Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Novak Đoković održao je još jedan čas, ne samo tenisa, nego i sportske psihologije.

Mentalna snaga posebno je fascinirala ljubitelje tenisa, a demonstracija sile bila je samo potvrda jedne davnašnje Novakove izjave.

Svojevremeno se stvarao narativ o velikoj četvorci zbog Endija Marija, a u novijoj eri, potencira se priča o smeni generacija.

PROČITAJTE JOŠ

Na scenu jesu stupili Cicipas, Medvedev, Tim, ali nisu ni blizu onoga što se projektovalo, zahvaljujući Đokoviću i Nadalu.

Iako Novak često pribegava diplomatiji u javnim nastupima, u februaru ove godine govorio je bez uvijanja o momcima čije vreme dolazi.

„Pritisak je uvek tu. Uvek se priča o dolasku novih generacija i smeni. Ali u realnosti to se ne dešava. Možemo danima diskutovati o tome, ali uz dužno poštovanje prema tim momcima, moraju još mnogo da rade. Mi im nećemo to tek tako predati. Nateraću ih da se razbiju od posla. Moram biti iskren zbog njih“, rekao je Đoković, malo u šali, malo više u zbilji.

Cicipasu nije bilo do šale, prekrio je glavu peškirom posle ispuštenih 2-0 u setovima, a Novak je 22-godišnjem Grku održao čas i fizičke spreme.

Kada je najbitnije skupiti poslednji atom snage, 34-godišnji Novak je delovao daleko spremnije za maratonske razmene od momka rođenog 1998. godine.

Od poslednjih 11 Grend slem turnira, Novak je osvojio sedam titula, Nadal tri, jednu je uzeo Dominik Tim.

Pogađate, desilo se to na kobnom US Openu kada je Novak nehotice pogodio linijskog sudiju Lauru Klark, zbog čega je diskvalifikovan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Nekoliko puta se Tim u javnim nastupima naljutio kada je ovaj momenat spomenut, uz činjenicu da je Rafael Nadal odustao od nastupa u Njujorku.

Ljutio se ili ne, to ostaje jedini momenat u kom je došlo do podviga igrača mlađe generacije, kada su nailazili na Rafu ili Novaka, ishod se zna.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji slučaj Cicipasa se samo nadovezao na finale Australijan opena, na kom je Danil Medvedev bio statista u finalu, Novak ga je deklasirao sa 7:5, 6:2, 6:2.

Prethodno, Dominik Tim je izgubio finale Australijan opena prošle godine (Đoković), Rolan Garosa 2019. i 2018. (Nadal).

Danil Medvedev je izgubio još u finalu US Opena (2019), dok je Zverev igrao finale US Opena 2020. zahvaljujući odsustvu Nadala i Đokovića. To mu je i ostalo jedino finale, a Novakova izjava da moraju da se razbiju od posla izgleda nije dovoljno jasno shvaćena.

Suštinski, Novaku je najvažnije bilo da zaustavi Rafaela Nadala u Parizu, pošto je kod Španca drastična razlika u odnosu na nastupe na betonu i travi.

Tu je Novak kompletniji i bolji, pa je prilaskom na samo jednu titulu zaostatka okrenuo novi kurs – vreme je za nove časove „sledećoj generaciji“.

Foto: Wiki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar