Foto: Dušan Marković/Nova.rs

Samo reci Đoković i sve ide mnogo lakše.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.


Srpski pasoš možda nije preterano cenjen u svetu i ne otvara mnogo vrata, ali postoje mesta gde on dobija na značaju. Australija je tamo negde na kraj sveta, daleko i predaleko, ali za Srbe jedna od omiljenih zemalja u ovom trenutku.

Delom jer tamo živi velika srpska zajednica i zato što je srpska dijaspora tamo među najbrojnijim u svetu, drugim delom zbog toga što je to zemlja kojom bar u teniskom smislu vlada Novak Đoković, najveći Srbin posle Nikole Tesle kako su mnogi skloni da tretiraju.

PROČITAJTE JOŠ

I ma koliko to apsurdno zvučalo nakon što su ga pre dve godine na skandalozan način proterali zbog čitave ujdurme oko vakcine, Novak Đoković je u Australiji institucija, i na pomen njegovog imena se sve u sekundi menja.

To sam mogao da osetim već na prvom koraku nakon sletanja u Melburn. Nakon stotog popunjenog formulara u kojem ostavljam svoje lične podatke, razloge dolaska, vreme boravka, da nisam ratni zločinac i da ne nosim hemijsko oružje, dolazi i prvi razgovor sa carinikom na australijskom tlu.

A verujte mi na reč, u ovoj zemlji svaki ulazak i izlazak sa teritorije shvataju kao pitanje života i smrti i vode računa o skoro svakom detalju i jedino krv nisam morao da dajem tokom svih tih procedura iznova i iznova.

Nova.rs

Dok čekamo u redu, vidimo da je jedan od carinika nasmejana gospođa, a drugi prilično smračeni stariji gospodin i sa kolegom dogovaram da ćemo ako možemo da odemo u redu kod pomenute dame. I taman kad smo stigli do šaltera, usledila je smena. Efikasni Australijanci su zamenu na šalteru odradili za otprilike minut, samo je umesto gospođe ušao stariji gospodin.

„Vi ste iz Srbije“, prvi je komentar na šta kao zapeta puška ispaljujemo da smo novinari koji prate Novaka Đokovića na Australijan openu.

Foto: Promo

Osmeh oduševljenja, komentar o Novakovoj veličini i lagano precrtavanje pogrešno ubeležene stavke u formularu koji smo morali da popunimo uz komentar „ma, nema veze“. Sve to u trenutku dok carinik pored maltretira neku porodicu arapskog porekla koja je dobila imigrantsku vizu da dete od otprilike dve godine smire kako bi on mogao da uporedi sliku iz pasoša sa likom deteta.

Sve se završava za tili čas i uz osmeh dobijamo „dobrodošli u Australiju“, ali tek nekoliko metara dalje neki carinik-policajac, kako je bar meni iz tog ugla izgledala njegova funkcija, nas zaustavlja i traži pasoše i pita za razloge boravka.

Foto: Nova.rs

„O, vi ste iz novinari iz Srbije. Zbog Novaka Đokovića pretpostavljam. Kod vas se igra dobra košarka, ko vam je omiljeni igrač?“, prelazi brzo na sport koji ga očigčledno više zanima, ali sad već bez neke namere da nas ozbljnije cima dok tražimo potvrde da smo akreditovani novinari.

„Dante Egzum, on je vaš Australijanac, igrao je sjajnu sezonu u Partizanu“, izgovaram u cugu računajući da ću tako da skupim poene, jer mi je omiljen košarkaš jedan Australijanac.

Pogledao me je zbunjeno, kao da mu nije baš najjasnije šta je pesnik hteo da kaže, a i delovao je kao da se sa naporom priseća ko beše taj lik.

„A nije vaš ovaj Luka Donkić“, nespretno i pogrešno izgovara ime slovenačke NBA zvezde.

„Volimo ga, ali naš je Nikola Jokić“, objašnjavam mu grešku koju je i sam u sekundi uvideo, a na moje pitanje ko je njemu omiljen igrač, bez dileme izgovara ime NBA legende Karmela Entonija dok i dalje čeka da na mejlu nađem prokletu potvrdu o akreditaciji nakon puta od 13 sati.

Foto: Nova.rs

Ipak, i tu se sve završilo dobro, a potom je usledio i put do smeštaja u koji smo zbog komplikacija sa transportom zakasnili.

Recepcija je radila do devet sati uveče po lokalnom vremenu, pa nas je dočekao mrak na ulazu u apartmane zbog kojeg smo se onako umorni od puta sledili.

Ipak, pronašli smo obaveštenje da posotoji kontakt osoba za ovakve situacije, pa nam je ipak vrata otvorio simpatičan momak za kojeg smo kasnije sazanali da je došao iz Šri Lanke i da je u Australiji 11 godina.

Kada smo na pitanje o razlogu dolaska u Melburn u neobaveznom časkanju tokom prijave u hotel rekli kratko „Novak Đoković – Australijan open“, odmah se oduševljeno nasmejao i brzo prešao na priču o tenisu.

„Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, to se više nikada neće ponovoiti u istoriji tenisa“, uz osmeh nas ispraća u sobe.

Tako je Novak još jednom procedure u Australiji učinio lakšim. A kad smo končano sutradan otišli do Melburn parka po akreditacije, shvatio sam da biti novinar iz Srbije nije nikakav hendikep u ovom slučaju, već privilegija i da nam se zbog Novaka obraćaju sa svih strana sveta.

Novak i gvozdena vrata otvara.

BONUS VIDEO Novakov intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar