Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Rodžer Federer savladao je Dominika Kepfera sa 7:6(5), 6:7(3), 7:6(4), 7:5 i plasirao se u osminu finala Rolan Garosa, a bio je ovo prvi meč Švajcarca na kom je igrao tri taj-brejka.

PROČITAJTE JOŠ

U izuzetno napetom meču koji je trajao tri sata i 39 minuta, Federer je uspeo da ostane miran i na kraju slavi, dok je besni Nemac nekoliko puta vikao, pljuvao i ponašao se često neprimereno. U nekoliko navrata je čak i kukao sudiji, koji je bio primoran da ga sankcioniše oduzimanjem jednog poena nakon što je pljunuo trag na šljaci i prešao mrežu.

Federer se već u prvom setu dobro pomučio protiv 59. igrača sveta, ali je nakon sat i četiri minuta borbe uspeo da slavi u taj-brejku.

Oba igrača su spasavala sijaset brejk lopti, a Kepfer je pri rezultatu 5:4 uspeo da spreči Federera da dođe do prvog seta.

Ipak, u taj-brejku je Federer ostao miran i pokazao zbog čega ima 20 grend slem trofeja uz svoje ime.

Kao da se već tada umorio, pa je izgubio servis na otvaranju seta. Uspeo je da uzvrati i poravna na 2:2, a onda su usledila još dva brejka za 3:3. Već tada je delovalo da bi Švajcarac mogao da dopusti iznenađenje.

Ušlo se još jednom u tajbrejk, a ovog puta je Nemac ostao pribran i ostavio rivala na samo tri osvojena poena (7:3).

U trećem setu desila se identična situacija kao u prvom. Federer je prvi servirao i odmah pretrpeo brejk.

Uspeo je da se vratio i da napravi brejk za 4:4. Od toga momenta su oba igrača osvajala gemove na sopstveni servis, pa se još jednom završilo u taj-brejku.

Iako je na Rolan Garosu odigrao više od 90 mečeva, ovo je prvi put da je Švajcarac na nekom meču odigrao čak tri taj-brejka!

U ovom je gubio sa 1:0 i 2:1, ali je onda preokrenuo. Došlo se do 4:4, a onda je Federer vezao tri poena i osvojio ovaj set.

Četvrti set je počeo sigurnim servis gemom Kepfera, a Federer je uzvratio istom merom (1:1).

Ipak, onda se desilo nešto što se u tenisu dešava baš, baš retko.

Nakon što je suđen aut Nemcu i time Federer napravio brejk, Kepfer je odlučio da pređe na tu stranu mreže. Došao je do traga, pljunuo ga i vratio se na klupu.

Zbog toga je sledeći gem Federer počeo sa prednošću od 15:0, ali je na kraju ipak pretrpeo brejk za 2:2!

Od tog momenta su dva igrača osvajala sigurno poene, ali je Nemac nekoliko puta glasno vikao. Federer je ostajao neobično miran i delovalo je kao da je već u tim momentima iscrpljen jer je meč ušao u četvrti sat.

Delovao je Federer iscrpljeno, a Nemac je bio izuzetno nervozan. Presudni gem je bio 11. u setu jer je Federer uspeo da dođe do dve brejk lopte, a onda i povede sa 6:5.

Sledeći gem je dobio rutinski i završio posao.

U osmini finala će Federer igrati protiv Matea Beretinija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar