Novak Đoković Foto: AP Photo/Thibault Camus

Ostalo je manje od 24 časa kada će Novak Đoković saznati da li će moći da uđe u Australiju ili će morati da napusti državu (možda i sa zabranom ulaska), a do tada ne prestaju da se pojavljuju kontroverzne informacije.

Pojavila su se dokumenta koja pokazuju da je Đoković striktno pratio pravila i propise koji su bili na sznazi. Takođe je dobio zvanično uverenje vlasti iz Australije da može neometano da uđe u zemlju. Ovo se, naravno, nikada nije desilo.

PROČITAJTE JOŠ

Mesecima unazad su Tenis Australija (Teniska asocijacija Australije) i Vlada Viktorije bili u dosluhu, a informacije o ulasku u zemlju su se menjale iz dana u dan. Otkriveni su mejlovi koje je Bret Saton, izvršni medicinski službenik razmenjivao sa federlicma.

U njima između ostalog stoji da onaj koji je u prethodnih šest meseci imao koronavirus može da uđe u zemlju.

Ova pisma pokazuju i da su federalne vlasti odbile da provere sva dokumenta unapred, što bi bilo dovoljno da se spreči najveći teniski skandal decenijama unazad.

Dakle, Vlada Viktorije i Tenis Australija su Novaku dali dozvolu za učešće na turniru, a onda je sve blokirala federalna Vlada.

Jedan od ključnih datuma je 10. novembar kada je Alison Kerns, savetnica Pola Kelija koji je australijski izvršni medicinski službenik odgovorila Tenisu Australiji o vakcinaciji.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/JASON SZENES

„Medicinska izuzeća biće potvrđena za svaku saveznu državu pojedinačno, tako da će biti dobro biti u kontaktu sa njom (Viktorijom) ranije kako bi se izbegli problem“, pisalo je u pismu.

Kasnije nova promena vetra. Greg Hant, ministar zdravlja, i još jedan zvaničnik tvrde da ljudima koji su preležali koronavirus neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Nekoliko sati pre nego što je Novak sleteo federalne vlasti kontaktirale su Viktoriju. Tada je postavljeno pitanje da li je Viktorija želela da „sponzoriše“ ulazak Đokovića u zemlju, a Viktorija je te navode odbila. Skot Morison, premijer ove zemlje odbacio je ove tvrdnje i rekao da su samo tražili nove informacije.

Nekoliko sati kasnije je Novak zarobljen na aerodromu, Karoln Broderik, izvršni zvaničnik za zdravlje, pisala je čoveku koji tu funkciju obavlja na nivou države Viktorije Bretu Satsonu 22. novembra zbog hitne stvarke za karantin za sve koji su nedavno imali koronavirus.

Tek 2. decembra je stigao odgovor.

„Svi koji su imali kovid u poslednjih šest meseci i koji mogu to da potvrde sa dokazima, neće morati u karantin kada stignu u Viktoriju iz inostranstva“, stoji u pismu.

Naravno, ovo samo svedoči da je haos u Australiji vladao i mnogo pre dolaska Srbina.

Pre svega, želeli smo da se sve razreši 72 sata pre putovanja, kako bismo dali igračima sigurnost da mogu bez problema da doputuju u Australiju“, napisali su iz Tenis Australije. Na to su federalci rekli da je to nemoguće i da se mora gledati prilikom čekiranja za put.

Sve ovo je posebno skandalozno kada se zna da je Karen Endruz, tražila od sudije Kelija da donošenje odluke pomeri za sredu sa ponedeljka i da Srbin još dva dana bude u hotelu užasa. Na sreću, Keli je jedan od retkih ljudi u Australiji koji postupa po pravilima.

BONUS VIDEO Marin Čilić o situaciji Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare