Karlos Alkaraz
Foto: Screenshot Youtube beIN SPORTS Australia

Karlos Alkaraz, španski teniser, prolazi kroz krizu karakterističnu za sve velikane. Nakon početnog uspeha dolazi do pada i to je faza u kojoj se trenutno nalazi drugi teniser sveta. Ta faza polako već brine.

Karlos Alkaraz nije osvojio nijednu titulu od kada je postao šampion Vimbldona po prvi put u karijeri prošle godine. Od tada je Alkaraz odigrao devet turnira i ni na jednom nije osvojio trofej.

PROČITAJTE JOŠ

I to od trenutka kada je jedan proizvođač sportske opreme najavio da je počela Karlosova era i da je stvorio svoju eru… Neki bi rekli maler.

Poslednji poraz od Nikolasa Đarija sa 7:6(2), 6:3 u polufinalu Buenos Ajresa popali je dodatne alarme. Bio je to udarac i za sam turnir koji je, kako prenose argentinski mediji, platio Špancu 900 hiljada dolara samo da dođe.

„Težak poraz, zaista me boli što sam izgubio. Ima mnogo stvari koje moraju da se poprave, moj nivo igre mora da raste. Igrao sam dobar tenis, ali daleko od svog stvarnog nivoa. Fizički sam se dobro osećao i to je važno, uz dodatnio rad biću bolji. Pozitivna stvar je što vidim da dosta toga mogu da unapredim. Moram mnogo bolje da čitam igru, da dam svoji najbolju verziju u momentima tenzije“, poručio je vidno razočarani Španac.

Ipak, šta mu se desilo? Geneza tog pada ne počinje sa podizanjem trofeja nego razočarenjem koje mu je Novak priredio u finalu mastersa u Sinsinatiju. Možda i najbolje masters finale svih vremena pripalo je Đokoviću nakon što je spasao i meč loptu, a Alkaraz nije mogao da veruje šta se desilo.

Plakao je u peškir dok je Novak pokušavao da dođe do daha posle tri sata i 49 minuta tenisa i najdužeg finala u tri seta u istoriji.

Od tog momenta Alkaraz ne uspeva da bude ono čudovište kakvo je bio, izgubio je samopouzdanje, a ne uspeva da ga vrati nikako. Uvek mu nešto malo nedostaje, svestan je da mora da unapredi sopstvenu igru, o čemu je često govorio, iako je Rafael Nadal isticao da je mladi Španac bolji i kompletniji igrač nego što je on bio u tom periodu karijere.

Alkarazov nedostatak samopouzdanja se poklopio i sa odsustvom Huana Karlosa Ferera koji je ostao u Španiji i nije putovao sa njim na Australijan open. Tamo jeste Španac stigao do četvrtfinala, ali to ne zadovoljava apetite momka koji želi da postane dominantna sila u tenisu.

Ono što ga najviše koči je tad psihički momenat, čini se da je nametnuo preveliki pritisak samom sebi, da ne uživa u tenisu, već da je pomalo već opsednut onim što radi Đoković. Neprestano to pominje, a ta opsesija ga je i koštala da na kraju sezone zapreti Srbinu i ponovo preuzme prvo mesto na svetu.

Ta njegova dečačka iskrenost je učinila da mu mnogi zameraju da je previše otvoren. Ipak, to upravo pomaže da se pročita u njegovim odgovorima da se kao veliki šampion ne miri sa prosečnošću, ali i da želi sve ono što Novak radi.

„Đoković i Siner su trenutno glavni rivali, za mene i za sve druge. Tu je Zverev, koji ima pozitivan skor sa mnom, ali Đoković i Siner su na vrhu. I dalje mislim o Noletovih 24 (slema) – volim da sam ambiciozan, da sanjam velike snove, a videćemo dokle ću dogurati: da li do pet, možda ostanem na dva, ali neminovno mislim o tome“, rekao je Alkaraz.

Foto: AP Photo/Gustavo Garello

Špancu je sada očajnički potrebna titula na turniru u Rio de Žaneiru (u prvom kolu protiv domaćeg igrača Tijaga Monteira) kako bi povratio samopouzdanje pred dva mastersa u SAD.

Na Indijan Velsu će braniti titulu, a u Majamiju polufinale što će biti izuzetno komplikovan zadatak za njega u ovoj fazi sezone. To će ujedno biti i pokazatelj da li je Španac konačno pronašao pravi put.

Ipak, to ne znači da bi ga trebalo otpisati. Uostalom, njegov prvobitni udar (osvajanje US Opena 2022. godine) trajao je sve do sredine 2023. godine i osvajanja Vimbldona kada je delovao gotovo nezaustavljivo. To je jedan od najdužih „prvih udara“ u istoriji tenisa, a pad je došao nešto kasnije. Obično su svi veliki igrači prolazili kroz pad takozvane „druge godine“ u kojoj bi došli do rezultata ispod svog nivoa. Dešavalo se to i Novaku koji je tri godine čekao na drugu grend slem titulu nakon što je bio šampion Australijan opena 2008. godine.

Ta kriva učenja je sada izuzetno bitna za Alkaraza koji mora da pronađe pravu formu i vrati se na pravu stazu. Nova, 13. titula u karijeri bi sve preokrenula. Uostalom, u tenisu ste uvek jedan meč daleko od euforije ili patnje.


Alkarazovi turniri od titule na Vimbldonu 2023.

Rodžers kup (masters) četvrtfinale – poraz od Tomija Pola

Sinsinati (masters) finale – poraz od Novaka Đokovića

US Open polufinale – poraz od Danila Medvedeva

Peking (500) finale – poraz od Janika Sinera

Šangaj (masters) osmina finala – poraz od Grigora Dimitrova

Pariz (masters) drugo kolo – poraz od Romana Safjulina

Završni masters u Torinu polufinale – poraz od Novaka Đokovića

Australijan open četvrtfinale – poraz od Aleksandera Zvereva

Buenos Ajres (250) finale – poraz od Nikolasa Đarija

BONUS VIDEO Najbolji poeni i potezi Karlosa Alkaraza u 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar