Psiho-fizička priprema i taj balans uz stabilnost Novaka Đokovića treba da se izučavaju na univerzitetima širom sveta, bio je jedan od komentara posle Rolan Garosa, a isto mišljenje ima i dr Moma Jakovljević.

Naš poznati lekar i pomoćnik direktora bolnice „Dr Dragiša Mišović“ video je mnogo toga u sportu. Godinama je bio u KK Partizan, kao i u košarkaškoj reprezentaciji, pa i kao sportski radnik ima brojne medalje u bogatoj kolekciji.

Više od 30 godina je u košarci, svedok je mnogih dešavanja, ali sa EURO 2020 i čuvenih anegdota s parketa priču je za trenutak skrenuo ka tenisu – s velikim razlogom.

PROČITAJTE JOŠ

Dovoljno je reći Novak Đoković, za koga je Moma Jakovljević imao posebnu analizu.

„Čuli ste sto puta kad treneri kažu za nekoga da ‘ima glavu’. Mršav je, tanak, ali ima ‘glavu’ ili jak je, ima telo za NBA, ali nema ‘glavu’. Psiha i želja su nekada nerealno jači od fizičke spreme, a Nole za Nobelovu nagradu ima psiho-fizički balans u organizmu. Vrhunski. U tome je tajna“, ističe dr Jakovljević za Nova.rs.

Veoma jednostavno objašnjava zašto je Đoković to što jeste i kako uspeva da izađe kao pobednik i iz onih nerealnih situacija.

„Kad je neko nerealno psihički jak, često ne može fizički to da izdrži, a ne valja ni da bude fizički jači i iz inata srlja a da ne može to psihički da iznese. Zato Novak ima fantastičan balans i u tome je fora“.

Srpski as je osvojio Rolan Garos drugi put, za svoj 19. grend slem trofej, srušio brojne rekorde na Nadalovom terenu i uradio mnogo toga što niko pre njega nije. Jedan od komentara bio je i kako će Noletova psiha i mentalna priprema moći da se izučavaju na fakuletima.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

„I ja to kažem, isto mislim. On je fenomen. Realnost je da ne sme nijedna strana da preovlada, neko može da ima kvalitet da tri puta bude svetski prvak, a nema snage. Novak upravo ima sve, treba da otvori akademiju i da predaje psihologiju na njoj“.

Dr Jakovljević naglašava još tri i te kako važne činjenice koje su napravila od Đokovića svetsko čudo i veruje da Rafael Nadal i on mogu još drugo da igraju.

„Taj psiho-fizički balans postigao je i zbog genetike, odnosno vaspitanja kako od roditelja tako i od Jelene Genčić, kao i zbog radnih navika sticanih od malih nogu. To sve zajedno je mnogo važno. Postoje i one fore da Nadal i on igraju finale sa bradom, nek igraju koliko igraju, 40-te nisu nikakve godine, mogu još dugo da igraju“.

Za kraj je ispričao i jednu anegdotu o Franju Mihaliću, legendarnom atletičaru, preminulom u februaru 2015. u 96. godini.

„Za one mlađe koji ne znaju, Mihalić je osvojio olimpijsku medalju, živeo je više od 90 godina… Bilo je neko slavlje Olimpijskog komiteta na kojem je bio gost, onako mršav s kačketom, i kaže: ‘Znate, deco, meni je posao da se krećem’. Trčao je 42 kilometra i još više se kretao, ali kako je pričao, nije to ništa ako se ne kreće mozak, ako se ne razmišlja. Pa kaže da je u 80 godina smanjio na 10km, pa u 85 na pet itd… Ali se družio sa ljudima i pričao“, otkrio je Moma Jakovljević.

Moma Jakovljević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar