Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Tenis je umetnost osvajanja ključnih poena. A na tom polju je Novak Đoković - Leonardo da Vinči tenisa.

Foto: Nova.rs

Kada bi tenis nekada napravio svoj „Luvr“ verovatno bi posebnu sekciju morao da dobije upravo Đoković. Postavka koja bi uključivala neverovatne podatke i poteze kojih je tokom tokom gotovo 20 godina karijere bilo toliko da će biti teško izabrati najbolji ikada. Ipak, u tom zamišljenom „Luvru“ bi mesto Đakonde (Mona Lize) moralo da zauzima Novakova igra u taj-brejkovima.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom godina je sa punim pravom dobio nadimak „Kralj taj-brejkova“, a ove godine je na šljaci „Filipa Šatrijea“ pokazao zbog čega je neverovatan. Odigrao je do sada četiri taj-brejka i ukupno 40 poena u njima.

Ne samo da je dobio sva četiri već nije napravio nijednu neiznuđenu grešku. Da, Novak jedino u toj koloni u taj-brejkovima ima nulu. Šta prolazi kroz tu glavu u tim momentima, kako to da je uvek ruka savršeno mirna? Ko to nekada bude shvatio moći će sigurno da bude jedan od najvećih šampiona sporta, ali to mogu samo oni izabrani.

Đoković se u taj-brejku pretvori u pravi neprobojni zid, što samo govori da njegova igra umnogome zavisi od motivacije. Kada je sve na crti, kada odlučuju delići sekunde onda je njegovo donošenje odluka nepogrešivo.

Uostalom protiv Alehandra Davidoviča Fokine (7:6(4), 7:6(5), 6:2) koji je pokazao zavidnu sposobnost da dugo, baš dugo ostane u setu, a onda je Đoković uspeo da ga slomi. Srpski teniser je u karijeri osvojio 65,4 odsto taj-brejkova (306-162) što je impresivan procenat i za one najveće igrače.

Ovo je upravo stvar koja uliva poverenje čak i u trenucima kada ne ide, da će na kraju sve biti kako svi zamišljaju. Uostalom, ovakve pobede su često Novaku znale da daju samo dodatan motiv da zablista.

BONUS VIDEO Britanac napucao Novaka u nogu, Đokovićeva reakcija se prepričava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar