Foto: EPA-EFE/JASON SZENES
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, došao je u Njujork sa jasnom misijom - da osvoji US Open i postane igrač sa najviše grend slem trofeja u istoriji.

Iako je, sasvim očekivano, prvi favorit za podizanje trofeja na „Artur Eš“ stadionu neće imati nimalo lak zadatak. Žreb za najvažniji turnir američke turneje biće održan ovog četvrtka od 18 časova, a Đokovića bi već u prvom kolu mogao da sačeka težak zadatak.

Retko se dešavalo da Novak poklekne u prvom kolu, iako je znao da se muči u prve tri runde, a da onda od osmine finala podiže formu koja dostiže vrhunac u meču za trofej.

PROČITAJTE JOŠ

Pandemija koronavirusa i česta odsustva igrača sa različitih turnira učinili su da već u prvom kolu Novaka može da sačeka prava „mina“.

Svakako bi najzanimljivije bilo videti duel sa čovekom koji tokom godinama nije skrivao mržnju ili barem prezir prema Novaku. Nik Kirjos se ne nalazi u sjajnoj formi jer je od Vimbldona trijumfovao na jednom meču, a upisao je tri poraza.

Nadao se Australijanac da će dobiti priliku da igra sa Đokovićem u prvom kolu Vimbldona, ali mu se da želja nije ostvarila. Još više bi mu godilo ukoliko sa Srbinom igra na betonu zbog odličnog servisa, a prethodna dva duela je dobio.

Još jedan neugodan rival može da bude Sebastijan Korda koji je ove godine dosta napredovao pod mentorskom palicom Andrea Agasija (sa njim je sarađivao i Novak).

Još jedan Amerikanac bi mu mogao na crtu – Frensis Tijafo. Ovaj teniser je poslednji put igrao sa Novakom na Australijan openu ove godine, uspeo je da osvoji jedan set (pamti se scena kada zajedno sa Novakom proveravaju trag loptice), ali je Srbin uspeo da osvoji poen. Čovek koji igra u maniru toplo-hladno, zna da eksplodira, a da onda već u sledećem meču napravi niz loših odluka.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan izraziti server stiže iz Južnoafričke Republike, a ove sezone je već upisao veliki trijumf nad Rafaelom Nadalom, nakon kog je „Bik sa Majorke“ odlučio da okonča sezonu. Lojd Heris (46. igrač sveta) je ove sezone igrao i finale u Dubaiju, pa deluje da je spreman za sledeći iskorak u karijeri.

Tu je i Marton Fučovič koji je na Vimbldonu ostvario rezultat karijere. Stigao je do četvrtfinala i pokazao da bi mogao da bude neugodan rival i na grend slem turnirima, uostalom pre tri godine je upravo u Njujorku dobro namučio Đokovića koji je slavio tek nakon preokreta u trećem setu.

I to su igrači koje bi mogao da sretne već u prvom kolu, a do kraja turnira ima još neugodnih rivala iako Rafael Nadal i Rodžer Federer neće igrati u Njujorku.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Neće biti aktuelnog šampiona Dominika Tima, pa će turnir u Njujorku biti istorijski – dobićemo najtrofejnijeg svih vremena ili novog grend slem šampiona.

Prvi izazivač Novaku biće Danil Medvedev, koji pokušava da dođe do zvanja grend slem šampiona. Ove sezone ga je Srbin zaustavio u finalu Australijan opena, a očekuje se da upravo njihovo finale vidimo i u „Velikoj jabuci“. Ipak, do finala će Novak verovatno morati da odmeri snage i sa Aleksanderom Zverevim koji ga je savladao u polufinalu Olimpijskih igara i/ili sa Stefanosom Cicipasom koji je bio žrtva u finalu Rolan Garosa.

Ipak, Đoković će sa jednim olakšanjem otputovati u Njujork jer već sada zna da će najmanje 341 nedelju provesti na vrhu ATP liste, tačnije do 11. oktobra.

Novak bi pobedom na US Openu mogao da postane prvi igrač ikada koji je osvojio sva četiri grend slem trofeja u istoj godini na tri različite podloge.

Srbin želi četvrtu titulu na US Openu nakon što je 2011, 2015. i 2018. godine trijumfovao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar