Novak Đoković na mastersu u Rimu
Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Novak Đoković je zagonetniji nego ikada od početka 2024. godine. Odlučio je da "počisti kuću" i gotovo potpuno promeni tim, na turnirima koji nisu grend slemovi ne igra sa istim žarom, a u Australijan openu je imao jedan od najgorih dana u karijeri (uz neosporno fantastičnu igru Janika Sinera). Na sve to se prirodao i incident sa flašicom u Rimu. Šta onda da očekujemo pred Rolan Garos?

Prosto rečeno – Đoković će u Parizu sigurno jurišati na trofej što je i sam potvrdio tokom boravka u Rimu, ali i na ranijim turnirima. Uvek je isticao da mu je glavni cilj za ovu sezonu da bude na najvišem mogućem nivou tokom Rolan Garosa, Vimbldona i Olimpijskih igara. Sve ostalo je na listi prioriteta na dalekom drugom mestu, sa tim što su Olimpijske igre ubedljivi broj 1.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je gotovo neverovatnim setom slučajnosti dobio udarac u glavu flašicom, a nakon svega je odlučio da u sredu prepodne dođe na pregled u Urgentni centar u Beogradu koji je napustio oko podneva. Šta je tamo rađeno ostaje tajna jer su to poverljive informacije između doktora i pacijenta.

Đoković je u Rimu nakon meča sa Korentanom Muteom krenuo u svoju standardnu rutinu, da podeli nekoliko autograma, kada ga je aluminijumska boca pogodila u glavu.

Ispala je iz ranca jednog momka iz publike, zbog čega je Novak morao u ambulantu jer je isprva pao na kolena i previo se u bolovima.

Novak se oporavio za naredni meč, protiv Alehandra Tabila, ali čini se da nije imao dovoljno vremena za totalni oporavak jer ga je Čileanac kasnije pobedio sa 6:2, 6:3 i prošao dalje.

I Đoković je sigurno dobio savete da odradi dodatne preglede jer se u skladu sa protokolima u nekim drugim sportovima (poput NFL i NBA lige) nekoliko puta rade pregledi u situaciji kada igrač dobije udarac u glavu. Radi se nekoliko testova i utvrđuje se da li je došlo do nekih oštećenja i posledica.

Novak Đoković Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Ostaje pitanje kako je to uticalo na Đokovića, ali je zabrinjavajuće ono što je rekao. Pre svega da ove godine ima drugačiji osećaj (nije ulazio u detalje da to objašnjava), ali i da je osetio posledice udarca na samom meču protiv Čileanca.

„Trening je bio drugačiji. Imao sam lagan trening juče. Nisam ništa osećao, ali nisam se osećao ni uobičajen. Danas pod visokim stresom, bilo je prilično loše – ne u smislu bola, već balansa. Nisam imao koordinaciju. Potpuno drugačiji igrač u odnosu na pre dve večeri. Moglo bi da bude. Ne znam. Moram da obavim lekarske preglede i da vidim šta se događa“, poručio je Novak medijima posle poraza od Tabila.

I sam Đoković se zabrinuo zbog svega što se desilo.

„U periodu od pola sata ili jednog sata bilo je tu mučnine, vrtoglavice, krvi, raznih stvari… Uspeo sam da spavam okej. Bolela me je glava. Sutradan je sve bilo prilično u redu. Zbog toga sam pomislio da je sve pod kontrolom. Možda i jeste, a možda i nije. Danas kao da je na terenu bio neki drugi igrač u mojim patikama. Bez imalo ritma, tempa, ravnoteže… To me malo brine“.

Kao zlo predviđenje pojavila se zabrinjavajuća analiza neurologa Šona Malena.

„Nedavno sam analizirao incident koji učestvuje tenisku zvezdu Novaka Đokovića koji je slučajno pogođen u glavu nečim što se čini kao delimično puna čelična flašica vode. Da bi razumeli fizički udar, koristio sam veštačku intelegenciju da izračunam silu flašice koja je udarila Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je bočica, koja je pala sa dva metra sa minimalnom inicijalnom silom, udarila oko 79,2 Njutna sile to je kao da pas srednje veličine skoči na vas.

Još važnije, sa neurološke perspektive, takav udarac na prednji parijetalni region može da bude veoma zabrinjavajuć. Ova oblast mozga je ključna sa funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju. Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i mučnine do većih kognitivnih prekida kao što je teškoća koncentarcije i pamćenje strategije i igre. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre teško počiva na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanji oštećenja mogu da utiču na nastup.

U prvih 24 do 48 sati od takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi mogu potencijalno da utiču na njegov nastup na trenutnim turnirnima, da utiču na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Zato je neophodno da medicinski profesionalci izvrše procenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna povreda i da ga sigurno vode ka povratku na teren“, napisao je Malen.

Sve ovo što se izdešavalo od tog pada flašice ulelo je dodatnu doze strepnje, a mnogi se nadaju da će Đoković uspeti da prevaziđe ove trenutne probleme. Gotovo je izvesno da će koordinacija biti znatno bolja, da će motivacija biti na vrhuncu i da će ponovo proraditi glad. Ali, sada kada se uvukao crv sumnje biće još jedan zadatak pobediti samog sebe.

Ipak, upravo je tokom karijere Novak Đoković postao majstor u ovom segmentu. Pa, zbog toga ostaje jedan od favorita za osvajanje turnira i da još jednom vidimo ovakvu fotografiju.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

BONUS VIDEO Novak Đoković: Ove godine mi je drugačiji osećaj, videćemo na Rolan Garosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar