Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Danil Medvedev je dominantno osvojio masters u Torontu, ostavljajući konkurenciju u prašini i došao do nove titule u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Rus kome igra na tvrdoj podlozi najviše odgovara, tako je napravio odličnu uvertiru za završnicu sezone.

Iako u Kanadi nismo gledali nijednog igrača iz velike trojke, a na turniru nije bilo ni olimpijskog šampiona Aleksandra Zvereva, činjenica je da bi Medvedev i u takvoj konkurenciji bio jedan od glavnih favorita za osvajanje titule i bio najveća pretnja Novaku Đokoviću koji je već godinama unazad neprikosnoven na ovoj vrsti podloge.

Medvedev je ove godine osvojio i turnir u Marseju kao i na Majorci, gde je osvojio prvu titulu na travi pokazavši da polako napreduje i u segmentima koji mu nisu bili jača strana. Po prvi put je u karijeri stigao i do četvrtfinala Rolan Garosa, pokazujući napredak u svim segmentima svoje igre.

Kada Medvedev igra na svom vrhuncu, Đoković prestaje da bude izraziti favorit. U međusobnim duelima je 5:3 za našeg tenisera, dok je na tvrdoj podlozi 4:2. Ipak, treba reći da je do ovogodišnjeg finala Australijan opena, Rus dobio tri od četiri duela i da je taj jedini poraz od Novaka bio posle neizvesnog duela.

Medvedev pred US open ponovo podiže nivo forme što je masters u Kanadi potvrdio, a velika je šansa da toj tituli doda i ovu iz Sinsanatija na koji ulazi kao prvi nosilac i prvi favorit.

To samo može dodatno da mu podigne samopouzdanje, a ako se doda činjenica da je Đoković uprkos dominaciji na tvrdoj podlozi osvojio samo tri puta grend slem u Njujorku i da dolazi posle psihološki teškog debakla u Tokiju, Rus će biti izuzetno opasan protivnik i velika pretnja Srbinu.

Pretnja i na ATP listi

Medvedev  je postao više nego ozbiljna pretnja u borbi za vrh ATP rang liste, s obzirom na to da je osvajanjem titule dodatno smanjio zaostatak koji sada iznosi 1993 boda. Iako postoji šansa da do kraja ove godine zasedne na vrh, suštinski mu je najbolja prilika početak sledeće sezone.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

A, kada je ovosezonska kombinatorika u pitanju, najbolje su šanse da se to desi posle grend slema u Njujorku.

Ono što Rusu dodatno ide na ruku, jeste to što je turnir u Torontu bio poslednji gde su se bodovi branili po posebnom kriterijumu uslovljenom pandemijom koronavirusom i da od Sinsinatija ne važi pravilo da igrač može da izgubi maksimalno 50 posto poena koje brani iz prethodne godine.

To znači da se Novaku oduzima 1.000 bodova koje brani jer je prošle godine osvojio titulu u Sinsinatiju, a koju ove godine neće braniti, dok se Medvedevu oduzima 500 poena, što znači da u slučaju osvajanja ovog turnira, Rus može da smanji razliku na 493 boda zaostatka.

ATP rang lista

1. Novak Đoković 12.113

2. Danil Medvedev 10.120

3. Stefanos Cicipas 8.350

4. Rafael Nadal 7.815

5. Aleksandar Zverev 7.263

6. Dominik Tim 7.005

7. Andre Rubljev 5.903

8. Mateo Beretini 5.533

9. Rodžer Federer 4.170

10. Denis Šapovalov 3.625

To bi ruskom teniseru otvorilo šansu da posle US opena osvoji prvo mesto, ali tu je srpski teniser u prednosti.

Đoković je prethodne godine eliminisan u osmini finala kada je diskvalifikovan jer je linijskog sudiju pogodio teniskom lopticom i brani 180 poena.

Medvedev sa druge strane brani polufinale i 720 bodova, pa bi u konačnom zbiru Đokoviću plasman u polufinale bio dovoljan za prvo mesto bez obzira na rezultate rivala.

I do kraja godine je prednost na strani srpskog tenisera, koji brani manji broj poena, ali treba uzeti u obzir da će zbog promene kalendara ove godine u završnici uskočiti masters u Indijan Velsu, a neće biti Šangaja na primer, pa će se u konačnom obračunu uzimati i rezultati iz 2019. godine, kako bi se kompenzovalo neodržavanje turnira u Aziji i privremeni ulazak novih za kraj ove sezone.

Novak Đoković Foto:Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Medvedevu će zbog toga biti potrebno da bude perfektan, jer između ostalog brani i završni turnir koji je osvojio sa maksimalnih 1.500 bodova, dok Novak brani samo 400.

Na konačan plasman će uticati i odluka Đokovića o učestvovanju na pomenutom Indijan Velsu jer će mu se svakako oduzeti bodovi iz Pariza koji je osvojio 2019. godine.

ATP je napravio pravu zavrzlamu sa bodovanjem zbog velikih pomeranja u kalendaru, odlaganja i otkazivanja turnira i zamrzavanja dela bodova, a to će biti najizraženije u periodu posle US opena.

Ono što je jasno je da Rus ima veliku šansu da pred poslednji grend slem drastično smanji razliku i da Novaku za prvo mesto treba polufinale u Njujorku.

Ipak, Novakov fokus je na postavljanju istorije osvajanjem kalendarskog grend slema i ne treba očekivati da će previše voditi računa o matematici dok se ne spusti zavesa u Njujorku, jer će posle biti dovoljno vremena za svođenje računa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare