Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Izazovno vreme za Španca

Anhel Ruiz Kotoro, doktor Rafaela Nadala, pričao je o povredi proslavljenog tenisera, ali i o njegovim namerama da nastupi na ovogodišnjem Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nadal je probao terapiju radiofrekvencijom na nervu koji mu pravi problem u stopalu već godinama.

„Često smo u kontaktu prethodnih nedelja, videli smo kako se situacija sa stopalom razvijala. U sredu smo uradili terapiju radiofrekvencijom na nervu koji je odgovoran za bol koji Rafa oseća. To je visoka frekvencija i nizak intenzitet, a radi se bez aktiviranja nerva – cilj je da se on umrtvi na nešto duži period“, rekao je Kotoro.

Istakao je da je Rafina namera da nastupi na Vimbldonu, koji je na programu od 27. juna do 10. jula.

„Terapija je dobro prošla, dobro je napredovalo u prvih nekoliko sati, a sada ćemo videti šta će se dešavati narednih dana. Ako terapija bude uspela i Rafa bude napredovao kako treba, njegova namera jeste da igra na Vimbldonu“.

Nadal je nedavno viđen sa štakama na aerodromu, što je izazvalo mnogo polemike u teniskom svetu.

„Mnogo se govorilo o tome – o Rafi i povredi, svako ima mišljenje. On je čovek koji je popularan širom sveta i ljudi govore, ali treba znati njegovu situaciju, kako je tekla situacija sa stopalom. To je stanje s kojim on živi već veoma dugo, probali smo različite stvari. Možda deluje neverovatno, ali ono što je neverovatno jeste kako on igra u tim uslovima i kako je dao sve da osvoji Rolan Garos. To može samo Rafa, to je čudo“.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom da Španac već dugo igra sa povredom, nauči je kako da se nosi sa tim.

„Prvo što treba jeste da verujemo u terapiju. To je terapija koja nije ista za svakog pacijenta, on mora da se takmiči, ali i već dugo igra s bolom – zna kako da se nosi s time. Nisu nam preostale druge opcije, ovo su agresivniji metodi, videćemo šta će se desiti. Za tri-četiri dana će Rafa biti na terenu i reći će kako se oseća, da vidimo da li ćemo još neki put ponoviti terapiju ili ne, pre mogućnosti da zaigra na Vimbldonu. Ako bude funkcionisalo, biće Rafa kao i uvek“.

Doktor je poručio da se stanje s vremena na vreme pogorša, ali da Rafino stopalo zna bolje od svog.

„Znam Rafino stopalo bolje od svog. To je povreda retka za sportistu, već dugo se nosimo s njom. Pogoršava se i svaki put tražimo rešenje. Pandemija nam je odmogla jer mirovanje nije rešenje za nju, već je to postepeno prilagođavanje na teret i napor“, zaključuje doktor Kotoro.

BONUS VIDEO Emotivan susret Novaka i Vajde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare