Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Rafael Nadal je odlučio da se nakon 12 godina okuša na turniru u Roterdamu, nedugo nakon ATP Kupa i Australijan opena. Jedan od glavnih motiva je mogućnost da prestigne Novaka Đokovića po broju ATP bodova.

Novak u ovom momentu ima 12.030 bodova koje zbog promene pravila neće moći da popravi ili izgubi do kraja Australijan opena. Sa druge strane, Španac ima 9,850 (zaostaje  2180 bodova). Da bi Španac ispunio svoj cilj i pretekao Novaka, morao bi da osvoji sve turnire do 8. marta. Upravo je za ovaj datum projektovano da Đoković bude 311 nedelja na mestu broj jedan na ATP listi, čime bi srušio rekord Rodžera Federa (310 nedelja).

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, da bi Španac uspeo da spreči ovu senzaciju potrebno mu je mnogo matematike, ali i vrhunski nivo tenisa. Trijumf sa Španijom na ATP Kupu bez ijednog poraza bi mogao da mu donese dodatne bodove (250, zavisi od mesta na ATP listi igrača protiv kojih igra), zatim bi trijumf na Australijan openu popravio njegov učinak za još 1640 bodova (prethodne godine osvojio samo 360 jer je završio takmičenje u četvrtfinalu), te bi trijumf u Roterdamu doneo čistih 500 bodova.

Dakle, ovo bi trebalo da bude dovoljno da pretekne Novaka samo u slučaju da Srbin ne odigra nijedan turnir do 8. marta nakon kraja Australijan opena (22. februara), a Španac sezonu započne bez ijednog poraza.

Težak zadatak, ali Španac je spreman za izazove. „Bik sa Majorke“ je ranije govorio da mu mesto na ATP listi nije toliko bitno koliko osvajanje turnira, ali to ne znači da bi rivalu dozvolio tek tako da ispiše istoriju:

„Radujem se povratku u Holandiju. Prošlo je mnogo vremena od kada sam igrao u Roterdamu. Ove godine sezona ima drugačiji kalendar i u ovom trenutku odlično odgovara mom rasporedu. To je turnir koji ja volim da igram. Nadam se da ću opet videti moje prijatelje iz Holandije i navijače u Roterdamu“, rekao je Nadal.

Poslednji put je Rafa na turniru učestvovao 2009. godine kao prvi igrač sveta, a u finalu je poražen od Endija Marija. Nakon dugo vremena će na turniru učestvovati vodeći svetski igrači, pa su i Danil Medvedev, Kei Nišikori, Sten Vavrinka i Janik Siner potvrdili da će igrati na turniru.

Ričard Krajicek, direktor turnira, ističe da je presrećan jer će Španac igrati u Roterdamu.

„Nije tajna da je Rafael Nadal jedan od mojih omiljenih igrača svih vremena. Intezitet koji donosi na terenu je nemerljiv. Njegov borilački duh u kombinaciji sa jedinstvenom tehnikom su primer svima. Činjenica da se vraća u Roterdam nakon toliko godina čini sve još specijalnijim“, rekao je Krajicek.

Uz sve ovo se organizatori nadaju da će Rodžer Federer izabrati da se upravo u Holandiji vrati na teren nakon pauze od godinu dana jer je poslednji put igrao na Australijan openu 2020. godine.

Do Roterdama Španac ima još mnogo briga i ciljeva koje mora da ispuni. Najpre želi da prestigne Federera po broju grend slem titula (obojica imaju po 20), a time bi postao i prvi teniser nakon Roja Emersona koji je osvojio svaki grend slem po najmanje dva puta. Poslednja četiri puta u Melburnu Rafa je dva puta stigao do finala 2017. i 2019. godine, dok je 2018. i 2020. godine stigao do četvrtfinala turnira. Ipak, da bi stigao do trofeja u jednom momentu će verovatno morati da savlada vladara Melburna – Đokovića. Srbin je do sada čak osam puta osvajao trofej i apsolutni je rekorder turnira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar