Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Teniser koji nastavlja da briše granice, igrač koji ne zna da stane, čovek za kog ne postoji nemoguće. Teže je setiti se početka, a još teže videti kraj niza.

Novak Đoković je upisao 32. pobedu zaredom u Australiji. Ne zvuči dovoljno impresivno? Jesmo navikli da postavlja rekorde, ali recimo da je Đoković poslednji put poražen u Australiji 2018. godine. Pre pet punih godina!

PROČITAJTE JOŠ

Ovog puta je sezonu počeo u Adelejdu, a stigao je do polufinala u kom ga čeka Danil Medvedev nakon što je sa 6:4, 6:3 savladao Denisa Šapovalova.

Time je Đoković samo nastavio neverovatan niz pobeda i pokazao je zbog čega je upravo Australija, kao i Vimbldon, jedna od oaza u kojima se i dalje za sve pita osvajač 21 grend slem titule.

Retko ko uspeva da pronađe rešenje za Đokovića u poslednje vreme. Zapravo je od početka Vimbldona ove godine samo Holger Rune uspeo da ga savlada i to nakon rovovske borbe u finalu mastersa u Parizu. Svi ostali su morali da napuste teren pognute glave.

I tako zaista dolazimo do brojki iz snova. Đoković je slavio na 21 od poslednja 22 susreta, slavio je čak 38 puta na 41 susretu koji je odigrao u poslednje vreme. Jedan od tri poraza je bio onaj od Rafaela Nadala na stadionu „Filip Šatrije“, a to je verovatno najteža situacija u kojoj rival može da se nađe u istoriji tenisa. Uostalom, Španac je čak 14 puta podizao trofej na Rolan Garosu, a pretrpeo je na pariskoj šljaci samo tri poraza u karijeri (dva upravo od Đokovića).

Stigao je i do jubilarne 100. pobede u karijeri na tlu Australije.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Kelly Barnes

Iako se Novak oseća sjajno, ipak postoji jedna stvar koja brine sve navijače.

Đoković u poslednje vreme nešto loše počinje mečeve. Upravo ono što mu je ulivalo dodatno samopouzdanje u Tel Avivu ili Astani na kraju prošle godine, sada mu predstavlja brigu više. Tako je protiv Alisa počeo susret sa 0:3, protiv Šapovalova je prvi gem trajao 11 minuta, a Novak je spasao dve brejk lopte. Naravno, nijedan igrač nije savršen i ovo je očekivano, ali je Đoković toliko podigao letvicu da jednostavno navijači osećaju brigu čim postoji bilo kakva naznaka lošije igre.

Problem je što se taj obrazac ponavljao u prva tri meča u Australiji, ali se očekuje da Đoković dodatno podigne nivo igre (bilo je evidentno da i dalje nije na 100 odsto), pogotovo za meč sa Medvedevim (subota, ne pre 10.30), jer će pobednik tog duela verovatno i podići prvu titulu u novoj sezoni.

Novak je tokom poslednjeg dela sezone neretko imao padove sredinom drugog seta, ali je uglavnom uspevao onda da pronađe dodatnu energiju i da ostane u meču ili da preokrene. Ovog puta je problem ulazak u susret, ali to se može pripisati i nekim drugim faktorima.

Jedino što je sada neophodno je pravi odgovor srpskog asa i podizanje titule u Adelejdu, jer bi mu tih 250 bodova otvorilo vrata povratku na vrh ATP liste. Uz to će slediti onaj još teži zadatak da slavi na sedam mečeva na Australijan openu kako bi podigao trofej, ali i da Karlos Alkaraz ne stigne do četvrtfinala. Naravno, sada bi opet trebalo ići meč po meč.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Đoković neće smeti sebi da dopusti žute minute protiv tenisera koji bi to znali i te kako da kazne, ali je i Medvedev, pogotovo u Australiji, pokazao da je sklon tim trenucima kada potpuno ostane bez fokusa. Ovaj meč je svojevrsna priprema za Melburn jer će nivo tog meča umnogome pokazati ko je koliko spreman za prvi grend slem u sezoni.

Novak je imao malo problema i sa forhendom, ali sve ovo svedoči da je moguće da dodatno podigne nivo igre u trenutku kada bude stigao u Melburn. Ono što je svima upalo u oči je i način na koji je Novak protresao desni zglob kada je izašao na megdan Kanađaninu. Tokom Lejver kupa je govorio da ima manjih problema sa ovim zglobom, a deluje da taj problem nije potpuno saniran ili da se sa vremena na vreme pojavi.

Ipak, ovo su samo manje stvari sa kojima se nosi svaki teniser, ali u trenutku kada gledamo tenisera koji je najbliži teniskom idealu i ovo upada u oči. Nema razloga za paniku, ukoliko neko zna da reši te probleme to je upravo Novak, pa će posebno biti zanimljivo ispratiti u subotu početak meča sa Rusom, jer će verovatno Srbin upravo tada želeti da pošalje poruku svim konkurentima.

BONUS VIDEO Vatromet prekinuo meč Đoković – Šapovalov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar