Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Jasno je da se kraj jedne veličanstvene ere tenisa bliži kraju, pa će teret samog "krema" ovog sporta još malo nositi Novak Đoković.

Redom su polako odustajali Rodžer Federer i Rafael Nadal, da bi Serena Vilijams nanela dodatni udarac US Openu odustajanjem.

Što se Federera tiče, odustajanje je bilo realnost, više ne može da parira ili da se probija dalje od četvrtfinala, povreda kolena je jača od želje da igra.

PROČITAJTE JOŠ

Operacije se ređaju, ali je veće iznenađenje bila odluka Rafaela Nadala.

Španac je sve podredio US Openu još posle poraza od Đokovića na Rolan Garosu. Poljuljao ga je Novakov dolazak do 19. Grend slema, posle se Đoković izjednačio 20. titulom na Vimbldonu, a Rafa je povukao radikalan potez.

Odustao je od Vimbldona i Olimpijskih igara kako bi se maksimalno spremio za američku turneju i US Open, ali je već na startu takmičenja shvatio da ne može više.

U Vašingtonu je ispao u svom 2. meču od Lojda Džordža Harisa, onda je odustao od ostalih turnira, da bi na kraju morao da otkaže i najvažniji.

Naime, Španac ima problem sa jednom retkom bolešću.

Svojevremeno je „Punto de break“, španski teniski portal pisao da je Rafa još 2005. godine primetio da ima ozbiljne probleme sa stopalima. Nakon lekarskih analiza mu je dijagnostifikovana Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala i izaziva ozbiljne bolove.

„Osetio sam problem dan posle osvojene titule u Madridu. Doktori su mi rekli da se radi o Miler-Vajsovoj bolesti, koja je degenerativno oboljenje kostiju u središnjem delu stopala. Ovu bolest je toliko teško otkriti zbog simptoma“, ispričao je tada medijima Nadal.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Na početku ove godine je časopis „Sage journals“, pisao da je Nadalu bolest dijagnostikovana tek kada je uznapredovala, jer se tada „bol pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, pa ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava“, stoji u objašnjenju specijalizovanog časopisa.

Ovo je napravio velike probleme Rafi, koji je zbog tih problema sa stopalima često nosio patike broj ili dva manje, kako bi ono bilo fiksirano.

Posle Federera i Nadala, dve nedelje kasnije, Serena Vilijams je rešila da otkaže turnir na kom je glavna zvezda kao domaća teniserka.

Serena ima 23 Grend slem titule i beži joj samo Margaret Kort sa 24, od kojih je 11 osvojeno u Open eri.

Jasno je da Serena ima motiv da taj rekord prestigne, iako je apsolutni rekorder Open ere, ali godine čine svoje, uz povrede.

Serena će 26. septembra proslaviti 40. rođendan, a ovo će biti prvi US Open na kom nema barem Serene, Federera ili Nadala od 1997. godine.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Vilijamsova je na Grend slemu debitovala 1998. u Australiji, Rodžer se pojavio prvi put 1999. na Rolan Garosu, Nadal na Vimbldonu 2003. godine.

Te 1997. godine, Patrik Rafter je pobedio Grega Rusedskog na US Openu u finalu, dok je Martina Hingis pobedila Venus Vilijams u tri seta, čime je došla do svoje 3. Grend slem titule.

Posebno je upečatljivo da je i Venus odustala ove godine odmah posle Serene, pa je izvesno da će Novak nositi scenu još dugo kada su u pitanju najveće figure tenisa.

U ženskoj konkurenciji, mnoge teniserke se smenjuju u samom vrhu i na Grend slemovima, dok Novak ne dozvoljava bilo kome da napravi bar privid rivalstva kakvo je imao sa Federerom i Nadalom.

Upravo zbog toga, US Open doživljava veliki udarac ovim odustajanjima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare