Novak Đoković, Indijan Vels
Novak Đoković, Indijan Vels; Foto: EPA/MIKE NELSON

Jedno od najvećih pitanja u tenisu trenutno je gde Novak Đoković zapravo može da igra. Za sada znamo sigurno da ćemo ga gledati na samo jednom turniru.

Na zvaničnom sajtu najboljeg igrača planete je upisan samo jedan turnir, onaj koji se od 21. februara održava u Dubaiju.

PROČITAJTE JOŠ

Srbin je očekivano veliki favorit da dođe do ove titule, pogotovo što se u isto vreme igra turniru u Akapulku na kom će se takmičiti Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Rafael Nadal…

Ujedinjeni Arapski Emirati ne zahtevaju dokaz u poptunoj vakcinaciji za takmičenje na turniru, a Dubai je jedan od turnira na kojima je Đoković dominirao tokom godina. Čak pet puta je slavio na ovom turniru, a u Dubaiju sa nestrpljenjem čekaju da vide najboljeg igrača planete.

Obraćajući se ekskluzivno za BBC, Novak je rekao da ne treba da se povezuje sa pokretom protiv vakcine, ali podržava pravo pojedinca na izbor.

Đoković je upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Vimbldon i Rolan Garos zbog svog stava o vakcini.

„Da, to je cena koju sam spreman da platim“, rekao je.

Nastavio je sa obrazloženjem svog stava.

„Nikada nisam bio protiv vakcinacije, ali sam uvek podržavao slobodu izbora šta stavljate u svoje telo“.

Đoković je rekao da se nada da će se uslovi vakcinacije na pojedinim turnirima promeniti, dodajući da se nada da će „moći da igra još mnogo godina“.

Ali takođe je potvrdio da je spreman da se odrekne šanse da postane statistički najveći teniser svih vremena.

Novak Đoković
Novak Đoković ; Foto: Screenshot BBC

„Zato što su principi donošenja odluka o mom telu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam da budem u skladu sa svojim telom koliko god je to moguće. Nikada nisam bio protiv vakcinacije. Razumem da globalno svi pokušavaju da ulože velike napore da se izbore sa ovim virusom i da vide, nadamo se, skori kraj ovom virusu.“

Ipak, nije nimalo slučajno što je Đoković baš sada odlučio da javno govori. Naime, sve je izglednije da bi mogao da se takmiči na dva grend slema koji se odigravaju u Evropi.

Na Vimbldonu (27. jun – 10. jul) je to gotovo izvesno jer organizatori turnira imaju ista pravila kao i Vlada, pa je tako neophodan negativan PCR pre ulaska u zemlju (72 sati pre puta), te još jedan drugog dana nakon ulaska u zemlju. Za sada je na snazi i obavezan desetodnevni karantin.

Postoji mogućnost da se pre toga Novak takmiči i na Rolan Garosu jer Francuzi popuštaju mere (22. maj – 6. jun), a sve je izglednije da uskoro neće biti zahtevano da ljudi koji dolaze putu potpuno vakcinisani nego da će se prikloniti sličnom modelu kao i Englezi.

To je bitno za Đokovića i sa aspekta turnira u Monte Karlu jer po važećem pravilu po kom u državu mogu da uđu oni koji su preležali koronavirus u prethodna četiri meseca. Po tom zakonu bi Novak mogao da učestvuje na turniru koji se održava od 10. do 17. aprila jer je Srbin 16. decembra dobio pozitivan nalaz na koronavirus u Srbiji.

Kada je u pitanju poslednji grend slem u sezoni koji se igra od 30. avgusta do 12. septembra Novak, ukoliko se situacija ne promeni, neće moći da učestvuje.

Pomno prati odluke u Sjedinjenim Američkim Državama ne samo zbog US Opena koji se igra u Njujorku, nego i zbog dva masters turnira koji su na programu već marta.

Naime, teško je očekivati da ćemo Novaka videti na turniru u Indijan Velsu (često se naziva i „peti grend slem)  od 10. do 20. marta jer je po odlukama SAD u ovom trenutku neophodna potpuna vakcinacija da bi se ušlo na tle ove države. Novaku bi tako mogla da ostanu i zatvorena vrata turnira u Majamiju koji je na programu od 23. marta do 3. aprila.

Ipak, odsustvo sa ova dva mastersa ne bi previše uticala na Srbina koji je svesno i prošle godine propustio sve masterse koji se igraju na tlu SAD, iako se svi igraju na betonu, a poznato je koliko je Srbin u poslednjoj deceniji bio dominantan na ovoj podlozi. Najbolje od toga svedoči činjenica da mu je Rafael Nadal poslednji set na betonu uzeo još daleke 2013. godine.

Dakle, mnogo je nepoznatih, što može da pravi dodatni problem Novaku da isplanira sezonu. Iz dana u dan se menjaju pravila, ali se očekuje da sada putovanja budu dodatno olakšana nakon pune dve godine dodatnih testiranja za sve putnike i obavezne vakcinacije. Sve više zemalja, pogotovo u Evropskoj uniji, razmatra ideju da se dozvoli i nevakcinisanim putnicima ulazak u zemlju.

Navedimo još jedan primer gde po sadašnjim pravilima Đoković ne bi mogao da nastupa. Naime, u Madridu se od 1. do 8. maja održava jedan od najpoznatijih mastersa na svetu, koji je Srbin osvajao tri puta.

Na više lokacija u gradu su posteri sa njegovim likom, a španski „As“ je objavio i snimke sa tih mesta.

Razlog za to jeste promocija mastersa u Madridu, a organizatori su odlučili da turnir promovišu sa Novakovim likom.

Za sada nije poznato da li je Đoković potvrdio učešće u Madridu, a ni da li će uopšte moći da učestvuje.

Ipak, ovo je obradovalo navijače Novaka Đokovića jer svi veruju da to znači da će učestvovati na pomenutom mastersu.

BONUS VIDEO Protest ispred hotela u kom se nalazi Novak Đoković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar