Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Osvojila je sve što je želela i odlučila da kaže "Zbogom".

Ešli Barti, trenutno najbolja teniserka sveta, odlučila je da je vreme da promeni karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

Australijanka je nakon 44 godine postala prva domaća igračica koja je trijumfovala na Australijan openu i time je zaokružila sve što je želela da uradi u karijeri. Postala je četvrta teniserka koja je najavila penziju odmah nakon osvajanja grend slem pehara, ali i četvrta igračica koja je slavila na sve tri podloge.

Najpre je osvojila Rolan Garos 2019. godine, zatim je 2021. godine trijumfovala na Vimbldonu, da bi početkom ove godine bila najbolja i na Australijan openu.

Tri poslednje godine je završila na prvom mestu WTA liste, a ukupno je na vrhu provela 121 nedelju. Otišla je u penziju u trenutku kada na WTA listi ima 7.980 bodova, više od dve hiljade više nego drugoplasirana Iga Švjontek iz Poljske.

U karijeri je Barti osvojila 15 titula u singlu, zaradila je 23,8 miliona dolara i ima skor od 305 pobeda i 102 poraza, a ima i 12 titula u dublu.

Tako je Nova.rs imala priliku da uživo isprati poslednji meč čuvene teniserke u Melburnu. Konačno je Australija dočekali „Barty party“, a kada se očekivalo da započne nova era tenisa u kojoj će ona biti potpuno dominantna kao ranije Serena Vilijams odlučila je da ostavi reket. Na putu ka finalu u Melburnu je na terenu provela samo šest sati i šest minuta u šest mečeva.

Ima posebnu važnost za sve u Australiji i zbog toga što ima aboridžinsko poreklo.

Naime, potiče od Ngarigo predaka, a bila je toliko oduševljena Ivon Hulagong Kavli koja je osvojila Vimbldon 1971. godine da je odlučila da ima haljinu po uzoru na nju.

Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

„Za mene činjenica da sam mogla da nosim haljinu inspirisanu Ivoninom je stvarno neverovatno. Pre nego što smo počeli proces izrade moje verzije njene poznate haljine, morala sam da se uverim da se ona sa tim slaže. Pozvala sam je i pitala. Bila je uzbuđena zbog toga“, poručila je Barti.

Australijanka je sve objavila na društvenim mrežama sa porukom da ostavlja tenis „kako bi nastavila da juri druge snove“.

„Srećna sam i spremna da to uradim. Znam da je u ovom trenutku u mom srcu, za mene kao osobu, ovo prava stvar za uraditi“, rekla je u video snimku.

Posle 44 godine je postala prva domaća igračica koja je slavila na Australijan openu, a pre toga je osvojila Rolan Garos 2019. godine, te Vimbldon.

„Nisam bila sigurna kako da podelim ove vesti sa vama, pa sam pitala moju dobru prijateljicu (bivšu teniserku Kejsi Delakva) da mi pomogne. Zahvalna sam zbog svega što mi je ovaj sport dao i osećam se ponosno i ispunjeno. Hvala svima koji su me podržali na ovom putu. Uvek ću biti zahvalna za životna iskustva koje smo zajedno kreirali“, rekla je Barti.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Pojasnila je da je „potpuno potrošena“ i da „fizički više ne može da da tenisu“.

Sa samo 25 godina će Barti krenuti nekim drugim putem, a očekuje se da pokušava da ostvari svoj san i da zaigra kriket, iako to nije potvrđeno.

Mnoge je to podsetilo na odluku Majkla Džordana da napusti košarkašku karijeru u naponu snage i da se okuša u bejzbolu kako bi ostvario san svog oca koji mu je govorio da bi želeo da ga vidi u bejzbol opremi.

„Jedna od stvari koje me je otac uvek učio, je da negativne stvari u životu moraš pretvoriti u pozitivne. Stoga sam njegovu smrt pokušao usmeriti u nešto pozitivno“, rekao je Džordan.

Ubrzo je Džordan zadužio opremu Čikago Vajtsoksa, koji su imali istog vlasnika kao i Bulsi Džerija Reinzdorfa. Sve se ovo dešavalo jula 1993. godine kada je Čikago stigao do treće uzastopne NBA titule, a dva tinejdžera su mu ubila oca. U okotobru je već Džordan objavio da više nema želju da igra košarku.

Foto: Reuters

Ipak, Barti, barem koliko je poznato, nema nijednu porodičnu tragediju koja je odvojila od sporta. Prosto ova devojka želi da svoje talente preusmeri na nešto drugo, a ženski tenis će se od toga teško oporaviti.

U trenutku kada odlazi grend slem šampionka i prva teniserka sveta teško da neko može do kraja da je odmeni. Ostale devojke nisu konstantne do te mere, a najviše bi mogla da profitira Iga Švjontek koja je od ovog ponedeljka po prvi put druga igračica sveta.

Ipak, ovo će ostaviti rupu koju će morati da popunjavaju ostale, pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se nastavi trend da šampionke sa jednog turnira ispadaju već u drugom kolu sledećeg.

Jedina konstanta na vrhu je upravo bila Barti, a sada sve može da bude potpuno naglavačke.

BONUS VIDEO Dolazak Rafaela Nadala na trening i dobacivanje dublaša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar