Svetislav Pešić
Svetislav Pešić; Foto: Starsport

Svetislav Pešić, selektor Srbije, izjavio je da od stranaca u košarkaškoj reprezentaciji ne treba bežati ukoliko se želi vrhunski rezultat na velikim prvenstvima.

Pešić je istakao da Srbija poseduje mnogo talenata, ali da to nije kao što je bilo nekada u Jugoslaviji. Mnogi su podozrivo ispratili njegovu izjavu, pitajući se isprva da li se radi o šali legendarnog stručnjaka, ili ozbiljnoj nameri da se pribegne stranim rešenjima.

PROČITAJTE JOŠ

„Poslednjih nekoliko godina, 10 ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu upošte u Srbiji, neki su vrlo važni igrači ili u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi ili su bili. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili. Mi imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji. Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povečava iz dana u dan. I ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan, već da se eventulano izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije“, rekao je Pešić gostujući na TV Tanjug.

Tužna je realnost da Srbija kuburi sa naslednicima na poziciji plejmejkera pre svega, posle Miloša Teodosića se pojavio Vasilije Micić, generalno, selektori imaju problem sa organizatorom igre u kvalifikacionom ciklusu.

Udarac realnosti doživeo je i Svetislav Pešić protiv Belgije, malo je nedostajalo da nas i Letonija pobedi u Beogradu, pa ne čudi mogućnost da se barem u kvalifikacijama neko iskoristi od stranih igrača, kada već postoji problem sa formiranjem kvalitetnijeg kadra.

Negativna atmosfera oko potencijalnog stranca napravljena je čak i kada je bivši selektor Igor Kokoškov nagovestio da razmišlja o Franku Kaminskom, koji ima naše korene i poreklo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York

Onda se postavljalo pitanje, šta bi se tek desilo da se potencira dolazak potpunog stranca, pa se i Kokoškov brzo povukao iz ove diskusije i nije se dalje potezalo pitanje Kaminskog.

Pored toga, druga stvar je i što za sada ne postoji igrač tog kvaliteta koji bi bio senzacionalno pojačanje za Srbiju. Čak i poziciono, sam Kaminski bi naleteo na veliku gužvu i konkurenciju u reketu, uz Nikolu Jokića, Bobana Marjanovića ili Nikolu Milutinova, bojazan postoji samo zbog nekih narednih godina i generacija, ukoliko ne bude pravih naslednika.

Ipak, kada je delovalo da nećemo imati pleja nivoa Teodosića, „eksplodirao“ je Micić, a sada se i Filip Petrušev nameće kao igrač za budućnost u reketu.

„To je samo lekcija za mene da budem veoma pažljiv kada su izjave u pitanju i kako ih formulišem. Ljudi vole nacionalni tim i košarku i zato moramo da vodmo računa. Nije bilo nikakve priče da se naturalizuju igrači. Ono što je odgovor, jeste da svako ko ima srpski pasoš i naš je državljanin, može da igra košarku i on je potencijalni reprezentativac“, rekao je nešto kasnije Kokoškov, posle sage „Kaminski“.

Ivon Anderson Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Inače, druge zemlje su imale dobra iskustva sa strancima, ali to ne znači da bi identičan potez „upalio“ u Srbiji. Kod nas, u ženskoj konkurenciji je tako nešto bilo moguće.

„Marina Maljković je uradila odličan posao, najpre sa Danijel Pejdž, a onda i sa Ivon Anderson. One imaju strankinju u ekipi, tu je praksa dobra, ali kod muškaraca nije vreme za to. Žene su se kvalifikovale i za Olimpijske igre i ako bog da pa se i košarkaši plasiraju, imaćemo tri selekcije na Igrama – mušku, žensku i basket tri na tri“, rekao je Predrag Danilović, predsednik KSS i pred Igre u Tokiju povukao crtu između muške i ženske reprezentacije.

Slovencima je Entoni Rendolf doneo evropsko zlato i bio je važan adut pod košem, Rusima je Džon Robert Holden takođe doneo titulu šampiona Starog kontinenta. Bo Mekejleb pisao je istoriju Makedonije, sa kojom je bio četvrti na Evrobasketu.

Ima sličnih primera, a u kvalifikacijama, čini se da bi Pešić mogao da iskoristi jednu opciju.

Pitanje je kako bi to dugoročno uticalo na ekipu, Miloš Teodosić je svojevremeno 2015. za hrvatske „Sportske novosti“ rekao da bi odmah otišao iz reprezentacije.

Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

„Ako bi Srbija odlučila da uzme stranca u reprezentaciju, ja bih tog trenutka prestao da igram za nacionalni tim. Ne bi me to zanimalo čak ni kao navijača, u tome ni na koji način ne bih želeo da učestvujem. Meni to nije normalno. Ja bih uvek igrao s onim što imam, bez obzira da li je to dovoljno za zlato, peto ili deseto mesto. Čak i da imamo priliku da dovedemo stranca s kojim bismo sigurno bili prvaci, ja to svejedno ne bih prihvatio. To nema smisla. Radi, stvori prave igrače, stvori pravu reprezentaciju, pa s njom osvoji medalju. A ne da se švercuješ s nekakvim strancima koji nemaju veze s tom zemljom“, naveo je Teodosić.

Još jedan bivši selektor, Aleksandar Đorđević, odbacivao je ovakvu opciju.

„Moj stav o strancima u reprezentaciji Srbije odavno se zna. Mnogo puta sam jasno rekao da me angažovanje stranih igrača u nacionalnom timu ne interesuje i to ću ponoviti poslednji put. Više neću reagovati na ovakve tabloidne vesti koje se plasiraju zbog interesa pojedinih menadžerskih agencija”, govorio je Đorđević.

Kevin Panter protiv Zvezde; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Od stranih igrača koji bi kvalitativno i poziciono mogli da se nađu u dresu reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo su Kevin Panter, lider Partizana, zatim Kori Volden iz Bajerna, Markus Pejdž, Čarls Dženkins i Dilan Enis.

Zanimljivo je da su Panter i Volden nosili ili nose dres Crvene zvezde i Partizana (Kevin bio u Zvezdi ranije, Kori prešao direktno iz crno-belog tabora u Zvezdu).

Dženkins (32) više nije igrač kakav je nekada bio, posebno u Zvezdi, sada je član Tenerifa. Pejdž je relativno nedavno bio miljenik „grobara“, a Enis je solidno izdigao karijeru u Španiji.

Pejdž ima 28 godina, po napuštanju crno-belih prešao je u francuski Orlean, dok je 30-godišnji Enis trenutno član Gran Kanarije, a posle Zvezde je branio boje Saragose, Andore i Monaka.

Da li se samo radi o „probnom balonu“ Pešića i testiranju javnog mnjenja, ostaje da se vidi. U ženskoj košarkaškoj reprezentaciji je eksperiment uspeo, ali je pitanje da li će muški nacionalni tim doneti približno sličnu reakciju igračkog kadra, javnosti…

BONUS VIDEO Pešic: Momci, pa ne igramo protiv Lejkersa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar