Novak Đoković ATP Rim
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novak Đoković će u Rimu imati pakleno težak zadatak da odbrani trofej, ali bi na kraju mogao višestruko da profitira (ili da izgubi važne bitke).

Đoković je uspeo da pregrmi treće kolo turnira u Rimu protiv Alehandra Davidoviča Fokine sa 6:2, 6:1  i to bez previše problema.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je nervozan i na početku meča, jeftino je poklonio brejk u prvom gemu meča, naljutio se na sebe, pa odigrao efikasnu simultanku, u kojoj je na vreme uništio samopouzdanje rivala.

Često je Đoković sam sebi najveći protivnik, to se videlo i protiv Frica, kada je bilo previše izliva besa.

Nakon ovog kola sledi spektakl za spektaklom jer bi redom mogao da ukrsti rekete sa Stefanosom Cicipasom, Dominikom Timom i Rafealom Nadalom. Ipak, Srbin će imati niz dodatnih motiva da u ovim mečevima trijumfuje.

Nakon iznenađujućeg ispadanja u trećem kolu Monte Karla od Danijela Evansa, stigao je do polufinala turnira u Beogradu (bolji bio Aslan Karacev), a sada u Rimu hvata zalet za Rolan Garos (od 30. maja) koji predstavlja krunu sezone na šljaci.

Upravo je Novak više puta isticao da mu je Otvoreno prvenstvo Francuske turnir na kome želi da bude na vrhuncu, te da kao i 2016. godine osvoji trofej.

Ovo je jedini od svih masters i grend slem turnira koji je u karijeri osvojio samo jednom.

Rekordi, brojke i ulazak u istoriju

Najbolji teniser sveta bi osvajanjem turnira u Rimu mogao da stigne Giljerma Viljaša na listi igrača sa najviše trijumfa u istoriji.

Novak trenutno ima 948 trijumfa, dok legendarni as ima tri više. Samo četiri igrača su u istoriji stigla do više od 1.000 pobeda: Rafael Nadal (1.017), Ivan Lendl (1.068), Rodžer Federer (1.243) i Džimi Konors (1.274).

PROČITAJTE JOŠ

Za ljubitelje brojki valja istaći da je protiv Davidovič Fokine upisao ukupno 368 pobedu na mastersu (ima 36 masters titula i po tome je najbolji u istoriji), a ispred njega je Federer sa 13 trijumfa više, dok je Nadal trenutno na 393 trijumfa.

Ukoliko Srbin bude stigao do polufinala izjednačiće se sa Andreom Agasijem koji je na ATP turu odigrao ukupno 1.144 meča (Novak ima tri manje).

Nimalo iznenađujuće najviše mečeva u istoriji je odigrao Džimi Konors (1.561), a njegov rekord bi mogao da napadne Federer koji trenutno ima 1.515 susreta.

Borba za mesto broj jedan na svetu

U ATP trci za Torino (od ove godine se Završni turnir više ne igra u Londonu) trenutno vodi Stefanos Cicipas, ipak Novak će prvo morati da se pozabavi naletima Nadala i pre svih Danila Medvedeva koji žele da ugroze prvo mesto na listi tenisera.

Rus se nalazi u idealnoj situaciji jer od turnira u Rimu i Parizu (Rolan Garos) može da izgubi ukupno 10 bodova! To znači da njegov bodovni saldo može da se umanji na 9.770 bodova i u slučaju dva uzastopna fijaska. Ipak u igri je ogroman broj bodova, pa bi Medvedev osvajanjem ova dva turnira mogao da bude u plusu 2.980 bodova. Ipak, Rus je uspeo da se oklizne već u drugom kolu protiv Aslana Karaceva koji je slavio sa 6:2, 6:4

I tu zapravo i počinje prava glavolomka za sve ljubitelje tenisa. Novak u ovom trenutku ima 11.463 boda, pa je teorijski Rus mogao da ga prestigne. Novak bi mogao da ostane bez još 1.100 bodova ukoliko se dese dve senzacije u prestonicama Italije i Francuske, a Nadal bi mogao da ostane „kratak“ za 2.090.

Novak će morati da odbrani titulu u Rimu kako ne bi izgubio nijedan bod ovde, a na Rolan Garosu će braniti 1.200 bodova (izgubio finale od Nadala). Ipak, sve je u Novakovim rukama, pa bi i u direktnim duelima sa Medvedevim (kog je već savladao ove sezone u finalu Australijan opena) mogao da odbrani tron i odbije sve pretendente na tron.

Upravo je o ovome nedavno govorio i naš as.

„Da biste ostali na vrhu ATP liste, morate da nastavite da igrate i ne samo to, već i da beležite uspešne nizove na većini takmičenja da biste imali šansu. Kada si broj 1 na svetu imaš ogromnu odgovornost, ali osećam pritisak od Danila u ovom trenutku ili Rafe ili koga god. Tu je uvek neko. Izazivači žele da dođu na vrh. Žele da me izazovu, da me poguraju. Što se oni više trude, to sam ja motivisaniji da radim više da bih ostao ovde“, rekao je Đoković nedavno.

Situacija kakva nije viđena 17 godina

U slučaju da Medvedev uspe da stigne do vrha na ATP listi, to bi zaista moglo da označi novu eru u tenisu. Od 26. januara 2004. godine niko osim „Velike četvortke“ (Endi Mari, Đoković, Nadal i Federer) nije bio na krovu sveta.

Poslednji kome je to pošlo za rukom bio je Endi Rodik, ali su sve češći navodi da u tenisu duvaju novi vetrovi. I Nadal i Đoković govore o mladim igračima koji uspevaju da osvajaju turnire na kojima su tradicionalno dominirali (Cicipas osvojio Monte Karlo, Zverev najbolji u Madridu).

Nadal je upravo o tome govorio u prestonici Italije.

„To je nešto normalno. Prva stvar je da mi propuštamo pojedine turnire. Drugo, imamo novu genereciju mladih igrača, koja je dobra. Mi imamo 34, 35, 39 godina. Ništa ne traje večno, morate da budete spremni da to prihvatite. Sasvim je normalno da posle skoro 20 godina na Turu dođe mlada gerenacija koja osvaja trofeje. Osvajali smo gotovo svaki važniji turnir u poslednjih 19 godina. Ništa nije čudno, stopostotno prihvatam da ideu promene. Ipak, boriću se. To znači da je za tri nedelje grend slem na kojem volim da igram. Boriću se za to da igram tamo dobro“, rekao je Nadal.

Đoković je na sličan način pričao o mlađim kolegama.

„Rezultati to govore, tu nema dileme. Igrači poput Cicipasa, Medvedeva, Zvereva i ostalih igraju sve bolje, osvajaju turnire i poene. Smena generacija je neizbežna u vrhu muškog tenisa i ona dolazi. Da li će se dogoditi sledećeg meseca ili sledeće godine – ne znam. Lično, više ne obraćam toliko pažnju na ATP listu kao što sam ranije. Uspeo sam da oborim rekord i to mi je bio fokus. Sada sam koncentrisan na grend slem turnire i pokušavam da na njima budem na svom vrhuncu“, rekao je najbolji teniser sveta.

U „večnom gradu“ u kom su se stvarala i rušila carstva i imperije, mogao bi da započne kraj starije garde. Ipak, velike sile se nikada nisu predavale bez epskih sukoba.

Od svih borbi će najviše profitirati navijači, koji će u Parizu moći i uživo da prate miljenike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare