Mornarica brka
Foto: Nova.rs

Tradicija postoji i u naizgled običnim stvarima na Vimbldonu kada je u pitanju obezbeđenje, ali šta ako vam kažem da čak i mornarica čuva Novaka Đokovića?

Foto: Nova.rs

Vimbldon tradicionalno godinama unazad čuvaju mornarica, vojska i policija, a svi su imali dug sastanak neposredno pre početka Vimbldona.

PROČITAJTE JOŠ

U nedelju je održan dug sastanak, svaki pripadnik ovih službi je dobio svoj sektor i specijalno zaduženje. Svako ima zadatak da brine o jednom delu tribine i to će raditi tokom sledećih 14 dana od jutra do mraka. Ukoliko dolazite iz dana u dan na Vimbldon primetićete da počinjete da prepoznajete lica, a bilo je i onih upečatljivih figura kao jednog gospodina koji je imao sjajne brkove.

Na kompleksu ima više od 450 oficira koji se brinu da sve prođe u najboljem redu, čak 50 više nego prošle godine zbog najavljenih problema. Njima pomažu mnogi volonteri Ol Ingland kluba koji se trude da sve prođe u najboljem redu, imaju pomoć i pripadnika vatrogasnih jedinica kojih je oko 200.

Više od 80 godina ima jakih vojnih snaga na Vimbldonu. Tokom Drugog svetskog rata je 40 bombi pogodila Centralni teren oktobra 1940. godine. Bio je uništen deo krova i smanjen kapacitet za više od 1.000 mesta, od tog trenutka je odlučeno da vojska i mornarica čuvaju ove terene.

Prvi put su vojnici razvodili ljude na svoja mesta zbog toga što su znali sigurna mesta oko onih koja su uništena bombama. Svake godine ima i više od 200 volontera koji učestvuju u čitavoj operaciji.

Organizatori strahuju od mogućih protesta članova pokreta „Samo zaustavi“. Na Vimbldonu strahuju da bi radikalni ekološki aktivisti mogli izazvati incident na Centralnom terenu, piše „Gardijan“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Zbog toga je već pripremljen plan za takve slučajeve koji podrazumeva pojačane mere bezbednosti na i van terena, dok je teniserima poručeno da „ne pokušavaju da kopiraju Džonija Bejrstoua”.

Reč je o engleskom igraču kriketa koji je u sredu zaustavio jednog od demonstranata iz pokreta „Samo zaustavi naftu“, a zatim ga izneo sa terena. To je strogo zabranjeno svim igračima koji igraju na Centralnom terenu. Upravo zbog toga je i Novak Đoković dobio specijalna uputstva da ne radi ništa ukoliko dođe do incidenta. Prosto ne žele da se igračima desi bilo šta, a organizatori će uraditi sve da preduprede bilo kakav incident ili skandal.

Foto: Nova.rs

Ipak, poslednjih godina se neretko dešavalo da ekološki aktivisti upadaju na grend slem turnire (Rolan Garos i Australijan open tokom 2022. godine).

Poslednjih meseci, ekološki aktivisti su se istakli i sabotiranjem prvenstva u snukeru, dok je jedan od njih prošle nedelje otkrio infiltriranom novinaru da je Vimbldon njihov sledeći plan.

Glavne obaveze bezbednjaka jesu:

– Pomažu publici da pronađu mesto
– Trude se da da navijači budu dobro i bezbedeni, baš kao i igrači
– Trude se da nikome ne pozli na tribinama
– Brinu se da mobilni telefoni budu ugašeni tokom meča.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Novakova prva pobeda na ovogodišnjem Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar