Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Novak Đoković je trijumfalno završio misiju u Australiji i logično pitanje koje se nametnulo je šta dalje? Pre nekoliko godina bismo bez ikakve dileme znali gde će dalje igrati, ali u novoj situaciji to sa sigurnošću zna samo srpski teniser.

U pitanju je izuzetno komplikovana situacija u kojoj mnogo toga zavisi od povrede, dozvole ili zabrane ulaska na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, motivacije da se igra, ali i plana za pripremu ostatka sezone.

Na sajtu srpskog tenisera i dalje stoji da je prijavljen za turnir u Dubaiju koji je na programu od 27. februara do 4. marta. Ipak, Novak i dalje nije siguran da će igrati u Ujedninjenim Arapskim Emiratima zbog povrede.

Očekuje se da Novak Đoković odradi dodatne analize i da ontomida odluči sa timom da li će biti spreman za ove izazove. Ujedno se očekuje da se barem pojavi na turniru zbog sponzora i zbog toga što već godinama igra u Dubaiju.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je najavio da će objaviti magnetnu rezonancu povrede na društvenim mrežama zbog koje su ga mnogi napadali (snimke je video Kreg Tajli, direktor Australijan opena, koji je poručio da je Novak imao rez od tri centimetara u butini), a još uvek nije objavio rezultate novih medicinskih testova.

To će umnogome odrediti njegov plan, za turnir u Dubaiju je prijavljen, još uvek se nije povukao, ali to ne znači da će ga zapravo i igrati.

Do pre tri godine se posle Dubaija (ili Dohe) selio u SAD na masterse u Indijan Velsu (od 6. do 19. marta) i Majamiju (od 20. marta od 2. aprila), a ove godine i dalje zvanično ne može da uđe na prostor SAD zbog toga što se vodi kao nevakcinisani stranac.

Ipak, očekuje se da uskoro bude promenjena ta odluka. Po nekim informacijama bi to moglo da se desi i početkom februara, ali je realnije da se desi tokom aprila ili maja. SAD na tri meseca menja neke odredbe velikog zakona borbe protiv koronavirusa, ali nekada neki delovi budu naprasno promenjeni. Da li će se to desiti za putnike ostaje da se vidi, ali postoje indikacije da će to uskoro biti rešeno. Uostalom, sve su jače najave da će Đoković igrati na US Openu ove godine.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan)

Tomi Has, direktor Indijan Velsa, pojasnio je da bi voleo da vidi Đokovića na „petom grend slemu“, ali da turnir tu ne može da uradi praktično ništa.

„U mojima očima bi bila šteta da on ne dođe na ove turnire (Indijan Vels i Majami), ili mu ne bude dozvoljeno da dođe“, rekao je bivši nemački teniser.

Tomi Has je jedan od onih koji veruje da bi pravila mogla da se promene malo ranije, ali ne sa toliko optimističnim zaključkom kao oni koji veruju da će biti promena oko 11. februara. Administracija Džozefa Bajdena je pak najavila da će ukinuti vanredno stanje 11. maja, pa će time pasti i mnoge zabrane.

„Oni bi trebalo da ukinu ova pravila sredinom aprila. Bilo bi lepo da se odreknemo tih obaveza malo ranije kako bi on mogao da dođe i igra u Indijan Velsu i Majamiju. Mislim da želi da igra, pa treba da mu damo šansu“, rekao je bivši drugi igrač sveta.

Đoković ni prošle godine nije igrao u SAD, pa neće gubiti bodove. Doduše nije ni pre dve godine igrao, iako je ranije napravio velike rezultate na „sunčanom dublom“, pa je čak tri puta osvojio oba ova trofeja u istoj godini.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan)

Ipak, možda će Novak odlučiti da tada odradi dodatne pripreme za šljaku i tako dodatno popravni bodovni saldo. U ovoj priči će mnogo toga zavisiti i od kretanja na ATP listi…

Đoković se trenutno nalazi u Marbelji, a očekuje se da sledeće sedmice dođe u Srbiju.

Najavio je da neće žuriti sa povratkom na teren, jer mu je apsolutni prioritet da bude zdrav i u ovoj fazi karijere su mu primarni samo grend slem turniri. Neće žuriti sa povratkom na teren ukoliko se ne oseća dovoljno dobro da igra, pogotovo nakon velikog emotivnog pražnjenja posle podizanja trofeja u Melburnu.

BONUS VIDEO Đoković se u broju osvojenih grend slemova izjednačio sa Nadalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar