Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON

Zvuči neverovatno, ali iz Srbije dolazi najbolji teniser u istoriji i još je slađe što su najveći rivali morali na tome da mu čestitaju. Ako je dileme i bilo, ona ne bi trebalo da postoji od nedeljnog popodneva kada je Novak Đoković pobedio Matea Beretinija sa (6:7, 6:4, 6:4 i 6:3) i osvojio svoj 20. grend slem pehar. Šesti na Vimbldonu.

Izjednačio se sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, prednjači po broju nedelja na vrhu (329) i u međusobnom skoru sa Rafom i Rodžerom (30:28 i 27:23), a po broju mastersa je izjednačen na vrhu s Nadalom (po 36).

Uz to je sve grend slemove osvojio bar po dvaput, kao i sve masterse, što ni Španac, ni Švajcarac nisu postigli. Sve to valjda jasno ukazuje ko je najkompletniji i najveći teniser u istoriji „belog sporta“.

PROČITAJTE JOŠ

Sada se može diskutovati samo o ličnoj estetici, jer je statistički Đoković, žargonski rečeno – prešao igricu.

Ove godine je osvojio svoj treći grend slem, a pre samo šest meseci imao je 17 i nije bio baš tako blizu rekorda.

Mnogim momcima prođe cela karijera da ne osvoje jedan ATP turnir, a ne tri grend slema za sezonu (do sada).

Beretini prosto nije imao mnogo šansi. Toga je i sam bio svestan, pa i u porazu traži utehu i lekciju.

Mogao je da parira kada mu je servis bio dobar i dok je igrao „pod naponom“.

Novak je takav šampion baš zato što uspeva da se vrati iz neugodnih situacija, jer sačeka i iskoristi pad u igri rivala, što je Beretini posle meča priznao.

„Bar gubim od boljih od sebe… Novak me je naterao da igram ovako i zato je jedan od najvećih u istoriji i čestitam mu“, kazao je Italijan.

Federer, koji se uvek „pravdao“ kako mu nije bitan broj titula, baš pre koji dan je bio deo sponzorske reklame za poznatu marku satova u kojoj se navodi da brojevi ne čine najveće tenisere.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Slučajno, ili ne, baš u vreme kada mu je rekord ugroženiji nego ikada ranije.

„Čestitam Novaku na 20. grend slemu. Ponosan sam što sam imao priliku da igram u eri takvih teniskih šampiona. Sjajna partija, bravo“, priznao je Švajcarac.

Novak je za to vreme poklonio reket jednoj sedmogodišnjoj devojčici i odmah nakon finala otišao u zagrljaj svom timu – Goranu Ivaniševiću, Ulisesu Badiju i Ediju Artaldiju.

A kad je prošla ceremonija i svečani protokoli i kad su se svetla Centralnog terena Vimbldona već uveliko pogasila, oglasio se i Rafa Nadal.

„Čestitam, Novače, da neverovatnom dostignuću, 20 grend slem trofeja je nešto veliko i neverovatno je što smo nas trojica izjednačeni po tome. Bravo i još jednom čestitam i tebi i tvom timu“, veli Rafa.

Đokoviću sada sledi US Open kao napad na „kalendarski slem“, ali pre toga – Olimpijske igre. Tu je srpski igrač malo zabrinuo srpsku javnost.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

„Čuo sam da ima mnogo ograničenja kada je reč o kretanju u selu, da nećemo moći da gledamo druge sportiste i da neću moći da vodim španera, koji je važan deo mog tima. Plan mi je bio da idem na Olimpijske igre, ali sada sam na 50-50. Odlučiću narednih dana, imam ogromnu želju“, rekao je Đoković posle finala.

Do Igara ima samo 10 dana, US Open je u avgustu, ali treba sve to izneti na nogama.

I dok su Srđan i Dijana Đoković uz patriotske pesme o Srbiji, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori slavili u užem krugu prijatelja u restoranu „Novak“, negde oko dve hiljade kilometara dalje njihov sin je prekrajao teniske udžbenike.

Ono što je nekada delovalo nerealno pretvorio je u stvarnost, a od golobradog dečaka koji je 2008. osvojio svoj prvi grend slem, 13 godina kasnije Novak je šampion kakvog verovatno više nikada nećemo videti na teniskim terenima.

BONUS VIDEO: Novak reketom oduševio devojčicu u publici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar