Novak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia

Najduži put u životu, ni tri filma nisu pomogla.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.


Konačno u Melburnu.

To mi je bila prva reakcija kada je avion dotakao tlo Australije posle 13 sati puta. Krcat avion, ne preterano udobna sedišta i duplo duže putovanje nego kada sam jednom prilikom stigao u srce Sibira.

Tako je pet sati od Beograda do Dohe izgledalo kao boza u odnosu na ono što je usledilo kada je krenuo let na drugi kraj sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Plan je svakako bio da se tokom 13 sati gledaju filmovi, serije, odspava jedna ili dve ture i nešto pročita, ali na kraju nije išlo sve kako sam zamislio.

Tri filma su bila dovoljna da se prekrati ni polovina puta, a za više od toga nisam imao strpljenja. Kad smo kod filmova, „Ford protiv Ferarija“ je nadmašio sva očekivanja i Kristijan Bejl i Met Dejmon bili su briljantni u portretisanju jedne od najluđih priča automoto sporta. „Elvis“ mi je bio onako, predug za ovakav film, dok mi je treći deo „Čuvara Galaksije“ bio za klasu ispod prva dva i nije me kupio nastavkom sage.

Foto: Promo

Ali, najazanimljiviji deo putovanja dogodio se ispred toaleta, dok sam sa jednim gospodinom čekao na red da popijeno pivo izbacim iz organizma, a ispostaviće se koji minut kasnije da smo obojica bili na istoj misiji.

Tako je negde iznad Indijskog okeana dok smo leteli u blizini Bombaja krenuo neobičan razgovor. Sa onih kurtoaznih pitanja odakle putujemo i kako podnosimo ovakav let, saznajem da je gospodin iz Švedske, a na moj komentar da iz Srbije idem na Australijan open, usledila je priča o Novaku Đokoviću i novom pohodu na pehar koji je učinio svojim vlasništvom.

Ispred Rod Lejver Arene
Ispred Rod Lejver Arene, Foto: Nova.rs

„Da li misliš da će Đoković osvojiti turnir i ove godine“, ispalio je kao iz topa, a kada sam mu rekao da nemam dilemu, usledio je nastavak priče.

„Znaš, tenis u Švedskoj je sada „sr**nje“, počinje priču o propasti jedne velike teniske nacije koja je nekada imala Bjorna Borga i Stefana Edberga, a sada najbolje rangirani igrač zauzima 137. mesto na ATP listi.

Onda je usledilo i njegovo viđenje situacija kako je do toga došlo.

„Poslednjih godina je mnogo veće interesovanje za fudbal, nego za tenis. Deca sada radije biraju loptu nego reket. Druga stvar – najuspešniji sportisti poslednjih godina su mahom iz migrantskih porodica. Najbolji fudbaler u ovom veku je bio Zlatan Ibrahimović, a trenutno dva najbolja švedska fudbalera su Dejan Kuluševski i Aleksandar Isak, koji nisu Šveđani poreklom. Stvar je u tome da su Šveđani zbog komfora u kojem žive navikli da ne moraju da se cimaju za bilo šta, a vrhunski sport zahteva odricanje, dok deca iz migrantskih porodica imaju veću želju za uspehom. Sada imamo bizarnu situaciju da skandinavske zemlje koje nisu bile teniske sile imaju bolje igrače od nas. Norveška ima Kaspera Ruda, Danska Holgera Runea, Finska Emila Rusovorija“, vajka se gospodin iz Švedske.

Tema se opet neizbežno vraća na Đokovića i priča o njegovom GOAT statusu koji je sada neupitan i za ostatak sveta.

Rod Lejver Arena, Foto: Nova.rs

„Sećam se kada je Novak prvi put odigrao dominantnu sezonu i uzeo tri grend slema (2011. godine) i tada je razbijao Federera. Nekako je bio ku**evit jer je vezao tri pobede u nizu i previše je pričao, nakon čega je dva puta izgubio od njega. Tada je prestao da priča (pokazuje mi prst na ustima) i onda je krenuo da ga gazi. Shvatrio je da je bolje da ćuti i igra“.

Nije bio daleko od istine. U godinama koje su sledile, Federerove pobede su bile retke, a Novakova dominacija sve izraženija.

Pita me i za njegovu popularnost u zemlji i objašnjavam mu da bi mogao da postane predsednik ako bi se kandidovao koliko ga Srbi vole, što mu je bila prilika da me pita o političkoj situaciji u zemlji.

„Ko je na vlasti u Srbiji, jeste zadovoljni?“

Objašnjavam mu da je sve u rukama jednog čoveka, Aleksandra Vučića i da nismo zadovoljni evo već 11 godina koliko vlada, i da korupcija cveta, i da je sve pod šapom njega i partijske bratije. Iako mu nije jasno kako onda ne gubi na izborima, ako je glasanje tajno, odustrajem od pokušaja da mu objasnim uvoz birača, slikanje listića i druge tehnike za manipulaciju i krađu glasova.

„Svuda je korupcija prijatelju čak i kod nas u Švedskoj. Ali, pričali su mi prijatelji iz Rumunije i Poljske, čini mi se da je istočna Evropa nešto drugo po tom pitanju“.

Foto: Nova.rs

Još teže mi je bilo da mu objasnim da li smo okrenuti ka Rusiji ili Zapadu, jer to ni ovde nikome nije jasno i da su to pitanja dnevne politike, a ne neka suštinska opredeljenja.

Malo priče o ekonomiji, životu, planovima i povratak na tenis i razgovor o tome zašto ne verujemo da će Kasper Rud biti ikada broj 1 i zašto možda neće osvojiti nijedan grend slem.

Posle sat vremena, kada je i Indija polako ostajala iza nas, vreme je bilo za novu rundu dremke, filmova, muziku i serija, i nastavak puta na kraj sveta.

A, onda je granulo sunce i ukazao se Melburn i 30 stepeni u plusu. Naspram debelog minusa koji smo ostavili Beogradu, sunce je izmamilo osmeh posle neverovatnog putešestvija i deset sati vremenske razlike.

Sada je vreme za „Novakov open“ i još jedan kamen u panteon teniskog božanstva.

BONUS VIDEO  Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare