Novak Đoković Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Godina 2021. donela je veliki prodor Aleksandra Zvereva i Danila Medvedeva na ATP turu. Njih dvojica su se istakli kao novi najveći rivali Novaka Đokovića, a po svemu sudeći tako će ostati i u narednoj sezoni.

Đoković je u sezoni kada je osvojio tri grend slema, ali ostao i bez titule na US Openu i medalje na Olimpijskim igrama, odigrao znatno manje turnira i mečeva od svojih prvih pratilaca na listi.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji teniser sveta nastupio je na svega deset turnira tokom godine, dok su Medvedev (16) i Zverev (17) bili znatno aktivniji. Sa najviše nastupa u 2021. godini izdvajaju se Janik Siner sa 25 turnira, kao i Hubert Hurkač sa 21 turnirom na kojim je nastupao. Tu si još i Rubljov i Kasper Rus sa po 21, te Cicipas sa 20 turnira na kojima brani bodove.

Novak je u 2021. imao skor od 55 pobeda i sedam poraza, dok su Medvedev, Zverev, Cicipas i Rubljov odigrali između 70 i 80 mečeva.

Naime, Novak je zbog izostanka sa ATP kupa izgubio 140 bodova, koje je osvojio zbog prošlogodišnih pobeda nad Zverevom i Šapovalovim, a nakon odluke da ga australijske vlasti deportuju, neće igrati ni na prvom grend slemu sezone.

Srbin će tako ostati bez 2000 bodova, jer neče braniti titulu od prošle godine.

Sa druge strane, Nemac brani četvrtfinale i samo 360 bodova, što znači da se bori za novih 1640 i ako osvoji titulu u Melburnu preuzeće svetski tron.

Slična situacija je i sa Danilom Medvedevim. Rus brani finale i 1200 bodova, ali bi titulom došao do novih 800 što bi mu bilo dovoljno za prvo mesto.

Podsetimo, Novak je na prvom mestu već 353. nedelje, te juri rekord Štefi Graf sa 377 nedelja.

Iako je srpski teniser otvoreno pričao o tome kako je skoncentrisan na grend slemove, njegova šansa mogla bi da budu upravo Mastersi. U 2021. nastupio je samo na tri – u Rimu, Parizu i Monte Karlu, a ne može se reći da se baš proslavio. Osvojio je samo Pariz, u Rimu brani finale i 600 bodova, dok je u Monte Karlu ispao u šesnaestini finala, te će imati priliku da osvoji čak 910 bodova.

Medvedev je igrao čak sedam Mastersa i brani sveukupno 2130 bodova. Zverev je nastupio na istom broju Mastersa kao i Rus, ali brani najviše bodova – 2820.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Srpski teniser ima šansu da uveća bodovni saldo na Mastersima u Madridu, Sinsinatiju, Indijan Velsu, Majamiju i Torontu, na kojima ne brani ni jedan jedini bod. Sa druge strane na tim turnirima će Rus i Nemac biti na oprezu, jer više mogu da izgube nego da dobiju.

Što se tiče turnira iz serije 500 i 250, teško je za očekivati da će se najbolji teniseri današnjice pojavljivati redovno na njima. Novak će gotovo izvesno nastupiti samo u Beogradu kao i 2021. godine kada je jedan turnir u srpskoj prestonici osvojio, dok je na drugom ispao od Aslana Karaceva u polufinalu.

Ono što može da napravi problem pomenutoj trojici, je povratak Rafaela Nadala na teren. Iako se nije pokazao u najboljem svetlu na egzibiciji u Abu Dabiju, nakon kog su usledili i problemi sa koronavirusom, Španac se ne sme otpisivati. Ukoliko ga zdravlje posluži mogao bi da bude opasan pogotovo u drugom delu sezone kada ne brani bodova, jer nije nastupao od avgusta 2021. godine. Kada se zna da je sezona šljake u prvo delu godine, a da tamo po pravilu Rafa najbolje igra, dobije se utisak da bi ova sezone mogla da ga vrati u top pet najboljih tenisera sveta i to ekspresno.

Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Nadal brani nešto manje od 3.000 poena, što je tri puta manje nego Đoković.

Pretnja u novoj sezoni mogu biti i Stefanos Cicipas, kao i Andrej Rubljov, koji brane 5.695, odnosno 4.210 poena.

Zdravi i spremni Mateo Beretini može takođe napraviti dosta problema, jer je prošlogodišnjim plasmanom u finale Vimbldona pokazao da na njega svi ozbiljno treba da shvataju. On brani 4.090 bodova sa 14 turnira.

Pored borbe za prvo mesto i sada već epskih mečeva između Novaka, Danila i Zvereva u samim završnicama turnira, najzanimljivije će biti ispratiti povratak Rodžera Federera i Dominika Tima na teren. Švajcarac je zbog povrede pao na 81. mesto, dok je Austrijanac na 69. poziciji.

Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

I dok je Federer na zalasku karijere, pa će se samim tim i fokus njegove igre promeniti, Tim bi mogao naglo da skoči i da se umeša u borbu za sam vrh, na kom se nalazio na početku 2021. godine.

BONUS VIDEO: Đoković kaže da se priprema za novu sezonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare