Jelena Ostapenko
Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Ako je u tenisu najvrednije osvajanje grend slem titule, a i pored toga ne dobijate poštovanje kakvo zaslužujete verovatno se zapitate: Čemu sve ovo? Ipak, neki igrači i igračice i taj "krst" moraju da nose uz sve pritiske sa kojima se nose.

Grafika: Slađana Đermanović

Jelena Ostapenko nikada neće biti zapamćena kao jedna od najboljih ikada (osim ako u narednih pet godina ne osvoji gotovo svaki grend slem), nikada neće biti na naslovnim stranama svih poznatih svetskih novinara, nikada neće biti uzor svim mladim teniserkama širom sveta. Ali to ne znači da se prema njoj treba ophoditi kao prema nekom „Nepoznatom autoru“, kao nekom ko nikada nije ni uradio ništa vredno pomena.

PROČITAJTE JOŠ

Čak i da danas sa 25 godina završi karijeru uvek će je određivati kao „bivša grend slem šampionka“ jer je 2017. godine u finalu Rolan Garosa podigla jedan od najpoznatijih pehara na svetu. Srušila je veliku Simonu Halep sa 4:6, 6:4, 6:3 i podigla pehar. Ipak, malo to vredi mnogima jer nakon meča sa Tatjanom Marijom je postojao samo jedan zahtev za intervju.

I tako su počeli da me jure po kompleksu Vimbldona, o čemu sam vam već pisao. Pojavio sam se na šalteru i poručili su mi da pokušavaju da stupe u kontakt sa Ostapenko, ali da ne mogu da je pronađu. Verovatno je radila doping test… Ipak, zamolili su me da čekam tu dok je ne pozovu jer im je bio žargonski rečeno blam da baš Jelena ne kaže ništa o meču. A imala je sigurno i te kako šta da kaže jer je izviždana po izlasku sa terena i bolnog poraza od Marije u kom je imala i dve meč lopte.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Čekao sam, pa su mi uzeli i broj telefona da me pozovu u nekom trenutku kada zatreba… Prošlo je dva sata čekanja cupkanja oko medija centra sa limitiranim vremenom za cigaret pauzu jer su mi govorili da se možda pojavi odmah, a onda je postalo jasno da je moja upornost dala rezultate.

Ipak ćemo moći da čujemo šta ima da kaže devojka iz Letonije koja nije toliko popularna na globalnom nivou. Ipak nije slatkica mešovitih korena koja igra za Veliku Britaniju, nije ni Poljakinja koja je barem za trenutak zasenila sestre Vilijams, nije čak ni najlepša devojka koja bi na osnovu toga punila stupce.

I na kraju su mi i rekli „Dobro je što si bio uporan, bio si nam potreban“. Trebalo im je da bar neko da mogu da sazovu konferenciju, a onda nisu uspevali da „uhvate“ Ostapenko po kompleksu.

Na kraju dolazi Letonka naduvenih očiju, plakala je kao kiša. Rezignirana, ljuta, znala je da joj se sve otvorila i da je mogla da ponovi barem polufinale Vimbldona. Znala je i to i dalje tvrdi da je bolja igračica od Marije.

Ostapenkovu smo pitali šta joj je prolazilo kroz glavu dok je Marija uspevala da spasi dve meč lopte.

„Promašila sam za 10, 15 centimetara jedan udarac, a onda i forhend ritern na 30-40. Čitav meč je igrala slajseve. Samo sam promašivala lopticu. Danas nije uradila ništa. Samo je čekala moje greške. Pričala sam sa nekim bivšim igračima i sa mojim trenerom, ove godine loptice odskače mnogo niže nego prethodnih godina i to je bila prednost za nju. Mislim da nikada više neću izgubiti isti meč. Biću jača da sledeći put ne izgubim od takve igračice“, odgovorila je na pitanje Nova.rs.

Bila je drska zbog svih nepravdi, bila je besna na sebe što je dozvolila da je porazi po njenom mišljenju slabija igračica. I ovo nije odjedknulo, da li nas nakon 15 godina praćenja Novakovih uspeha čudi ovakav odnos? Teško…

Pogodila je flašicom klupu dok je izlazila i zato je izviždana (verovatno će je i Vimbldon kazniti), ipak samo je uzvratila da je ona emotivna igračica.

Šteta bi bila da nismo videli te emocije, šteta bi bilo da je otišla tako tiho. Ipak, 17. igračica na planeti mora da kaže šta misli nakon poraza.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Đoković: Nazdravlje! Kasniš, ali si mi simpatičan pa ću ti odgovoriti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram