Mnogo je stvari koje se o tenisu saznaju na terenu, ali je daleko više onih koje se saznaju kada se kamere ugase. To je kao ona čuvena priča o ledenom bregu, uvek vidite samo vrh. A taj vrh je tek 20 odsto svega što se dešava.

Grafika: Slađana Đermanović

Tenis je više nego bilo koji drugi sport igra narativa i igra nerava. To je konstantna borba sa samim sobom i pronalaženja načina da pobedite sebe, ukoliko to uspete pašće i onaj sa druge strane mreže.

PROČITAJTE JOŠ

U kreiranju priča podjednako učestvuju igrači, novinari i navijači, a svako ima posebnu ulogu u toj hijerarhiji koja se tek povremeno ozbiljno zadrma. I zaustavimo se tu na pametovanju, uostalom na ovakve rečenice ste već navikli. Čitate ih svuda, čitate ih stalno, verovatno ste ih i preleteli jer znate da čitate ključne tačke u tekstu.

Legende (sigurno vam je ova reč na početku pasusa privukla pažnju) se sve od reda slažu da ćemo u finalu Vimbldona videti Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Kakav bi to okršaj bio po 60. put na travi. Neki će to reći otvoreno, neki će to tek pomenuti usput, a drugi će kada se ugase kamere raspredati naširoko zbog čega je to najbolje za sport.

I dok na Vimbldonu, koji sada predstavlja neverovatan koktel svih nacija, glavna priča jeste to potencijalno finale u Velikoj Britaniji brinu samo o jednom čoveku.

Kameron Nori je napravio istinski podvig prolaskom u prvo četvrtifnale, pa i u prvo polufinale u karijeri. Englezi koji pre početka turnira nisu previše brinuli o „Nojzeru“ kako ga zovu zbog buke koju pravi sada su na konferenciji za medije saopštili „Nosiš očekivanja 65 miliona ljudi na svojim ramenima“. Ispitali su odjednom čoveka kog šanker nije prepoznao do kraja (pitao ga da li prati tenis i da li zna da liči na Norija) i saznali da je navijač Njukasla. Sigurno su pomislili „Pa, gde baš Njukasla brate, kako da prodamo tu priču pored onog šeika“.

Foto: AP Photo/Alastair Grant

Kako se turnir privodi kraju svi sanjaju da vide dva najbolja tenisera u istoriji u velikom finalu. Priča se prosto sama piše, ali je sve dodatno zakuvano govorkanjima o novoj abdominalnoj povredi Nadala. Španci naravno predstavljaju svet za sebe i pričaju samo koliko je neophodno, ali postaju sve tiši kako turnir odmiče.

Neopredeljeni su uglavnom na strani Đokovića samo da bi se ponovo zakuvala trka po broju grend slem titula, mada je bilo i prezrivih komenatara poput onog „Ponovo taj Đoković“. Na sreću, malobrojni su takvi.

U Britaniji sam slušao i kako otac objašnjava sinu da je Đoković dobar igrač, ali da moraju da veruju da će Nori moći da pobedi. Moraju da veruju je konstrukcija koja zvuči kao da ne veruje baš previše.

Veliki igrači vole velike mečeve, čak i kada ih ne igraju sami, pa ne znam koliko mi je legendi poručilo da će pokušati da pronađu svoje mesto na Centralnom terenu u nedelju ako bude zakazan okršaj Španca i Srbina. Kada se svi tako slažu u jednoj stvari nema sumnje da je gotovo izvesno, ali treba izaći na kraj i sa Norijem, ali i Nikom Kirjosom, koji je 27. juna ustao i izabrao šamaranje. Odlučio je da je vreme da pokaže svima da može da igra na najvišem nivou, te je zbog toga žrtvovao i dubl.

Ako je u Parizu sve vreme delovalo kao da Đokovića nešto muči, sada takav utisak odaje Nadal. To su one stvari koje ne vidite na televizoru, ali koje ne mogu da ostanu sakrivene kada nekoga vidite uživo. Da mi je sada moć analiziranja pokreta tela i govora barem jednog Aleksa Fergusona mogli bi i da naslutimo šta je tačno problem kod Španca (nije samo povreda, to nikada nije samo).

Prijatelj specijala je MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana

BONUS VIDEO Novak do detalja otkrio motivacioni govor samom sebi: Možeš ti to – idemo, majstore

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram