Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prošlo je 76 dana od kada je Novak Đoković poslednji put igrao takmičarski meč, ipak niko koga je gledao u Londonu nije imao utisak da bilo šta nedostaje u njegovoj igri.

Ne da srpski teniser nije imao rđu na mehanizmu koji ga je tokom više od 15 godina karijere doveo do brojnih vrhova (21 grend slem titula, 38 masters titula, 373 sedmice na mestu broj jedan ATP liste), već je izgledalo kao da je poslednji meč odigrao pre samo dva dana.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ

Možda je najbolji opis njegove igre dao Džek Sok kada su ga upitali da objasni kako je to igrao Đoković.

„Izgledalo je kao da reketom udara lubenicu, nije mogao da promaši“, iskren je bio Amerikanac.

I zaista ko god da je gledao meč koji je Novak odigrao protiv Frensisa Tijafoa (6:1, 6:3) teško da je postavio pitanje o tome koliko je srpski teniser bio odsutan. Možda najbolje od svega govori servis u prvom setu jer nije izgubio nijedan poen na sopstveni servis. Kako prolaze godine servis Đokovića je sve pouzdaniji, pa mu donosi sve više besplatnih, lakih poena ili kako god da želite da ih nazovete.

Naučio je srpski as da skraćuje igru, a ono što je odigrao sa osnovne linije oduševilo je i Rodžera Federera. Najnoviji teniski penizoner poručio je Đokoviću tokom jedne pauze da „ima takav osećaj sa osnovne linije kao da nije ni pauzirao“. Novak je samo klimnuo glavom i poručio „Hvala“. Prosto Novakov tim nije imao nijedan razlog da reaguje, potpuno je ogolio igru Amerikanca koji je donedavno najavljivan kao standardni Top 20 član nakon što je stigao do polufinala US Opena.

#social-embed_0y

Đoković je tako pokazao da je u prethodnih 70 dana ozbiljno trenirao, a upravo bi ova pauza mogla da mu omogući da sezonu završi na višem nivou od svih ostalih. Đoković je željan tenisa, željan je igre i to je pokazao od prvog minuta kada je izašao na beton O2 arene. Uslovi su ovde prilično specifični jer loptica odskače prilično nisko, a beton ne spada ni u red najbržih, ni sporijih. Savršeno je to bilo Đokoviću za povratak i za hvatanje ritma pred turnir u Tel Avivu, kasnije u Astani, a onda verovatno na mastersu u Parizu i Završnom mastersu u Torinu.

Sponzor Lejver kupa na Nova.rs je Erste banka.

Srpski teniser je vredno trenirao tokom dva meseca, ujedno je potpuno napunio baterije i mogao bi da se vrati brzo na pobednički kolosek. Uostalom postao je majstor ekspresnog igranja na vrhunskom nivou čak i kada bi pravio pauze (iako je više od 70 dana previše), što bi moglo da postane ključan faktor u završnim etapama njegove karijere.

Sa potpuno očuvanim telom i predanim radom na povećanju izdržljivosti nema dileme da se sa nestrpljenjem čeka i Đokovićev meč sa Feliksom Ože-Alijasimom. U slučaju da prethodno slavi dubl Mateo Beretini/Endi Mari Đoković bi pobedom mogao da donese Lejver kup timu Evrope. Dodatni motiv za još jedan trofej, iako simbolični, mogao bi da predstavlja pravi vetar u leđa srpskom teniseru.

BONUS VIDEO Federer završio karijeru, sa svetom plakao posle drame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram