Miško Ražnatović zna ko bi mogao da bude novi Nikola Jokić
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Njemu se dive milioni, ali i on, iako je prvi na svetu, ima svoje sportske idole. Novak Đoković tokom svoje sjajne karijere nikada nije krio da postoje sportisti koji su mu bili ili koji su mu i dalje izvor inspiracije.

Da biste došli do vrha u bilo kom sportu, a naročito tenisu, potrebno je mnogo odricanja, ali i inspiracije koju crpite iz dela velikih ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Bezbroj puta do sada Novak je izražavao najveće divljenje delu velikog srpskog naučnika Nikole Tesle.

PROČITAJTE JOŠ: Ima neko bolji i od Novaka, da ne poverujete – to je Rubljov

Nedavno je, dok je boravio kod kuće u Beogradu, posetio Muzej iluzija i tamo se fotografisao pored portreta Nikole Tesle.

To nije nimalo slučajno, jer je Novak mnogo puta do sada isticao koliko ga je Tesla inspirisao.

I proletos, u periodu kada se tenis zbog pandemije koronavirusa nije igrao, u jednom od razgovora preko Instagrama sa svojim prijateljem Šervinom Džafarijahom, ispričao je koliko je Tesla značajan za njega.

„Jedan od ljudi kojima se celog života divim, iako nisam živeo u njegovoj eri. Ostavio je ogromnu zaostavštinu svima nama. On se zove Nikola Tesla i jedan je od najvećih razloga zašto imamo ovaj ‘live’ i sve što je bežično je njegov izum. Jedan od njegov citata koji često ponavljam je da čovek mora biti razuman da razmišlja jasno, ali može da razmišlja duboko i da bude prilično lud. On je shvatio značaj očuvanja mirnog uma, povratka sebi… Težiti ka tome da bude u perfektnoj harmoniji. Vibracija mu je dozvoljavala da kreira i onda je mogao da koncipira sve svoje naprave, izume, ideje“, rekao je tada Đoković.

Foto: Nebojša Mandrapa

I ove godine, je kako to uvek čini, podsetio sve nas na rođendan genija iz Smiljana, 10. jula.

Međutim, šta je sa sportistima? Onima sa kojima je u kontaktu ili nije, koje ima vremena da prati, ili koje je, kao dečak gledao?

Dobro je poznato da se kao dečak divio Amerikancu Pitu Samprasu, dok je gledao kako on podiže sedam vimbldonskih trofeja u periodu od 1993. do 2000. godine.

Pit ga je „usmerio“ ka teniskom terenu, a 11 godina nakon poslednje Samprasove titule na čuvenoj travi u Londonu, Novak je na istom mestu ostvario dečački san.

Bio je to onaj dan početkom jula 2011. kada je Novak pobedio Nadala, a titulu proslavljao grickajući travu Central korta. Tada je i prvi put postao svetski broj jedan.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, još jedan je od sportista o kojima Đoković ima najlepše mišljenje.

Nedavno, tokom plej-of serije u NBA, Novak je izjavio kako, kad god je u mogućnosti, prati Jokićeve mečeve u NBA, a poznato je i da imaju još nešto zajedničko – u svetu sporta prati ih sličan nadimak „Joker“ i „Djoker“.

„Joker is on fire. Bravo za fenomenalan povratak u obe serije! Idemo dalje! Srećno. Od jednog ‘Džokera’ drugom!“, poručio je Đoković putem Tvitera čestitajući Nikoli prolaz u konferencijsko finale na Zapadu.

Nikola i Novak susreli su se i sredinom juna ove godine na oproštaju Dejana Milojevića od klupe Mege.

Novak prati i druge, pa i borilačke sportove, pa tako nije mogla da prođe nezapaženo i odluka Habiba Nurmagomedova da meč sa Džastinom Gejdžijem bude poslednji u njegovoj karijeri.

Đoković je na svom Instagram profilu postavio portret šampiona iz Dagestana i njegovog preminulog oca Abdulmanapa, čestitajući Habibu na svemu što je uradio u karijeri.

Svetski teniski šampion je tokom karijere mnogo puta igrao na humanitarnim i prijateljskim fudbalskim mečevima. Pokazao je da osim teniskom, jako dobro barata i fudbalskom loptom, a poznato je da navija za Crvenu zvezdu.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ipak, Novak ima krug svojih omiljenih fudbalera među kojima je i golgeter Milana, Zlatan Ibrahimović.

„Poznajem ga još od kada je igrao u Milanu i od tada smo u kontaktu. Rekao mi je i da njegova deca sada igraju tenis, što mi mnogo znači. Drago mi je i znači mi što je došao. On je sportska veličina i jedan od najboljih fudbalera današnjice, a i moj omiljeni fudbaler“, rekao je Novak 2015. posle dolaska Zlatana na jedan od njegovih mečeva.

PROČITAJTE JOŠ:

I slavni Argentinac Dijego Maradona, koji je nedavno proslavio 60. rođendan, jedan je od onih kojima se divi osvajač 17 grend slem titula.

„Mnogo poštujem takvu sportsku veličinu. Drago mi je da sam imao priliku da ga upoznam. Igrali smo i fudbal jednom prilikom kada smo se oboje našli u Dubaiju. Razgovarali smo, družili se… Veoma je emotivan i temperamentan, prava ‘vrela krv’. Još se vidi taj takmičarski duh, žar u očima, iako se davno penzionisao. Čak i kada gleda tenis sve emotivno doživljava, kao što je doživljavao svoj sport kada je igrao“, rekao je Novak pre tri godine.

Jednako ceni i čarobnjaka iz Portugala, Kristijana Ronalda, a jedan od sportista koima se Novak oduvek divio, nažalost, više nije u životu.

PROČITAJTE JOŠ Novak o Kobiju kroz suze: Bio mi je prijatelj i mentor, slomljeno mi je srce

Kobi Brajant, bivši košarkaš LA Lejkersa, koji je poginuo u januaru u avionskoj nesreći, bio je jedan od najvećih Đokovićevih mentora.

Zbog njega je ove godine u Melburnu, Novak nosio trenerku na kome su bili brojevi 24 i 8, a posle plasmana u polufinale se rasplakao, kada ga je Džon Mekinro intervjuisao na terenu.

Poslednji veliki šampion kome se Nole naklonio je Luis Hamilton, legenda Formule 1, koji je nadmašio čak i Mihaela Šumahera.

Lepo je kad šampioni inspirišu jedni druge da budu još veći…

Foto: Printskrin/Instagram Djokernole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare