Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Barti odlaskom iznenadila teniski svet

Australijska teniserka Ešli Barti nedavno je objavila da neće više profesionalno igrati tenis, čime se otvorila šansa mnogim mladim teniserkama za svetski vrh.

PROČITAJTE JOŠ:

Barti je propustila finalni deo prošle sezone, a ove godine krenula je silovito i to ni manje ni više nego titulom na Australijan openu.

Na taj način je postala prva domaća teniserka koja je slavila u Melburnu posle Kris O’Nil 1978. godine. Ona je osvojila svoj treći grend slem trofej, posle Rolan Garosa 2019. i Vimbldona 2021. godine.

Ešli je dominantno vladala ženskim tenisom, pošto je u trenutku kada je objavila kraj karijere imala 2.204 poena više od prve pratilje (7.980 naspram 5.776).

„Nisam bila sigurna kako da podelim ove vesti sa vama, pa sam pitala moju dobru prijateljicu (bivšu teniserku Kejsi Delakva) da mi pomogne. Zahvalna sam zbog svega što mi je ovaj sport dao i osećam se ponosno i ispunjeno. Hvala svima koji su me podržali na ovom putu. Uvek ću biti zahvalna za životna iskustva koje smo zajedno kreirali“, rekla je Barti u objavi za kraj karijere.

Pojasnila je da je „potpuno potrošena“ i da „fizički više ne može da da tenisu“. Ta vest uzburkala je teniski svet, pošto Barti ima samo 25 godina i prosto je nezapamćeno da je neka šampionka tek tako odlučila da će staviti tačku na trofejnu karijeru.

Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

U karijeri je osvojila 15 titula, zaradila je 23,8 miliona dolara i ima skor od 305 pobeda i 102 poraza. Tri godine zaredom je završila kao najbolja igračica sveta.

Australijanka na novoj listi više neće biti prva, pošto je odlučila da joj se svi bodovi izbršu. Njeno mesto preuzeće talentovana 20-godišnja Poljakinja Iga Švjontek.

Švjontek je izborila plasman u treće kolo Majamija, čime je osigurala prvo mesto od 28. marta. Iga je tako ispisala istoriju poljskog tenisa, pošto je prva Poljakinja na svetskom vrhu.

„Nisam znala da će ovo ikada biti moguće. Prvo mesto na svetu je za mene ostvarenje sna. Meni ovo čak izgleda nerealno. Gledala sam jedino šta će biti danas ili sutra. Radila sam, trenirala, napredovala i dogodilo se“, izjavila je Švjontek.

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Ovo za nju može biti veliki podstrek, ali i veliki pritisak. Ipak, treba znati da je Iga već nekoliko godina konkurentna na Turu. Osvojila je pet titula, od kojih je najveća svakako na Rolan Garosu 2020. godine.

Odmah iza nje nalazi se Grkinja Marija Sakari, koja je nedavno igrala u finalu Indijan Velsa, gde je izgubila upravo od Švjontek sa 2:0 u setovima.

Sakari je do samog vrha WTA liste stigla sa kontantno dobrom igrom, ali sa samo jednim trofejom. Nebrojano puta joj se desilo da stigne do četvrfinala ili polufinala i onda podbaci.

Uprkos tome, osvojila je turnir u Rabatu 2019, godine, a osim u Indijan Velsu, još tri puta je gubila u finalima.

Marija Sakari
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Grkinja zaostaje nešto manje od 700 poena za Švjontek, tako da nije isključeno da bi uskoro mogla da stigne i do prvog mesta. Ipak, to se još neko vreme neće desiti, jer je Sakari ispala na startu Majamija od Hadad Maje sa 2:1.

Iza Sakari sa samo 52 boda manje nalazi se Čehinja Barbora Krejčikova. Ona je trenutno povređena, pa je propustila Masters u Majamiju. U karijeri ima tri titule, a sve tri osvojila je prethodne godine. Trijumfovala je u Starzburu i Pragu, ali i na Rolan Garosu.

Zanimljivost u vezi nje je da odlične partije pruža i u dublu, gde već ima 12 trofeja, a najčešće igra u paru sa Siniakovom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Simon Baker

Još jedna teniserka koja je ispala na startu Majamija, a nalazi se u svetskom vrhu je Arina Sabalenka. Beloruskinja je izgubila od Irine Begu i propustila je priliku za nove poene i približavanje samom vrhu.

Sabalenka je nešto uspešnija od prethodno pomenutih rivalki, pošto je sa 23 godine već deset puta osvajala titule, ali samo dve u 2021. godini (Abu Dabi i Madrid).

U ovu godinu ušla je nešto slabije, pošto je pre Majamija ispala u drugom kolu Indijan Velsa, kao i u osmini finala Australijan opena, a u istoj fazi je ispala i u Dubaiju.

Arina Sabalenka; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

U borbi za prvu poziciju ove godine ne treba zaboraviti ni Simonu Halep, koja je imala problema sa povredom prošle sezone, pa će joj očigledno biti potrebno vremena da se vrati.

Halep je veoma iskusna teniserka, ima 30 godina i odlikuje je odlična defanziva, koja nekad podseti i na Novaka Đokovića.

Rumunka zna kako je biti na svetskom vrhu, pošto je na njemu po prvi put bila još 2017. godine. Osvajala je Rolan Garos i Vimbldon, na Australijan openu je stigla do finala 2018. godine, a nedostaje joj i trofej sa US Opena, gde joj je najveći uspeh polufinale 2015. godine.

Do sada je osvojila čak 23 trofeja, a trenutno je 19. teniserka sveta. Prednost ove godine može joj biti i ta da ne brani mnogo poena, te bi mogla da profitira na turnirima koje je prošle sezone propustila zbog povrede.

Foto: Tanjug/AP

U najboljih deset teniserki nalaze se još Paula Badosa, Anet Kontavajt, Karolina Pliškova, Garbinje Muguruza i Ons Žabur. Znajući koliko je ženski tenis nepredvidiv poslednjih godina, ne treba otpisati nijednu od njih.

Na dalekom 77. mestu nalazi se nekadašnja prva teniserka sveta Naomi Osaka, koja u poslednjih godinu dana ima pre svega mentalnih problema, što je više puta isticala.

Poslednji nemili događaj sa njom dogodio se u Indijan Velsu, kada ju je vređao jedan navijač. Japanka je završila u suzama, dobila je podršku sa tribina, ali njena borba sa depresijom će se nastaviti bar još neko vreme.

Osaka ima samo 861 bod, a već nakon Majamija bi mogla znatno da se popne na listi, pošto je nakon predaje Mučove prošla direktno u četvrto kolo, gde će joj protivnica biti Riske.

Foto Tanjug-AP Photo/Hamish Blair

Od mlađih teniserki treba očekivati i brzi proboj Eme Radukanu, Koko Gauf, Amande Anisimove i Bjanke Andresku.

Ženski tenis možda neće imati jednu ili dve dominantne teniserke narednih godina, ali će borba za vrh biti neizvesnija nego ikada.

BONUS VIDEO Nadal – Medvedev, najbolji momenti finala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar