Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Novak Đoković je osvojio još jednu grend slem titulu i još jednom je čitava Srbija treperila zbog drame koju je priredio. Ipak, strepelo se i strepeće se i u sunčanoj Majorki, ali i na obali Ženevskog jezera.

U nedelju nikada nisam bio bolje uslužen. Završio sam u jednom kafiću koji iz nekog razloga ima politiku da na ekranu idu iskljucivo mršavi ideali ženske lepote. Zbog toga je moje gledanje meča na telefonu činilo da mi svakih tri minuta menjaju pikslu, da dobijem hiljadu pitanja da li želim vodu i sve novine u ponudi. Konobar je prolazio i pitao za rezultat, a onda sam uhvatio sebe kako ga obaveštavam i sam o rezultatu. Nismo pogodili aparat za karticu iz prve jer smo bili okupirani Novakovom brejk loptom…

I dok su se penzionerski agoni vodili na klupicama kako je Novak sada osvoji titulu, a sa terasa se čulo „Ajde bre više, pošalji ga u Paraliju“, mnogi još uvek nisu shvatali sta je zapravo Novak uradio.

PROČITAJTE JOŠ

Sada već svi znaju da je osvojio svaki grend slem po dva puta što nije učinio nijedan teniser u Open eri (počela 1968. godine) i da je uz to Novak osvojio sve masterse (jedini) i to dva puta. Većina zna da je osvojio 19 grend slem trofeja, a da je gotovo polovinu (9) osvojio u Australiji.

I dok su u Srbiji požurili da ga penzionišu tokom 2017. godine i povrede lakta, Đoković nastavlja da razbija i najsmelije prognoze. Osvojio je sedam od poslednjih 11 grend slem trofeja, a da nije bilo one nesrećne diskvalifikacije na US Openu možda bi sad već slavili 20.

Ipak, slađe je ovako jer je pred Novakom lov na ono sto ni Rod Lejver nije uspeo! Legendarni australijski teniser je dva puta došao do kalendarskog slema, ali u muškom tenisu nikada nije viđen zlatni slem.

Zlatni slem je verovatno onaj završni, najviši, ultimativni cilj svakog tenisera. Osvajanje četiri grend slema uz zlato na Olimpijskim igrama može da se ostvari jednom u četiri godine, a znatno je veća verovatnoća da dva puta osvojite sedmicu na lotou nego da ovo ostvarite.

Novak je favorit na Vimbldonu i kasnije US Openu, i nema dileme da će pokušati da uradi nemoguće.

Ipak, zašto se ne nadati i tome od čoveka koji je najavio da će pokušati da napravi celu sezonu bez poraza. Nije mu to pošlo za rukom, ali bi mogao da prođe bez poraza na najvećim turnirima.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

„Sve je moguće. Putovanje na kojem sam do sada bio je fantastično. Ostvario sam uspehe za koje su mnogi mislili da su nemogući. Sve je moguće i u dobroj sam poziciji kada je reč o zlatnom slemu. Ali znate, tako je bilo 2016. pa sam izgubio na Vimbldonu u trećoj rundi. Sada imamo samo dve sedmice do Vimbldona, što nije idealno. Ali probaću da se prilagodim što je pre moguće igri na travi“.

Novak je u prethodnih 10 godina osvojio čak 18 grend slem titula, 31 masters, četiri Završna mastersa i započeo je 325. nedelju na mestu broj 1… Ima čak 60 najvećih trofeja (grend slem, mastersi i Završni masters), naspram 57 Nadala i 54 Federera.

I upravo njegov uspeh dobija još više na značaju kada se pogleda odnos sa Rafom i Rodžerom. Njih dvojica zajedno u istom periodu od 10 godina imaju 15 grend slem titula, 28 mastersa, jedan Završni masters i proveli su 132 nedelje na vrhu.

U istom periodu je Novak porazio Federera u „njegovoj kući“ na Vimbldonu i doveo u pitanje njegovo zvanje najboljeg igrača na travi ikada. Ono peRFektno finale Vimbldona iz 2019. (ujedno i poslednje) kada je spasao dve meč lopte danas deluje kao mit, legeNDa (ovako često navijači koriste inicijale dva asa).

Nije se zadovoljio time, već uspeo da ostvari i najteži zadatak svih vremena u tenisu – da pobedi Rafaela Nadala na šljaci stadiona „Filip Šatrije“. Postao je prvi u istoriji koji je to uspeo da učini dva puta i ozbiljno poljuljao „Kralja šljake“.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nakon svih ovih zadataka i ostvarenja čini se da Novak u 2021. godini gradi sebe kao GOAT kog niko neće moći da ospori.

Pozitivan međusobni skor sa najvećim rivalima – tu, broj nedelja na vrhu – tu, broj velikih titula – tu, ukoliko uspe da prestigne dvojicu igrača i po grend slem titulama, teško da će mu iko osporiti ovo zvanje.

Poslednjih 10 godina pokazuju ko zapravo vlada tenisom, a predstojeće treba da pokažu da li živimo u eri najboljeg tenisera svih vremena, koji dolazi iz Srbije.

Teniser bez velike mane, najkompletniji igrač svih vremena, teniser koji ima 80 odsto pobeda na svim podlogama i koji ima barem šest grend slem finala na svakom turniru…

Za samo šest meseci od sada bismo mogli da napišemo da smo videli najbolju individualnu sezonu u istoriji tenisa. Uživajmo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram