Novak Đoković, Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zanimljive objave Novakove organizacije.

Novak Đoković i Vasek Pospišil već dugo vode PTPA, organizaciju koja se bori za prava tenisera i ravnopravniji položaj.

PROČITAJTE JOŠ

Ukazuje PTPA s vremena na vreme na nepravilnosti u radu ATP, a nije tajna da postoje ozbiljni sukobi interesa u vrhuški svetskog tenisa.

O tome je za Nova.rs govorila još Katarina Pijetlović, koja je saradnica u savetodavno odboru PTPA.

Ona je docent sportskog prava na Univerzitetu Mančester Metropoliten, na Pravnom fakultetu u Mančesteru, član je MMU Instituta za sport, ekspert je za fudbal i tenis, a za naš portal objasnila je šta se radi u tenisu.

„On ne samo da je čelni čovek ATP, on je i direktor ATP Media, što je komercijalni deo te operacije, dakle regulator je i komercionalni operativac,  i postoji jedan veliki konflikt interesa. On je čovek koji bi prema pravilima u teniskoj upravi na glavnom i odlučujućem izvršnom odboru, gde postoje tri predstavnika turnira i tri predstavnika tenisera, koji se dogovaraju oko svega, trebalo da bude prelomni glas. Sad neko kad pogleda to, pomisliće da teniseri imaju glas i da se upravlja kako treba. Ali kad je 3-3, kada igrači i turniri ne mogu da se slože oko nečeg, čovek koji razbija taj izjednačeni rezultat, to je Gaudenci. U istoriji, pre njega, bio je tu Kermod, ja nemam statistički podatak tačan, ali ogroman broj odluka bi uvek išao na stranu turnira, ne igrača.“

I dalje, taj problem se ne rešava, ATP je samo nevešto najavljivao da će se „raditi na poboljšanjima u rešavanju problema sukoba interesa“, ali i dalje ne postoji jasna naznaka gde je prag gde počinje sukob interesa.

Novakova organizacija PTPA  je tako i objavila pismo od 11. februara u kom se navodi da će se raditi na rešavanju tog problema, ali do danas, ništa se nije promenilo.

Uz to, PTPA podseća na izjave Andree Gaudencija, koji je govorio o situaciji nestale Šuai Peng.

On nije želeo da se zamera Kini i odustaje od unosnih tamošnjih turnira, pa je samo izneo šturo i nevešto saopštenje.

„Situacija Peng Šuai i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost unutar i izvan našeg sporta. Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanja zbog kojih smo zabrinuti. Ponovo pozivamo na otvorenu direktnu komunikaciju između igračice i WTA kako bi se uspostavila jasnija slika o njenoj situaciji. Znamo da sport može imati pozitivan uticaj na društvo i generalno verujemo da nam globalno prisustvo daje najbolju šansu da stvorimo priliku i ostvarimo uticaj“, pisalo je u besmislenom saopštenju ATP-a.

Novakova organizacija je podsetila na ovo saopštenje uz printskrin da se igraju četiri turnira u Kini po planu.

Sve je veći front tenisera koji prozivaju Gaudencija, pridružio se i Rajli Opelka.

BONUS VIDEO Novak luduje i skače na parketu u dramatičnoj završnici sa Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar