Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Duga je istorija teniskih "stručnjaka" koji savetuju najboljem teniseru sveta da umesto drške reketa drži tiganj ili olovku. Kad god Novak ima loš period, omiljena reč im je - penzija.

„Bruka i sramota“, „prodana duša“, „namerno je pustio Rubljova“, „nije trebalo ni da igra“, repertoar ličnih zapažanja „poznavaoca“ tenisa postao je prilično bogat.

PROČITAJTE JOŠ

Iako živimo u državi koja ima sedam miliona selektora, izgleda da i svako zna kako se najbolje udaraca loptica, iako su neki forhend i bekhend u rečnik uveli tek 2008. godine. One godine kada je Novak Đoković prvi put osvojio Australijan open.

Zlonamernih komentara je bilo i tek će ih biti, a svaki potez Novaka kao da uspeva da podeli navijače.

Nakon Australije koja je uspela da ponizi Đokovića, delovalo je da je Đoković dobio oreol nedodirljivosti i novog, modernog heroja.

Ipak, mi ne bismo bili mi, da ne zaboravimo sve nakon jednog sastanka sa predsednikom Srbije. O tome se pričalo na čitavom kompleksu, kao da od toga zavisi u kakvoj je formi Novak Đoković.

Nije ovo prvi put da Novaku poručuju da se okane tenisa i da čuva decu. Kada je pre četiri godine ispao u četvrtfinalu Rolan Garosa od Marka Čekinata svi su „znali“ da se Đoković neće vratiti, da nikada neće biti na „onom nivou“ ili da je bolje da je odmah završio karijeru.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Od tada je srušio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na mestu broj jedan, izjednačio se sa Švajcarcem i Rafaelom Nadalom na po 20 grend slem titula (Španac početkom ove godine stigao i do 21.), osvojio sve masterse barem dva puta… Pa, lista bi bila predugačka da stane u jedan ovakav pregled.

Za sve koji brinu do kada će trajati Novak, lažno ili iskreno, njegov otac je jednom prilikom to objasnio.

„Novak neće tako skoro u penziju. Planira da odigra i Olimpijske igre u Parizu. Nisam kao njegov otac za to, ali on ima 34 godine i on odlučuje o svojoj karijeri i svom životu. Tu sam da mu udelim savet koji će on poslušati ili ne. Slušao me je dovoljno i vidim da nisam pogrešio nigde“, istakao je Srđan u intervjuu za nedeljnik „Ekspres“.

PROČITAJTE JOŠ

Izgleda da su mnogi zaboravili kako su slali Novaka u penziju pre četiri godine kada su sa komšijama slavili titulu na Rolan Garosu, dok su na moru gledali kako Đoković podiže pehar Vimbldona ili kada su ih bilo gde u svetu nakon poruke da su iz Srbije pitali za Đokovića.

Zaborave se uvrede, kada je vreme za slavlje.

Lekcija nije naučena, pa sada svi „vide“ da Novak ne može opet da igra na najvišem nivou jer ne može da savlada ni Rubljova. Kao da Rus nije osmi teniser sveta. Onda kada se Novak požalio da se ne oseća najbolje, mnogi su počeli priču o tome kako je odmah pronašao izgovor, a onda se ređaju priče sa početka karijere kada je predavao mečeve.

Ono što jedino brine u čitavoj priči je da ni Đoković nije do kraja siguran u čemu je problem. Ipak, verovatno već radi na tome da ga ispita, a onda i reši. Vremena do Rolan Garosa je sve manje (počinje 22. maja), pa će reakcija morati da bude munjevita.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Odigrao je za pet dana čak 10 sati i 30 minuta vrhunskog tenisa, imao je dva srpska igrača u strašnoj formi naspram sebe, zatim Karena Hačanova, momka koji se godinama nalazi u vrhu, a na kraju i duel s Top 10 igračem i jednim od najspremnijih igrača na turu.

„Nikada se nije dešavalo ovako, možda na početku karijere. Zato mislim da je povezano sa nekom bolešću. Izgleda da je vreme za oporavak duže od onog što sam očekivao. Nisam se osećao loše do drugog seta. Bio sam srećan da dobijem taj-brejk. Izašao sam posle medicinskog tajm-auta i mislio da sam spreman za treći set, ali imao sam goriva samo za dva, tri gema. To nije prijatno za ljude na tribinama. Žao mi je zbog toga što su ljudi videli u trećem setu, ali nije bilo moguće“, dodao je Đoković.

Novak je poručio i da se ne oseća najbolje.

„Ono što mogu reći je da sam umoran. Mogao sam da ispadnem i u prvom kolu. Iza mene su teški mečevi u tri seta i to će mi pomoći u nastavku sezone. Premda mi je ovaj loš osećaj stigao u četvrtom meču, a ne u prvom kao u Monte Karlu. Pariz je cilj i nadam se da ću biti spreman“, pojasnio je Đoković.

Ipak, karakter šampiona je takav da prepreke postoje samo da se savladaju. Kroz slične stvari godinama unazad prolazi Lebron Džejms, pa opet uspeva da ostane na vrhu. Tom Brejdi se još jednom vratio iz penzije i želi da uzme još jednu titulu. Primera ima sasvim dovoljno, šampioni imaju potpuno drugačiji mentalitet.

Samo neki to ne žele, ili ne mogu, da shvate.

BONUS VIDEO Novaku skandirali posle poraza u finalu Serbia Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare