Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Srpski as bi na teren mogao da se vrati tek 10. aprila u Monte Karlu.

Novak Đoković rekao je nedavno da je spreman da plati bilo kakvu cenu zbog svojih stavova, sada se vidi da ta cena postaje sve viša i „paprenija“.

PROČITAJTE JOŠ:

Još u sada već čuvenom intervjuu za BBC, srpski as je rekao da je spreman da se odrekne Rolan Garosa ili Vimbldona zbog principa da se ne vakciniše.

Zbog te odluke, nije mogao da otputuje ni u Ameriku i nastupi Indijan Velsu i Majami Openu, dva Masters turnira koja su važna za rekorde.

Đoković je rekorder sa čak 37 titula Masters serije, Rafael Nadal ga prati sa 36 trofeja i rešen je da nastavi niz uspešnih partija.

Španac je gladan tenisa posle sušne 2021. godine u kojoj se oporavljao od povreda, 2022. je otvorio titulama u Melburnu i Akapulku uz rekordni 21. Grend slem na Australijan openu.

„Kralj šljake“ ne zna za poraz od početka sezone i „preoteo“ je Novaku njegovu podlogu, tvrdu, pa će biti favorit i na turnirima koje drugi teniser sveta propušta.

Može da se izjednači ili da ga prestigne, usput bi u idealnoj formi prešao na šljaku koja mu je omiljena.

Sa druge strane, Novaku nedostaju mečevi i forma, to se osetilo i u Dubaiju sredinom februara. Dozvolio je sebi da izgubi već u 3. kolu od Jiržija Veselog, tada 123. igrača sveta.

Od 3. decembra do danas, Novak je odigrao samo tri zvanična meča i prema trenutnoj projekciji, mogao bi opet da zaigra tek na Mastersu u Monte Karlu, koji se održava od 10. do 17. aprila.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Iako bi i bez ozbiljnih restrikcija kada je u pitanju koronavirus Novak birao turnire i smanjio broj učešća, ne može se osporiti negativan uticaj, pre svega psihološki.

Đoković je prošao kroz deportaciju iz Australije, suočava se sa potencijalnim odlascima sponzora, mnogi turniri su u „magli“ i nepredvidivo je kako će se kretati mere u određenim zemljama.

U samoj Americi, Novak je do poslednjeg trenutka čekao i nadao se ublažavanju mera kako bi čak i nedovoljno spreman doputovao, ali to nije bilo moguće.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada sam automatski stavljen u žreb za Indijan Vels i Majami, znao sam, da s obzirom na zahteve Sjedinjenih Država, tamo verovatno neću moći da putujem. Ali, kako se međunarodni kovid zahtevi uvek menjaju, hteo sam da vidim hoće li se tu nešto promeniti. Potvrđeno je da se regulative ne menjaju što znači da ne mogu da idem i igram u SAD. Znam da se moji navijači raduju da me opet vide na terenu i nadam se da ću se zbog njih vratiti što pre. Srećno svima koji igraju u Americi na ovim velikim turnirima“, napisao je Novak na društvenim mrežama.

Ukoliko Nadal osvoji predstojeće Masterse, a u slučaju da Danil Medvedev bude ispod svog nivoa, Rafa može i do prvog mesta na planeti. To bi gurnulo Đokovića na treće mesto ATP liste, barem do turnira u Monte Karlu.

Za sada, Francuska ima mere koje će mu omogućiti da igra i na Rolan Garosu, ali je pitanje kakvu formu može da tempira s obzirom na to koliku je pauzu napravio i koja će još potrajati.

BONUS VIDEO Novak se posle Makabija izgrlio sa svim igračima Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare