Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Novak Đoković je po mišljenju mnogih najbolji igrač na betonu svih vremena. Na Australijan openu je apsolutno nedodirljiv, ali je činjenica da je na US Openu osvojio malo titula u odnosu na izdanja koja je imao na ovom turniru.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je imao dve velika peha na poslednja dva učešća u Njujorku. Gotovo da nema ljubitelja sporta koji nije ostao u čudu kada su supervizori odlučili da diskvalifikuju Novaka sa US Opena prošle godine.

Dugo je trajalo većanje na terenu kada je trebalo utvrditi da li Novaka udaljiti sa turnira.

Na kraju je udaljen sa takmičenja u osmini finala (sa druge strane bio Pablo Karenjo-Busta) jer je nehotice, bez da je uopšte gledao ka njoj pogodio linijskog sudiju Lauru Klark. Ona se našla na betonu, delovalo je kao da se bori za vazduh, pa je Đoković izbačen.

I godinu dana ranije je završio takmičenje u osmini finala, ali tada je to bio peh druge prirode. Protiv Stana Vavrinke se povukao u trećem setu pri rezultatu 2:1 zbog povrede levog ramena. Dao je sve od sebe, ali nije mogao da bude na uobičajenom nivou.

Ipak, publika to nije dobro prihvatila, pa je ispraćen zvižducima.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ipak, daleko najluđi podatak jeste onaj koji već godinama čudi sve koji prate karijeru prvog tenisera sveta. Od 2007. do 2016. godine svaki put je stizao barem do polufinala, ali je u tom periodu osvojio tek dve titule.

Izgubio je čak pet velikih finala, a tri puta je zaustavljen u polufinalu. Ovo je svakako dodatni razlog za oprez jer Srbin ne želi da bilo šta prepusti slučaju i ostane bez 21. grend slem titule. Ovog puta je sve daleko specifičnije, nije odigrao nijedan turnir na betonu, pa će mu prvi meč biti upravo onaj protiv Holgera Runea u prvom kolu turnira ovog utorka.

Novak je godinama bio u vrhu, ali za titulu najboljeg svih vremena je daleko bitnije biti na samom vrhu.

Ove godine neće biti Rafaela Nadala (četiri puta osvojio turnir u Njujorku), te Rodžer Federer koji sa pet trofeja deli mesto rekordera sa Pitom Samprasom i Džimijem Konorsom.

Đoković je 2011, 2015. i 2018. godine podizao trofej na US Openu, a ukoliko uspe da to učini i ove sezone doći će do „Kalendarskog slema“.

Najviše pobeda na turniru ima Džimi Konors (98), a Đoković je trenutno na 75 trijumfa. Ukoliko bude upisao još sedam izjednačiće svoj skor sa Australijan opena.

Novak Đoković Australijan Open 2021, 2022
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Ipak, u Melburnu mu je 82 pobede donelo čak devet titula, što dovoljno govori koliko je čudno da sa takvim nastupima u Njujorku ima tek tri titule.

Jedini je teniser u istoriji koji ima 75 i više pobeda na svakom grend slem turniru, a sa četiri pobede će podići tu lestvicu na 79+ (toliko ima pobeda na Vimbldonu).

Sve ovo samo poziva Đokovića na oprez i na potpuni fokus, ali i svedoči koliko je dominantan u uvodnim rundama. Nikada nije takmičenje završio pre trećeg kola.

Bonus video: Đokovićeva 20. grend slem titula 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare