Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Nema stajanja...

Novak Đoković je u nedelju trijumfovao na Završnom mastersu u Torinu, a u ponedeljak je započeo jubilarnu 400. nedelju na vrhu ATP liste.

Iako je igrao na samo 12 turnira, osvojio je čak sedam titula, a sabotaža iz Amerike, odnosno nemogućnost da nastupa u Indijan Velsu i Majamiju nije ga omela da bude i ubedljivo prvi na ATP listi na kraju godine, po osmi put u karijeri, što je naravno rekord.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković nakon titule u Torinu, ukupno 98. u karijeri (rekord drži Džimi Konors sa 109 titula), a sedme na završnim mastersima (rekord), ima 11.245 ATP poena, dok je Karlos Alkaraz ostao daleko iza na drugom mestu sa 8.855, iako je nastupao na više turnira.

Već sada srpski teniser ima sigurnih 409 nedelja na vrhu, jer Alkaraz ne može da ga prestigne sve do kraja Australijan opena, a pitanje je da li će uspeti i nakon njega.

Novak u Australiji brani 2.250 poena (Adelejd + Australijan open), dok je Alkaraz bio povređen na startu 2023, pa će imati priliku za veliki broj novih bodova na betonu.

Bilo kako bilo, Đoković je pokazao da ne zna za granicu, još uvek je gladan rekorda, a nema sumnje da nije tako blizu penzije, što je (možda) loša vest za njegove rivale.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Prvi put na svetski tron Novak je zaseo početkom jula 2011. godine, kada je uz taj uspeh objedinio i prvu vimbldonsku titulu, pošto je u finalu srušio Rafaela Nadala, svog najvećeg rivala, sa 3:1, po setovima 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Od tog trenutka vladao je godinu dana, a onda ga je na skoro četiri meseca zamenio Rodžer Federer. Đoković je nakon toga usleo da se vrati na čelo liste, a tu poziciju držao je narednih 11 meseci, pre sedmomesečne vladavine Nadala.

Međutim, usledio je još jedan dugačak period dominacije Srbina. Od jula 2014. do novembra 2016. „sebično“ je držao svetski tron, a onda mu je na put stao Endi Mari.

Setićemo se da je Novakova sezona 2015. godine možda i najbolja u istoriji belog sporta. Osvojio je tri od četiri grend slema, igrao je finale Rolan Garosa, imao je skor 82-6 i za jednu sezonu uzeo čak 11 trofeja.

Đoković podiže titulu u Šangaju (2015), Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

Neko može bolje? Teško, možda samo Đoković opet pomeri granice.

Britanac i Srbin su u direktnom duelu i to u finalu Završnog mastersa u Londonu 2016. godine odlučivali o svetskom broju jedan. Mari je u dva seta izašao kao pobednik i krunisao fenomenalnu sezonu.

Nije Mari, inače Novakov prijatelj van terena, dugo uživao u epitetu najboljeg na svetu, a od avgusta 2017. do novembra 2018. Nadal i Federer su bili glavni. U tom periodu Novak je imao operaciju lakta, mnogo se mučio na terenu i van njega, ali je onda opet zablistao.

Na tron se vratio početkom novembra 2018, a na njemu je ponovo bio bez prekida godinu dana. Nakon toga mu je Nadal na kratko prekinuo zabavu, ali od februara do marta 2020. je Srbin opet bio na mestu koje mu najbolje pristaje.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Međutim, ATP je usled pandemije koronavirusa odlučio da „zaledi“ listu na 22 nedelje, koje su praktično ukradene Đokoviću. On je tada bio prvi sa 10.220 bodova, dok je Nadal imao 9.850, a svi ostali mnogo manje. Međutim, to Novaka nije omelo, pa je vladavinu nastavio od avgusta 2020. do kraja februara 2022. godine, kada ga je Medvedev svrgao sa trona.

Do kraja 2022. Đoković i Medvedev odradili su još dve promene na vrhu, a nakon titule na US Openu zavladao je i Alkaraz, koji je i godinu okončao kao najbolji na svetu.

Svi se dobro sećaju kakva je nepravda učinjena Novaku 2022, pre svega u Australiji, kasnije i u Americi i kroz šta je sve morao da prođe, tako da sve uspehe ostalih iz te sezone treba uzeti s rezervom.

Ipak, Novak se nije bavio pričama šta bi bilo kad bi bilo, pa se tokom 2023. više puta smenjivao sa Alkarazom na vrhu, ali je u završnici sezone pokazao ko je i zašto gazda.

Novak Đoković Foto:

Đoković je odavno iza sebe ostavio Federera koji ima 310 nedelja na prvom mestu, dok Nadal sa 209 nije ni među pet najboljih u istoriji po tom parametru.

Takođe, Novak je 6. juna 2016. godine oborio i rekord po maksimalnom broju poena u jendom trenutku. Tada je imao 16.950.

Mnogo toga se promenilo i u tenisu i u sportu i u svetu od Vimbldona, osim Đokovića. On je i dalje na vrhu, u svakom smislu, a još uvek je bliži osvajanju najvećih trofeja nego penziji.

Poklonimo se najboljem teniseru ikada, najvećem sportisti u istoriji Srbije, a zašto ne reći i jednom od najznačajnijih u sportu ikada.

Priča o magičnom Vimbldonu

„Moj cilj je da budem broj 1. Moj san je da osvojim Vimbldon“. Te dve rečenice obeležile su karijeru Novaka Đokovića. I obe su postala java u julu 2011. godine.

Prvo mesto obezbedio je već pobedom u polufinalu na „Ol Ingland klubu“, u kojem je nadigrao Žo-Vilfreda Congu, ali je bio odlučan da taj ponedeljak dočeka kao šampion Vimbldona, pa je u finalu pobedio Rafaela Nadala, kojeg je i zamenio na čelnoj poziciji.

„Ne mogu da nađem reči kojima bih opisao kako se osećam sada“, rekao je Đoković nakon velike pobede.

Bio je potpuno oduševljen ostvarenim, verovatno ni sam ne sluteći kakve će rekorde sve oboriti u karijeri.

„Uspeo sam da ostvarim životni cilj i da san pretvorim u javu, sve za tri dana. To je neverovatan osećaj koji nikada neću zaboraviti. Ovo je najbolji dan u mojoj teniskoj karijeri. Svaki sportista na svetu sanja da bude broj 1 – to je nešto što nam daje veliku motivaciju. Dakle, konačno kada to zaista uradite i kada znate da ste najbolji, to je jednostavno neverovatno dostignuće“.

Novak je neverovatnom pobedom nad Nadalom postao prvi Srbin koji je osvojio Vimbldon.

„Ovo je moj omiljeni turnir, turnir o kojem sam sanjao, prvi turnir koji sam gledao u životu. Neću ovo nikada zaboraviti. Zbog ovog uspeha sam se prisetio svog detinjstva i svega što sam prošao. Nije bio lak put, ali to je izgleda neophodno da bi se borio za ono što želiš“.

Đoković je vimbldonsku titulu posvetio svom narodu, koji ga je u velikom broju dočekao na ulicama glavnog grada, odnosno ispred Doma Narodne skupštine.

„Postao sam vam večni dužnik. Nikada ovo neću zaboraviti i pehar Vimbldona posvećujem Srbiji“.

Tu godinu Novak je započeo kao treći igrač sveta sa 6.240 poena na rang listi – iza Rodžera Federera koji je imao 9.145 i Rafaela Nadala sa 12.450. Srbin je na neverovatan način otvorio sezonu sa učinkom 41-0 uz titule na Australijan openu, Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju, Beogradu, Madridu i Rimu, pre nego što ga je konačno zaustavio Federer u polufinalu Rolan Garosa.

Međutim, Novak je nastavio da se razvija, Vimbldon ga je samo pogurao, a i dan-danas grabi ka novim visinama, samo njemu dostižnih.

PROČITAJTE JOŠ:

Izazov za navijače

Novak je rešio da zbog jubilarnih 400 nedelja na vrhu sveta postavi izazov navijačima i da jubilej proslavi zajedno sa njima.

Nadmetaće se navijači u raznim izazovima koji mogu biti pimpovanje lopte, trčanje 400 metara, preskakanje vijače 400 puta. Novak je dao slobodan izbor fanovima i uputio ih je da mu pošalju sve što budu uradili.

Glavna stvar jeste da sve što se uradi bude u sklopu broja 400. Srpski teniser je još jednom pokazao koliko sjajan odnos ima sa navijačima koju mu pružaju veliku podršku tokom svih ovih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar