Foto: Instagram/pavvyg, EPA-EFE/DAVE HUNT

Pav Džil, teniski aktivista i jedan od najvećih navijača Novaka Đokovića, Rolan Garos iskoristio je za još jednu lekciju antifanovima najboljeg tenisera sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Tviter je platforma na kojoj Džil redovno ume da „poklopi“ i ućutka Novakove kritičare, a posle Australijan opena, uspelo mu je da isprovocira Sema Grota, koji je napao Novaka da je lažirao povredu, posle čega se australijski igrač nevešto pravdao.

Pav je zamenik predsednika u Rols Rojs Tenis klubu u blizini Londona, povremeno je u kontaktu sa Novakom, indijskog je porekla i u intervjuu za Nova.rs je prethodno već objasnio da mu je i to pomoglo da razume narativ koji se o Novaku stvorio u Britaniji, naročito u vremenu kada je Endi Mari stupao na scenu i parirao velikoj trojci. Taj narativ je malo promenjen tek sada, posle Rolan Garosa, o čemu svedoče naslovnice ostrvskih listova dan posle Đokovićeve titule.

Pav, kao veliki navijač Novaka, imao je i ovaj put borbu sa vetrenjačama tokom Rolan Garosa, ali je još jednom trijumfalno dočekao kraj turnira, uspelo mu je i da ismeje sve koji su sumnjali u Novaka tri puta, protiv Musetija, Nadala i Cicipasa.

„Još uvek se osećam pomalo nadrealno. Prošlo je samo nekoliko dana od kada je Novak pobedio svog najvećeg rivala ikada na podlozi i na stadionu kojim je Rafa vladao toliko godina. To je bilo nezaboravno i tako veliko dostignuće. Doći do te visine, a onda ponoviti sve to u finalu i pobediti za titulu, bio je to neverovatan napor i dostignuće. Novak je uvek tvrdio da želi da završi karijeru sa najviše slemova i da kreira istoriju. Da je izgubio od Rafe, mogao je zaostati za 3 slema, ali sada zaostaje samo 1, pa je zato njegova pobeda bila tako značajna. Sada je i jedini igrač u istoriji koji je dva puta osvojio sve grend slemove i masterse, tako da je stvorio više istorije i smanjio jaz za najviše slemova na samo 1, a sve ovo je uradio na svojoj najslabijoj podlozi, tako da je to bilo izuzetno značajan trenutak. To takođe znači da Novak potencijalno može doći do rekorda najviše slemova i postaće lider u slučaju da osvoji Vimbldon i US Open, što bi mu onda takođe donelo istorijski kalendarski grend slem“, kaže Pav.

Novak Đoković Foto:Christophe Archanbault, Pool via AP

Smatraš li da ovakva pobeda i pokazivanje mentalne snage može da promeni narativ o Novaku?

„To je dobro pitanje. Imali smo negativni medijski narativ koji traje duže od jedne decenije, mislim da se to nikada neće promeniti. Ipak, vidim malo više pozitivnih reakcija za oba meča, i protiv Nadala i protiv Cicipasa. U prvom meču je našao način da pobedi Kralja šljake od 0:5 i onda je pobedio Cicipasa posle 0-2 u setovima.  Mislim da ni njegovi najžešći hejteri nisu imali izbora, osim da mu ukažu poštovanje i skinu kapu za dva klasika koja staju u red najvećih mečeva u istoriji Rolan Garosa. Tako da ipak osećam da ga mediji poštuju malo više posle Rolan Garosa i nadam se da će to voditi ka malo poštenijem izveštavanjem o Novaku.“

Mnogo puta su tvoja iznošenja hipokrizije u paraleli između Novaka i ostalih zvezda postala viralna. Šta si primetio u Parizu od toga?

„Primetio sam identično licemerje. Naročito posle Novakove eksplozije emocija posle napetosti u duelu sa Beretinijem. Ben Rotenberg, koji je uvek tu prvi da kritikuje Novaka, opisao ga je kao čovek sa „problemom u kontroli besa“. Viđamo mnogo top igrača koji eksplodiraju, viču na kraju meča, i onda mediji kažu, ‘vidi kako je emotivan, koliko mu samo znači pobeda’, a kod Novaka se uvek traži način da se nađe negativna strana za ono što je uradio. Takođe, primetio sam da je mnogo medija postavljalo pitanje o Novakovom odlasku u toalet pri pauzi između setova, i pravi se priča da je zbog toga dolazio do preokreta. Taj odlazak u toalet je u skladu sa pravilima Grend slema i to svaki igrač može da iskoristi, može da se presvuče, ali nijednom drugom teniseru se ne postavlja pitanje o tome.“

Mnogi su već počeli da slave pobedu Musetija…

„Primetio sam da su već bili u euforiji kada je Museti otišao na 2-0. U ranim rundama, zapadni mediji retko pokrivaju mečeve Novaka, ali su odjednom počeli svi da prate i da se interesuju, počeli su da predviđaju veliku senzaciju, ohrabrivali su se fanovi da se uključe u prenos i da gledaju kako Novak gubi. Napravio sam montažu od svih takvih prognoza i samo sam time ilustrovao kako mnogi teniski mediji pušu o Novaku. Nisam dobio odgovor od njih, ali jesam od brojnih Novakovih fanova koji su videli ekstazu kada gubi, zaprepašćenje kada preokrene.

Šta misliš o porukama Bena Rotenberga tokom Rolan Garosa?

„Svaki turnir na kom Novak igra, Ben će iskoristiti da napravi negativni narativ o Novaku, što dalje poziva ljude da ga napadaju. U ovom slučaju bio je vrlo glasan u vezi s eksplozijom Novaka na kraju meča protiv Beretinija, osvrnuvši se na diskvalifikaciju na US Openu, i rekao mnogim pratiocima da Novak ima „problema sa besom“. Mislim da je ovo bilo posebno nepravedno, kao za bilo koji profesionalni sport, pritisak na sportiste je ogroman. Novak je jednostavno puštao sve svoje emocije nakon teške i napete igre i želeo je da oslobodi tu emociju. Novak ovo nije usmerio sudiji ili protivniku već svojoj loži i očigledno je odahnuo kako bi izborio pobedu i pustio sve emocije posle meča. Ben je započeo narativ da igrači treba da pobede sa gracioznošću i da ne slave previše burno ili agresivno, u slučaju da to uplaši neko dete koje gleda. Tada sam uradio još jednu montažu koja pokazuje da mnogi vrhunski igrači slave burno i ‘izlazi im para iz ušiju’, ali nikada nisu osuđeni, pa samo ističem još jedan slučaj da su licemeri.“

Odluka Rodžera Federera da se povuče ispraćena je herojski. Da li bi Novaka za sličan postupak napali?

„Definitivno. Da se Novak povukao sa turnira izjavivši da mu treba više vremena za pripremu za Vimbldon i da treba da se odmori – mediji bi ga masakrirali. To nije u duhu sporta ili po pravilima sporta. Umesto da kritikuju Federera, krenuli su suprotno i pohvalili ga. Ovo je bilo potpuno nepoštovanje sporta i Rodžer je samo potvrdio da ima način da ostvari svoj neizmeran uticaj u sportu, u suštini je rekao da će igrati samo pod njegovim uslovima. Za igrača koji je osvojio nagradu za sportski duh godine više od 10 puta, ovo uopšte nije bilo previše sportski. Bilo je arogantno, sebično i nepoštovanje, ali kako je to bio Federer, mediji su osećali da je to u redu; da je Đoković učinio isto onda bi ga svi mediji osudili i kritikovali. Da je Federer znao da nije u mogućnosti da igra više od nekoliko mečeva, nije trebalo da uđe na turnir. Isto je i sa Naomi Osakom, da je imala problema sa mentalnim zdravljem, trebalo je da sarađuje sa FFT-om umesto da ih ignoriše… Takođe nije trebalo da uđe na turnir i u startu traži stručnu pomoć. Svi znamo da bi Novak, kada bi odlučio da bojkotuje medije, povukao ogromnu količinu kritika.

Za kraj, Pav je poslao poruku Novaku.

„Lično, ne mogu biti ponosniji na Novaka. Jedan od njegovih sponzora je uradio vrhunsku reklamu u kojoj je Novak sam izneo sve ‘hajlajte’ kritika sa kojima se suočava, na kraju je savršeno rekao ‘neka ih, neka pričaju’. Novak to radi na terenu. Neverovatna pobeda i ne mogu biti ponosniji. Pokazao je da je jedan mentalno najjačih sportista svih vremena, jedan od najvećih koje je tenis imao. Hejterima nije preostalo ništa osim da mu konačno ukažu poštovanje. Idemo, breee!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar