Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Rafael Nadal, legendarni teniser, odlazi u penziju posle Dejvis kupa u novembru i to je bio povod da se prisetimo istorijskog finala njega i Novaka Đokovića na Australijan openu 2012. godine.

Rafael Nadal i Novak Đoković imali su nestvarno mnogo duela međusobno i u 60 mečeva Srbin ima više pobeda – 31:29.

Zajedno su odigrali najduže grend slem finale u istoriji tenisa i to baš te 2012. godine u Melburnu.

PROČITAJTE JOŠ

Meč koji je završen kasno u noć, potrajao je čak pet sati i 53 minuta i Đoković je pobedio 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 i 7:5.

Lično, sećam se da sam kao mali otišao na utakmicu, vratio se kući, a Novak i Rafa su još uvek igrali to finale…

Na kraju meča nisu mogli da stoje na nogama, a srpskom teniseru je pomoglo to što je u odlučujućim momentima poslednjeg seta pronalazio neverovatno precizne udarce.

Ne tako jake kao dok su i on i Nadal imali snage da se bore i punom snagom „šamaraju“ lopticu.

Rafa je posle četiri iscrpljujuća seta, u petom imao prednost 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati u život, iako je delovao isceđeno.

Završio je posao u finalu oko 1.37 iza ponoći po australijskom vremenu, a nijedan nije mogao da stoji, pa su im na ceremoniji dodele pehara dodeljene stolice da sednu.

Rafa je kasnije rekao da mu je to najteži poraz u karijeri, ali i jedan od najboljih mečeva.

Srpski igrač je tokom tih godinu dana, od početka 2011. do 2012. redovno pobeđivao Nadala, koji prosto nije imao rešenja za Novaka.

Đoković je tada bio prvi, a Nadal drugi teniser planete. Finale Melburna 2012. po dužini je nadmašilo rekord finala US opena koji su 1988. odigrali Ivan Lendl i Mats Vilander.

Okršaj Đokovića i Nadala od pre 12 godina smatra se jednim od najboljih teniskih mečeva svih vremena i klasikom „belog sporta“.

Zanimljivo je da je Đoković i pre Nadala odigrao jedan maratonski meč te iste godine – u polufinalu sa Endijem Marijem.

Protiv Nadala je završio posao sa 57 vinera i 69 grešaka, dok je Španac imao 44 vinera i 71 neiznuđenu grešku.

Đokovićeva emotivna poruka Nadalu

Nakon što je Nadal saopštio da će se penzionisati emotivnu poruku poslao mu je i Đoković.

„Rafa, jedan post nije dovoljan da iskažem poštovanje koje gajim prema tebi i onome što si učinio za naš sport. Inspirisao si milione dece da počnu da igraju tenis i mislim da je to verovatno najveće dostignuće koje svako može da poželi. Tvoja upornost, posvećenost, borbenost će se učiti decenijama. Tvoje nasleđe će živeti zauvek. Samo ti znaš šta si morao da pretrpiš da bi postao ikona tenisa i sporta uopšte. Hvala ti što si me toliko puta gurao do same granice u našem rivalstvu koje je najviše uticalo na mene kao igrača. Tvoja strast za predstavljanjem Španije je uvek bila izuzetna. Želim ti najbolji mogući oproštaj u Malagi sa Dejvis kup timom Španije. Biću tamo lično da odam poštovanje tvojoj zvezdanoj karijeri“, napisao je Novak uz niz fotografija koje su obeležile njihovo rivalstvo.

BONUS VIDEO Nadal pomešao strane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar