EPA-EFE/MAST IRHAM

Češki teniser Jakub Menšik ima smao 18 godina, a u poslednje vreme oduševljava navijače i ljubitelje tenisa svojim odličnim partijama.

Tako je Menšik prethodne nedelje dogurao do polufinala čelendžera u Bahreinu, da bi ove nedelje stigao do polufinala turnira u Dohi, gde ga očekuje duel sa Gaelom Monfisom. I na Australijan openu se mladi Čeh pokazao veoma dobro, pobedio je Denisa Šapovalova, ali je potom izgubio u pet setova od Huberta Hurkača i to nakon preokreta.

Jedan od snova mu je da zaigra protiv Đokovića na Australijan openu, koji je Novakov omiljeni turnir.

„Ja sam Jakub Menšik. Imam 18 godina i dolazim iz Češke. Ja sam iz Prosehova, malog grada, rekao bih lepog gradića. Moj meč snova bio bi da se sastanemn sa Novakom Đokovićem na Australijan openu. I naravno da bih pobedio“, rekao je Menšik.

PROČITAJTE JOŠ:

Još uvek nije dovoljno poznato da mu je Novak pomogao u ranoj fazi karijere.

„Moja teniska inspiracija je Novak Đoković. Zbog njega sam i počeo da igram tenis. On je moj najveći idol. Bez njega, ne bih bio ovde.“

Mladi češki teniser je ranije dobio i poziv da trenira kod Đokovića na akademiji.

„Bilo je to posle finala Australijan opena 2022. Znao je da mi je največi idol, tako da me je pozvao u Beograd i posle u Crnu Goru da provedem neko vreme sa njim i treniramo, da se družimo i van terena. Lepo je što me je jedan od najboljih tenisera u istoriji pozvao i dao priliku da igram sa njim i treniram. Sva ta iskustva i saveti za budućnost su nešto veoma dobro. Nije to bilo samo jedan savet. Već kompleks malih stvari, šta drugačije radi van terena i na njemu. Gledao sam ga i pokušavao da analiziram njegove rutine i sve ostalo. To nije samo zbog toga što mi je dao savet poput ‘moraš da radiš ove sitnice ovako, ili ovo na ovaj način’. To je pokušaj da se neke stvari dodaju u moju karijeru“, poručio je Menšik.

Otkrio je i kako je i kada počeo da igra tenis.

„Imao sam samo četiri godine. Preko puta moje kuće postoje dva otvorena teniska terena. Pitao sam mamu i tatu da li bih mogao da igram tenis. To je bio početak moje karijere.“

Na pitanje zašto je odlučio da igra u Dohi, Menšik je odgovorio:

„Zato što su mi dali ajfon džabe“, nasmejao je Menšik sve.

Menšik je u Dohi redom pobeđivao Alehandra Davidoviča Fokinu, Endija Marija i Andreja Rubljova. Posle pobede nad Rusom je ovako pričao:

„Znao sam da će biti teško protiv Rubljova jer je u odličnoj formi. Osvojio je Hongkong na početku sezone, igrao četvrtfinale u Melburnu. Ali moje samopouzdanje raste jer igram protiv ovih momaka i pobeđujem. Andrej je specifičan teniser, ima strašan forhend, strašan servis, diktira tempo. Veoma je teško igrati protiv njega, zato mi ova pobeda veoma znači.“

Prema najnovijoj ATP listi Menšik će biti najmanje na 95. poziciji, a tek mu se predviđa veliki skok.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar