Novak sada ima znatno više mišića nego ranije, ali je to dozirao namerno kako ne bi trpeli ostali elementi igre.

Čim je Novak Đoković stigao u Monako i izašao na prvi trening, odmah je bilo evidentno da je nabacio mišiće. Biceps i triceps, ali i mišići ramena su bili značajno izraženiji nego ranije. Nekoliko kilograma mišića i ruke koje su veće nego prošle godine. Razlog zbog kog bi Đoković ovo uradio jeste izuzetno jednostavan.

Za sezonu na šljaci je neophodno znatno više snage, potrebno je generisati dodatnu snagu, jer neće moći samo da se odgovori snagom udaraca rivala. Neophodno je imati dodatnu energiju za ovu sezonu, a problematična tranzicija na šljaku se uvek lakše prevaziđe kada postoji neki dodatni plus.

Đoković je naučio kako da evoluira igrački, ali i fizički iz godine u godinu (pa čak i zavisnosti od doba godine) što mu i omogućava da ostane na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ

„To je dobar znak da moje telo odgovora dobro na trening, to shvatam kao kompliment od novinara. Ali, nije sve samo u pitanju snaga, naravno. Neophodno je pronaći pravu ravnotežu između brzine, snage, izdržljivosti, agilnosti i fleksibilnosti. Sve ove komponente fizičke pripreme su podjednako bitne. Ali, da… Išao sam prilično često u teretanu u poslednje vreme“, iskren je bio Đoković koji je poručio voditelju da bi mogli da postanu „braća po teretani“.

Novak je primenio neke osnove ishrane od Entonija Vilijamsa, čoveka koji leči mnoge slavne ljude Holivuda, a poznatiji je pod nadimkom „Medical Medium“.

U svojim knjigama o uticaju ishrane na celokupno zdravlje posebnu pažnju posvetio celeru. On govori o protokolu 3-6-9 koji primenjuju mnogi sportisti, ai i slane ličnosti iz sveta filma.

„Pratite doktora Entonija Vilijama, to je odakle dolaze sve informacije, svi ovi minerali i soli koji hrane i čiste vašu jetru. Za više detalja, proverite na internetu. Za mene čini čuda, za moju ženu, decu i sve u našoj okolini. Deca ne mogu da piju čist sok od celera pa dobijaju i krastavac, ali je najbolja stvar ujutru čist sok od celera“, poručio je jednom Đoković.

View this post on Instagram

A post shared by Tennis (@tennischannel)

Srpski as od 2018. godine koristi ovaj protokol. Uglavnom se predviđa jutarnje čišćenje organizma limunom, sokom od celera i biljnom hranom.

Novak je postao vegetarijanac, a pre svakog meča ima običaj da jede batat, slatki krompir bogat vlaknima. Zbog toga se duže vare, a kada ga osećaj sitosti napusti onda pojede poneki griz banane u toku meča. Još jedna Đokovićeva tajna je to što koristi urme kada mu padne nivo šećera i tako ostaje u optimalnom stanju.

Đoković je jedan od retkih igrača koji i tokom turnira ima istu ishranu kao i van nje. Jede u periodu od 10 do 18 časova, tokom ostalih sati pije samo vodu. Ne pije nikakve sokove (osim ceđenih), a ne jede šećere, mlečne proizvode i čuveni gluten.

Đoković je često isticao kako u Beogradu ima jednu od najboljih teretana na čitavom ATP turu što mu ostavlja mogućnost da telo čuva u savršenom stanju. Kada se na to dodaju brojne vežbe istezanja, treninzi, masaže, različite vrste oporavka i ne čudi što je toliko godina ostao na vrhu i praktično bez ozbiljne povrede (osim onih problema sa laktom).

Đoković sada ima znatno više mišića nego ranije, ali je to dozirao namerno kako ne bi trpeli ostali elementi igre. Ipak, ovo bi mogao da bude jedan od njegovih glavnih oslonaca tokom naporne sezone na šljaci u kojoj će odigrati pet turnira u nešto više od 60 dana.

BONUS VIDEO Đoković u neverici u Monte Karlu: Svi protiv mene proigraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar