Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal
Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Tenis je sport ključnih poena, ali u eri "Velike trojke" i svet neverovatnih podataka. Tri velikana su uradila toliko stvari da deluje prosto neverovatno kada se podvuče paralela, a uvek se čini da se nečija dobra igra ponekad i zaboravi.

U tenisu je sasvim sigurno da zbog komplikovane igre mnogo zavisi od predrasuda ili stereotipnih određenja jednih igrača. Tako ćete za nekog uvek čuti da mu je problematičan bekhend, drugi je slab pod pritiskom, treći zna da igra samo na jednoj podlozi. Čega god da se setite pre ili kasnije ćete jednog igrača ukalupiti u neki okvir (donedavno je Kasper Rud nešto mogao da uradi samo na šljaci, a onda je „šljakaš“ stigao do finala US Opena).

Žrtve takvih natpisa su pomalo neverovatno i najveći svih vremena. Rafael Nadal je okarakterisan kao „Kralj šljake“, pa je osvajanje druge titule na Australijan openu bio dokaz koliko je turnir bio loš, ali ujedno i koliko je Španac dominantan.

PROČITAJTE JOŠ

I jeste bez ikakve dileme Španac „Kralj šljake“, uostalom od 2005. do 2007. je nanizao 81 uzastopnu pobedu na šljaci, imao je samo dva poraza na Rolan Garosu (uz neverovatnih 14 titula) i ima čak 63 titule na šljaci. Ipak, prošlo je „ispod radara“ i da je Novak Đoković osvajanjem titule u Tel Avivu stigao do 63. titule na jednoj podlozi, u njegovom slučaju na betonu. Jedini bolji u istoriji tenisa je Rodžer Federer koji je osvojio 71 titulu na betonu.


Najviše titula na jednog podlozi

Rodžer Federer 71 titula (betona)

Rafael Nadal 63 titule (šljaka)

Novak Đoković 63 titule (beton)

Giljermo Viljas 49 titula (šljaka)

Andre Agasi 46 titula (beton)


Đoković je titulu u Tel Avivu osvojio dominantno kako dugo nije. Tačnije od Pariza 2019. godine nije osvojio titulu bez da izgubi set i sve to nakon što je napravio pauzu od 81 dana i finala Vimbldona koje je igrao 10. jula protiv Nika Kirjosa.

Novaka „bije“ glas da je najbolji univerzalac u svetu tenisa jer na bilo kojoj podlozi, u bilo kojim uslovima jeste prvi ili među prvim favoritima za osvajanje trofeja. To je malo zasenilo koliko zapravo dobro igra Đoković na betonu, u jednom trenutku je imao 10 vezanih polufinala US Opena. I tek kada se pogleda statistika postaje jasno koliko je neophodno nekada stvari pogledati sa daljine. Verovatno će se decenijama kasnije pričati koliko su granice tenisa pomerila trojica igrača, uostalom i sada ne shvatamo dovoljno šta su uradili za ovu igru.

Đoković u Astani napada jubilarnu 90. titulu i po tom parametru je najslabiji u odnosu na ostale članove „Velike trojke“. Nadal je stigao do 92 titule u karijeri, dok je Federer brojalicu zaustavio na 103. Ne deluje toliko nemoguće i da Srbin stigne rekord Džimija Konorsa od 109 trofeja, ali za to bi trebalo ići korak po korak.

Razlika u starosti između njih trojice kada su osvojili 89. titulu je tek nekoliko meseci, što znači da bi Nole mogao dodatno da uveća saldo.

Zanimljiv je i pogled na procenat velikih titula (grend slem i masters titule) u odnosu na ukupan broj trofeja. U tome je Đoković apsolutni kralj. Čak 72 odsto takvih titula pripadaju Novaku (64/89), Federer ima najgori procenat sa 52 odsto (54/103), a Nadal je u ovom trenutku na 63 procenta (58/92).

Sve ovo predstavlja argument jednim ili drugim navijačima u GOAT debati, ali je istina da jaz između trojice nikada nije bio manji. Srpski teniser bi u slučaju da nastavi u ovakvom stilu još nekoliko godina mogao da ponese i zvanje „Kralja betona“ i „Kralja trave“ ukoliko se gledaju titule na ovim podlogama.

BONUS VIDEO Novak Đoković se zbunio, zaboravio da nema pauzu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar