako, dok se pojavljuju razni naslovi, Novak se priprema u Marbelji i vredno radi sa ciljem da dodatno popravi učinak u Melburnu čiji je i dalje apsolutni rekorder sa osam osvojenih titula. Očekuje se da sa njim sigurno putuje Marjan Vajda, koji je godinama unazad sa njim na ovom turniru. Goran Ivanišević je prvenstveno bio zadužen za Vimbldon i US Open, pa ga verovatno nećemo videti u Australiji.

Novak će po dolasku u hotelu u Melburnu, gde bi trebalo da bude smešten, imati samo pet sati da se kreće van smeštaja kako bi odradio trening i oporavak. Kretanje će biti limitirano i ovo će biti Australijan open koji će se igrati u potpuno drugačijim uslovima. Teniseri će morati da plate i do 20.000 američkih dolara zbog nekih propisanih prekršaja, a mogli bi da budu diskvalifikovani, pa čak i krivično gonjeni ukoliko prekrše bezbedonosne i zdravstvene protokole.

Ipak, kao što je književnost cvetala u periodima najveće cenzure, tako i sport uspeva da se izdigne iznad svih ovih ograničenja. Ukoliko nas je nečemu Đoković naučio kroz sve ove godine, on za naslove ne mari toliko da ga izbaci iz ritma, ali sasvim dovoljno da mu budu motiv više.

Već 1. februara ćemo videti kako se Novak oseća, kada počne ATP Kup. Sve to je baš iza ugla i teniski svet sa nestrpljenjem čeka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare