Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Boris Beker, bivši trener Novaka Đoković, nije štedeo najboljeg tenisera sveta. Imao je niz oštrih komentara, ali je i istakao zbog čega je ova godina toliko specifična. Ukazao je na niz stvari koje je Srbin uradio po prvi put u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Najpre se kratko osvrnuo na Olimpijske igre i to kakav su uticaj ostavile na Novaka.

„Mogli ste da vidite da je Novak bio mentalno razbijen na Olimpijskim igrama u Tokiju. Igrao je dobro na momente, ali sam video da je bio na limitu mentalne snage – kada je izgubio od Saše, stvarno je pukao“, rekao je Beker, koji sada radi kao komentator „Eurosporta“.

Govorio je i potencijalnom osvajanju „Kalendarskog slema“ (sve četiri grend slem titule u istoj sezoni), što nije pošlo za rukom nikome u Open eri, a poslednji je to uradio Rod Lejver još 1969. godine.

„Osvajanje grend slem titule je najteži zadatak u tenisu. Da je samo nastavio da igra, mislim da bi ostao bez goriva u drugoj nedelji Njujorka. Nije to idealna priprema, uvek je ranije igrao turnire na betonu, ali ove godine je malo drugačije. Takođe je osvojio Pariz i igrao turnir pre Rolan Garosa, što nikada nije uradio ranije. Onda je igrao Vimbldon bez pripremnog turnira i pobedio takođe – ove godine je sve drugačije i možda se to uklapa u njegov plan. Ali bila mu je potrebna pauza, posebno da se oporavi od mentalnog naprezanja tokom godine“, iskren je Beker.

Foto: EPA/JULIAN SMITH

Odlučio je da prokomentariše i Novakovo povlačenje iz meča za bronzu u miks dublu nakon iscrpljujućeg meča u singlu.

„Naravno, odmah su počele kritike ponovo i govorile: Kako možeš da izneveriš svoju zemlju ovde? Novak je radio mnogo stvari, ali nikada ne bi izneverio svoju zemlju. Nije bio sposoban da više igra ni mentalno, ni fizički. Naravno, kritika je stigla, ali to je druga strana slave. Kritikovan je više nego bilo koji drugi teniser. To je cena koju je morao da plaća dugo“, iskren je bio Beker u razgovoru s novinarima, kojem je prisustvovala i Nova.rs.

Bonus video: Novak Đoković i ambasadorka Srbije u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram