Novak Đoković, Rafael Nadal
Novak Đoković, Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Rafole. Čin 59?

Prošlo je gotovo godinu dana od kada su poslednji put Novak Đoković i Rafael Nadal odmerili snage. Tada je Srbin uradio ono što su mnogi smatrali kao nemoguć zadatak, postao je prvi čovek u istoriji koji je da dva puta savladao „Kralja šljake“ na Rolan Garosu, ovog puta u polufinalu sa 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Bila je to njegova jubilarna 30. pobeda protiv Španca, koji u međusobnom skoru ima dve manje.

Od tada je prošlo 10 meseci, a nismo videli nijedan novi duel najvećeg rivalstva muškog tenisa u istoriji.

U poslednje tri godine su igrali samo šest puta, a svako je trijumfovao po tri puta. Na betonu je svaki put trijumfovao Novak, uz jedan trijumf na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Nakon što je završeno polufinale u Parizu mnogi su se nadali da ovo nije poslednji meč u godini. Ipak, ubrzo je usledio pravi šok. Nadal je odlučio da otkaže takmičenje na Vimbldonu i Olimpijske igre.

„Činjenica je da imam samo dve nedelje između Rolan Garosa i Vimbldona, to nije olakšalo mom telu da se oporavi posle standardno zahtevne sezone na šljaci. Bila su ovo dva meseca velikih napora i ostao sam pri tome da odluka bude fokusirana na srednjeročni i dugoročni nivo. Sportska prevencija je za moje telo veoma važan faktor, na ovom nivou karijere“, napisao je Nadal.

Mnogi su rekli da je više u pitanju povređeni ego jer je Novak uspeo da ga sruši na domaćem terenu, na turniru na kom je osvojio čak 13 titula.

Povukao se kasnije i iz Toronta i Sinsinatija i vratio se na teren tek krajem 2021. godine. Osvojio je turnir u Australiji, a zatim i Australijan open. Nakon što je krajem godine bio na štakama, sada se vratio na velika vrata i stigao do 21. grend slem titule.

„Kratko sam bio u Australiji, nisam imao šansu da se takmičim. Zato sam ovde u Dubaiju. Znate, nisam uživao u gledanju turnira, znajući da nisam tamo. Finale… trudio sam se da ga ne gledam, ali cela kuća je gledala. Žena, deca… Morao sam da gledam. Čestitke Rafi, neverovatno, kakav je borac. Rekao je i sam, ovo je jedna od najvećih pobeda u karijeri, naročito imajući u vidu okolnosti“, rekao je Novak.

Novak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Osvrnuo se i na Rafinu povredu.

„Mislim da je pre četiri ili pet meseci bio na štakama, a sada je osvojio Grend slem. To je neverovatno. Gajim veliko poštovanje prema njemu. Ne bih ništa oduzeo od njegove pobede zbog toga što ja nisam nastupio“, izjavio je Đoković.

Deportacija je i dalje bolna.

„Naravno da mi nije bilo prijatno zbog načina na koji sam napustio zemlju i zato što sam gledao turnir izdaleka“, zaključio je nakon meča prvog kola u Dubaiju sa Lorencom Musetijem.

Povratak Nadala je označio i početak svojevrsnog izgnanstva Novaka.

Srbin je deportovan sa Australijan opena, nije mogao da uđe u SAD na turnire u Indijan Velsu i Majamiju, a Nadal se odlučio da nastupa u Akapulku, dok se Đoković obavezao Dubaiju. Tako je propala jedna od retkih šansi da im se putevi ponovo ukrste.

Foto:Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

I taman kada su svi pomislili da ćemo gledati njihove duele od početka aprila na šljaci, novi šok. Nadal se povukao na šest nedelja zbog naprsnuća rebra.

„Zdravo svima, želeo sam da objavim da sam se vratio u Španiju i odmah otišao da posetim medicinski tim, da bih uradio testove posle finala Indijan Velsa koje sam igrao sa nelagodnošću. Kako se ispostavilo, imam pukotinu u jednom od rebara i biću van terena 4-6 nedelja. Ovo nije dobra vest i nisam ovo očekivao. Potonuo sam i tužan sam, jer sam se posle početka sezone tako dobro proveo. Došao sam do veoma važnog dela godine sa dobrim osećanjima i rezultatima. Uvek sam imao taj borbeni i pobednički duh i ono što ću uraditi je da budem strpljiv i naporno radim nakon oporavka. Još jednom hvala svima na podršci“, napisao je Nadal.

To praktično znači da bi prvo susret dvojice tenisera mogli da vidimo tek u Madridu. Organizatori španskog turnira su oplepili grad posterima Đokovića i pre nego što su skinute mnoge zabrane za nevakcinisane.

Od 1. do 8. maja sa posebnom pažnjom će se gledati ka Španiji gde bi Novak i Nadala mogli konačno da se sretnu posle gotovo godinu dana.

Sledeći put bi to moglo da bude na turnriru u Rimu koji se igra od 8. do 15. maja ili pak kasnije od 22. maja kada kreće Rolan Garos.

U Open eri nijedna dva igrača nisu odigrala više međusobnih duela nego njih dvojica. Od 2006. godine su do sada odigrali 58 duela, a igrali su 28 puta u raznim finalima (15-13). Kada su u pitanju grend slem finala tu je Španac uspešniji sa 5-4.

Đoković je odigrao i 50 mečeva protiv Rodžera Federera i slavio je na 27 susreta, treće mesto na listi rivalstva zauzimaju Federer i Nadal sa 40 odigranih mečeva, a u ukupnom skoru vodi Rafa sa 24-16.

Uskoro bismo opet mogli da gledamo jedan od poslednjih činova Rafole rivalstva.

BONUS VIDEO Neverovatna razmena udaraca Đokovića i Hačanova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar