Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Šok kakav niko nije očekivao.

Umesto da je 2022. godina označila početak Barti ere, izgleda da ćemo je pamtiti po povlačenju najbolje teniserke planete.

PROČITAJTE JOŠ

Ešli Barti je odlučila da u 25. godini kaže zbogom tenisu nakon što je osvojila grend slem na svakoj podlozi. Nakon što je završena „Barty party“ u rodnoj Australiji, ova devojka je odlučila da joj je dosta tenisa. Već se jednom povlačila iz tenisa zbog kriketa.

Australijanka je sve objavila na društvenim mrežama sa porukom da ostavlja tenis „kako bi nastavila da juri druge snove“.

„Srećna sam i spremna da to uradim. Znam da je u ovom trenutku u mom srcu, za mene kao osobu, ovo prava stvar za uraditi“, rekla je u video snimku.

Posle 44 godine je postala prva domaća igračica koja je slavila na Australijan openu, a pre toga je osvojila Rolan Garos 2019. godine, te Vimbldon.

„Nisam bila sigurna kako da podelim ove vesti sa vama, pa sam pitala moju dobru prijateljicu (bivšu teniserku Kejsi Delakva) da mi pomogne. Zahvalna sam zbog svega što mi je ovaj sport dao i osećam se ponosno i ispunjeno. Hvala svima koji su me podržali na ovom putu. Uvek ću biti zahvalna za životna iskustva koje smo zajedno kreirali“, rekla je Barti.

Pojasnila je da je „potpuno potrošena“ i da „fizički više ne može da da tenisu“.

Prosto je nezapamćeno u istoriji da je teniserka u 25. godini odlučila da kaže da joj je dosta ove igre. Pogotovo ne da to zapravo uradi po drugi put u karijeri. Barti je početkom godina osvojila Australijan open i tako skinula velika očekivanja javnosti sa pleća, a onda kao da više nije imala motiva da nastavi.

Barti ne samo da je prva na WTA listi, već je ubedljivo ispred svih ostalih igračica. Trenutno ima 7.980 bodova, više od dve hiljade više nego drugoplasirana Iga Švjontek iz Poljske. U karijeri je Barti osvojila 15 titula, zaradila je 23,8 miliona dolara i ima skor od 305 pobeda i 102 poraza.

Bila je odlična igračica i u dublu, iako je očekivano singl bio primarni fokus.

Tri godine zaredom je završila kao najbolja igračica sveta.

BONUS VIDEO Nadal – Medvedev, najbolji momenti finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare