Foto: KSS

Košarkaši Srbije osvojili su Superkup u Hamburgu, pobedom u finalu nad selekcijom domaćina Nemačke 83:56.

Srbija je odigrala veoma dobro, mada ni Nemci nisu krenuli da „biju“ kao Italijani od prvog minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je čvrstih duela u reketu, gde je dominirao Nikola Jokić koji je, za razliku od prethodnih mečeva, osetio ruku, pa se sve što bi dotakao „pretvaralo u zlato“.

Gotovo da nije promašivao, ali su i ostali njegovi saigrači bili vidno sigurniji u sebe, nego na nekim prethodnim mečevima.

Jasno je da i dalje fali šut klasičnog beka poput „bombi“ povređenih Nedovića i Bogdanovića, ili Marinkovića koji je bio na parketu, ali je proradio tek kada je razlika u korist Srbije već bila velika.

A ta razlika stvorena je najviše serijom Srbije u trećoj četvrtini kada niko nije mogao da zaustavi Jokića, dok se i šut za tri poena vratio, pa je meč već tada praktično bio rešen.

Najefikasniji je bio centar Denvera sa 22 poena i pet skokova, Vasilije Micić je dodao 14 poena i četiri asistencije, dok je Nikola Milutinov ubacio 13 poena i uhvatio sedam lopti. U timu Nemačke se istakao Andreas Obst sa 12 poena, a ostali su imali manje, pa se od starta videlo koliko fali Denis Šruder.

Prva četvrtina je počela furiozno jer su se smenjivale trojke Nikole Kalinića i Vase Micića, pre nego je Jokić ubacio flouter za uvodnih 8:0. Tek tada su se Nemci trgli i počeli da „igraju“, ali su konstantno kaskali.

Vladimir Lučić
Foto: Italbasket

Jokić je pogodio za tri, a kada je to učinio i Ognjen Dobrić, Srbija je otišla na 18:7.

To je bila prva dvocifrena prednost našeg tima, koju su Nemci ekspresno prepolovili dalekometnim hicima Johanesa Vojtmana i Franca Vagnera za 18:13.

Jokić je tada još jednom preuzeo stvari u svoje ruke, dao dva koša, ustupio mesto Nikoli Milutinovu, a ovaj je vratio +11 na konto Srbije – 24:13, posle deset minuta.

Druga četvrtina bila je bolja po Nemačku, pre svega jer je Andreas Obst pogodio nekoliko trojki, ali je domaćin i generalno popravio šut.

I pored toga, lepo je tekla lopta u napadu Srbije, Jokić je svojim poenima doneo našem timu 36:24, a Nemačka je to smanjila do isteka 20. minuta na 38:31, pogotkom Vojtmana u poslednjoj sekundi posle ofanzivnog skoka.

Foto: Italbasket

Jokić je početkom drugog poluvremena nastavio gde je stao u prvom. Poigravao se i poentirao po volji u reketu, a Srbija je posle trojke i prodora Micića imala 50:39.

A kada je as Denvera u tranziciji asistirao Nikoli Kaliniću koji je utrčavao, „orlovi“ su po prvi put stigli do +13.

Tu nije završena serija srpskog tima za koji su potom poentirali Marinković i Milutinov do 56:39.

Baš tada je proradio i Marinković, koji je na kraju treće deonice ubacio i trojku za 65:41 pred poslednjih deset minuta.

Koševi Milutinova, trojka Jagodić-Kuridže, Nemačka je bila potpuno indisponirana na -28 posle 32 minuta.

Foto: KSS

Već tada je bilo više nego jasno da je svoju šansu tim domaćina propustio u momentima kada je Srbija otišla na 13, odnosno 15 razlike, te se samo čekao konačan rezultat.

Uspeli su Lo, Vajler-Bab i Kramer da jednom serijom poena spuste zaostatak do 72:51, a do kraja je i Dušan Ristić dobio šansu, Dobrić je udario jednu rampu i slavlje je moglo da počne.

Podsećamo, Srbija sada čeka one takmičarske izazove, najpre u kvalifikacijama za Mundobasket protiv Grčke (25. avgust), onda i protiv Turske (28. avgust).

Nemačka – Srbija 56:83 (13:24, 18:14, 10:27, 18:15)

Dvorana: Barklejs arena, Hamburg, Superkup.

Nemačka: Lo 6, Vajler-Bab 2, Vojtman 7, Vagner 5, Volfart-Boterman 0, Holac 7, Timan 9, Šiling 2, Kracer 0, Jalov 0, Obst 12, Sengfelder 0, Kramer 6.

Srbija: Micić 14, Jaramaz 5, Dobrić 5, Davidovac 0, Marinković 9, Kalinić 5, Lučić 2, Simanić 5, Jagodić-Kuridža 3, Ristić 0, Jokić 22, Milutinov 13.

Nemačka - Srbija 56:83