Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Australijanac na putu ka istoriji.

Nik Kirjos je 2022. godinu započeo na 93. mestu rang liste ATP tura, u nedeljama koje su usledile posle Australijan opena usledio je veliki pad na 137. mesto, ali je od sredine marta Australijanac pokazao da nije zaboravio da igra tenis i vratio se među 50 najboljih na planeti.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, retko ko je očekivao da će upravo Kirjos biti u finalu Vimbldona samo tri meseca nakon što je ispao van 100 najboljih.

Stigao je Australijanac to borbe za titulu i to tako što je redom pobeđivao Pola Džaba u prvom kolu, zatim Filipa Krajinovića, inače 26. nosioca, u drugom, zatim je nakon preokreta savladao Stefanosa Cicipasa u trećem, u osmini finala „preskočio“ je Brendona Nakašimu, u četvrtfinalu Kristijan Garin nije imao ni promil šanse, dok je Rafael Nadal odlučio da se povuče sa turnira pre nego što je uopšte izašao na teren u borbi za finale.

Tako je Kirjos postao najslabije rangirani teniser koji se plasirao u finale Vimbldona još od sunarodnika Marka Filipusisa, koji je kao 48. igrač sveta 2003. godine došao do finala.

No, Filipusisa je na putu večne slave zaustavio Rodžer Federer. Od tada je prošlo 19 godina, a Kirjos je dobio priliku da nadmaši čuvenog sunarodnika, i napravi drugo najveće čudo u istoriji Vimbldona. Prvo je, ipak, rezervisano za Gorana Ivaniševića.

Teško da postoji ljubitelj tenisa koji se ne seća tog momenta kada je Ivanišević, kao dobitnik specijalne pozivnice za nastup na jednom od poslednjih turnira u karijeri. Iako je tri puta stigao do finala, nije rođeni Splićanin uspeo da osvoji titulu, pa je 2001. dobio priliku da bar još jednom nastupi na ovom takmičenju, iako je karijera bila u žestokom padu, a on zauzimao 125. mesto na ATP turu.

Krenuo je tada Ivanišević dobro, prvo je savladao Fredrika Jonsona sa 6:4, 6:4, 6:4, a potom u drugom kolu „preskočio“ favorizovanog 21. nosioca, Karlosa Moju (6:7, 6:3, 6:4, 6:4). Usledili su trijumfi nad teniskim velikanima u vidu Endija Rodika u trećem kolu (7:6, 7:5, 3:6, 6:3), Grega Rusedskog (7:6, 6:4, 6:4), pre početka četvrtfinala.

Tu ga je čekao četvrti nosilac Marat Safin i u pravom maratonu Ivanišević je odneo pobedu 7:6, 7:5, 3:6, 7:6, da bi u polufinalu bio viđen pravi spektakl. Ivanišević je zadao prvi udarac i poveo 7:5, ali je Tim Henman uzvratio i preokretom došao nadomak finala (7:6, 6:0). Ipak, „krompir“ u trećem setu na Ivaniševića je delovao osvežavajuće, pa je uzvratio sa još jednih 7:6, da bi peti set bio okončan 6:3 i obezbeđen prolaz u finale.

A tamo ga je čekao najteži zadatak na turniru, u vidu Patrika Raftera, trećeg nosioca koji je sa 3:2 bio bolji od Andrea Agasija u polufinalu. Ivanišević je poveo 6:3, Rafter istim rezultatom izjednačio, Ivanišević opet odgovorio sa 6:3, Rafter u narednom setu bio nešto ubedljiviji (6:2), pa je pobednik odlučen u petom setu. Prvaila su tada bila drugačija, u petom setu nije bilo taj-brejka već se igralo na razliku, a nakon ogromne borbe Ivanišević je sa 9:7 bacio Raftera na kolena i stigao do čudesne pobede.

Koliki uspeh je napravio pokazuje i to što je zabeležio skok od čak 109 mesta i nakon trofeja bio 16. teniser planete, a na dočeku u Splitu bilo je oko 150.000 ljudi.

Kada Kirjos izađe na teren, od Ivaniševićevog čuda proći će tačno 21 godina i jedan dan. No, ovog puta, hrvatski trener će dati sve od sebe da spreči novu senzaciju. Jer, protiv Kirjosa će igrati Ivaniševićev učenik Novak Đoković.

Kirjos ima motiv da napravi jedno od najvećih čuda u novijoj istoriji tenisa. Ivanišević, sa druge strane, želi da, pored osvojenog trofeja kao igrač, isto uspe i kao trener. No, ova titula ima znatno veću težinu – Novak bi ne samo po četvrti put uzastopno (a sedmi u karijeri) osvojio Vimbldon, već bi prišao na samo jedan grend slem zaostatka u odnosu na Rafaela Nadala, čime bi trka za najvećeg svih vremena ponovo bila u najmanju ruku otvorena.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar