Novak Đoković, Indijan Vels
Novak Đoković, Indijan Vels; Foto: EPA/PAUL BUCK

Mnogo pitanja, a malo odgovora. Tako je sada možda i najbolje opisati situaciju Novaka Đokovića koji se gotovo svakodnevno nalazi na naslovnim stranama svetskih medija, ali ne zbog sportskih rezultata, već zbog vakcinacije protiv koronavirusa i neizvesnosti oko učešća na turnirima.

Najbolji teniser sveta će za sada sigurno igrati samo u Dubaiju od 21. do 26. februara, a to je turnir čijim bi osvajanjem mogao da dođe do 500 ATP bodova. Malo je to za apetite najboljeg na svetu koji je prošle godine osvojio tri grend slem trofeja i igrao četiri finala.

PROČITAJTE JOŠ

Nije nikakva tajna da se Novak nije vakcinisao, a to bi moglo da ga udalji od najvećeg broja turnira. Svi najveći gotovo bez izuzetka traže dokaz da je igrač vakcinisan, iako poslednje informacije govore da bi Srbin mogao da učestvuje na Rolan Garosu i bez cepiva.

I dok se sve nalazi u magli, najbrže će se raspetljati stvari oko Indijan Velsa koji je na programu od 10. do 20. marta. Ovaj turnir se često naziva „petim grend slemom“, jer za razliku od ostalih mastersa ovde učestvuje 128 tenisera. Igrači vole da dolaze u Kaliforniju i da igraju u „teniskom raju“, kako se ovaj turnir najčešće reklamira.

Ipak, taj raj bi i ove godine mogao da prođe bez Đokovića zbog jasne poruke Amerikanaca.

„S obzirom na to da su zdravlje i bezbednost glavni prioritet, turnir će zahtevati validan dokaz o potpunoj vakcinaciji za ulazak u teniski kompleks Indijan Velsa. Smernice za igrače su regulisane protokolima koje su uspostavili WTA i ATP i ograničenjima koja su uspostavile SAD u vezi sa statusom vakcinacije međunarodnih putnika koji ulaze u zemlju“, navodi se u saopštenju organizatora turnira.

Novak Đoković, Indijan Vels
Foto: EPA/PAUL BUCK

Ipak, tu se ne završava čitava priča, već negde tek i počinje. Spekuliše se da bi moglo da dođe i do nekog izuzeća, ali je ovo u domenu glasina. Istina je da se Novak nalazi na listi prijavljenih učesnika, ali je i istina da se ova lista objavljuje automatski prema rang listi (svuda osim u Monte Karlu). Otpisuju se samo igrači koji su povređeni (poput Rodžera Federera i Keija Nišikorija), pa zapravo i ne govori ko će se zapravo i takmičiti.

Iz te perspektive je posebno zanimljiva poslednja objava ovog turnira u kojoj se nalazi spisak zvezda koje bi mogle da se nađu na turniru. Na naslovnoj fotografiji su Rafael Nadal, Danil Medvedev, Paula Badosa i Ešli Barti. Primećujete odmah da neko fali?

Upravo taj „neko“ je pomenut samo u jednoj rečenici, ugodno „zatrpan“ na kraju pasusa u sredini teksta. Evo i dela u kom se jedino pominje trenutno prvoplasirani igrač na ATP listi.

PROČITAJTE JOŠ

„Svetski broj 1 i petostruki šampion Indijan Velsa Novak Đoković je takođe na listi prijavljenih za turnir“, pisalo je u vesti turnira, tek onako usput.

Kao da i organizatori žele da pokažu da ne veruju da će Srbin nastupiti u Kaliforniji, iako ne žele da ga zvanično otpišu u slučaju da se stvari naglo promene.

Ovo je čak navelo mnoge da pomisle da se Đoković ni ne nalazi na listi učesnika (grešili su i poznati sportski novinari) jer najboljeg tenisera sveta nisu pomenuli dugo u vesti koja objavljuje učesnike. Ipak, Novak jeste prvi na listi učesnika, barem za sada. Uz to su objavljene i cene karata, najeftiniji paketi počinju sa 750 dolara za mečeve na glavnom stadionu, a najskuplji premium paketi počinju od 13.420 dolara. Karte samo za subotu i nedelju koštaju od 430 dolara.

Sve ovo navodi na zaljučak da Novak neće učestvovati na Indijan Velsu, ukoliko se stvari dramatično ne promene. Ipak, kako nije igrao ni na jednom mastersu u SAD prošle godine Đoković neće gubiti bodove. Iako se i dalje veruje da bi možda mogao da zaigra u Majamiju od 23. marta do 3. aprila.

I dalje je tu mnogo pitanja, a premalo odgovora.

Očekuje se da uskoro i Novak izađe pred medije i da objasni šta se desilo u Australiji, ali i da možda nagovesti planove za nastavak sezone.

BONUS VIDEO Navijači u Melburnu o Novaku Đokoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare