Foto: Privatna arhiva

Argentinski navijač Novaka Đokovića, Franko Skalise, smatra da duguje život najboljem teniseru sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Franko je jedan od najfanatičnijih navijača Đokovića na svetu, na nogama je istetovirao brojeve 40 i 15, kao simboliku rezultata pri kom je Novak nekoliko puta od ponora dolazio do velikih pobeda nad Rodžerom Federerom.

Kada je Đoković gubio sa 40:15 pri meč loptama Švajcarca, dolazio je do epskih pobeda koje su promenile tok istorije tenisa. Zahvaljujući njima, Novak je stao uz rame Federeru i Nadalu (svi imaju po 20 Grend slem titula) i Đoković je najbliži tome da pređe ovu granicu, a Franko je našao posebnu simboliku u rezultatu 40:15.

Novak mu je mnogo puta pri tom rezultatu pokazao da je moguće podići se kada je najteže, kada se čini da nema povratka. Franko je na Tviteru nedavno objavio i svoju životnu priču kroz koju se prepliće Novak. Kao osmogodišnjak je pokidao prednje ukrštene ligamente, za šta su šanse 1:1.000.000 u tom uzrastu, prema rečima lekara.

Zbog toga kao dečak nije mogao da se bavi sportom, ali se onda pojavio Novak i kroz njegove uspehe je proživljavao svoje snove koje nije mogao da ostvari. U 2015. je počeo da pati od napada panike i paranoje, a uz lečenje, osmeh i motivaciju često su mu vraćali Novakovi podvizi. Najteže mu je ipak bilo 2018. godine.

„Kada sam već pronašao način da kontrolišem svoje napade panike, pojavili su se i drugi problemi mentalnog zdravlja. Anksioznost, psihoza, depresija i šizofrenija. Sa 18 sam retko izlazio iz kuće i sa skeptičnim pogledom na terapiju bio sam sasvim sam u mentalnom ratu u mojoj glavi koji je trajao do početka 2019. Tada je Novak Đoković postao mnogo više od heroja i idola, postao je simbol. Prolazeći kroz situaciju da ni na koga nisam računao (moja greška, bio sam previše zatvoren i sam nosio veoma težak teret), Srbin se pojavio kada mi je bio najpotrebniji. Donosio mi je radost baš kad mi je bila najpotrebnija. Novak mi je dao serotonin koji moj mozak nije mogao da proizvede. Novak je bio svetlo na kraju tunela“, napisao je Franko na Tviteru.

Novakov način razmišljanja i mentalna moć su mu bili putokaz.

„Trudim se da širim dobre vibracije u bilo kojoj situaciji i okruženju. Novače Đokoviću, ne znam šta bih bez tebe. Kada niko nije bio tu za mene, nikad nisi otišao. Život bih dao za tebe jer bez tebe najverovatnije ne bih imao život“,  poruka je ovog momka iz Argentine, koji je i za Nova.rs govorio o Novaku i teško podnetom porazu u finalu US Opena.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Putovao sam u Njujork isključivo da bih gledao Đokovića, ispratio sam sve mečeve. Polufinale je bilo veoma uzbudljivo za mene, finale težak udarac. Vraćajući se sa stadiona, rasplakao sam se u metrou. Bilo je teških dana posle toga, ali kako je rekao Nole, meč nije dobijen na terenu, već je dobijen na tribinama. Stadion je poludeo, svi u publici su skandirali Noletovo ime pre ulaska, jedinstven trenutak. Sada su te stvari prošle i sve što želim je da ga ponovo vidim kako igra i da bude dobro i da ima mir“, kaže Franko za Nova.rs.

Poslao je Franko i poruku Novaku.

„U ostatku 2021. želeo bih da obezbedi „broj 1″ i tako obori rekord Samprasa (izjednačeni su sa 6 prvih mesta na kraju godine). Nole postavlja lestvicu veoma visoko i uvek vam stvara iluziju da može da osvoji sve, pa zašto ne bih sanjao da može da osvojite Pariz, završni Masters i Dejvis kup? Za 2022. godinu najvažniji će biti Grend slemovi, kako Novak već neko vreme govori. Takođe bih voleo da nadmaši rekord Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu, ali mislim da ga u ovom trenutku karijere nije mnogo briga za taj rekord.“

Mladi Argentinac nije imao priliku da se sretne sa Novakom i više vremena provede sa njim. Ostvario je barem san da mu bude bliže na US Openu.

„Nisam imao priliku da ga upoznam, ali sam se barem iz prvog reda na US Openu fotografisao sa njim i napravio video snimak, u kom sam mu rekao koliko ga volim. Svaka pobeda, svaki poraz, svaka slika ili svako njegovo pojavljivanje u mislima inspiriše me da napredujem, da budem bolji čovek, da budem ljubazan i pun poštovanja prema svim ljudima, čak i onima koji nemaju najbolje namere“, zaključio je Franko.

BONUS VIDEO Novak Đoković: Pogađaju me laži, širi se propaganda koja odgovara eliti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare